Σαν σήμερα, 10 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

10 Μαρτίου 1948
Μ.Α.Υ. Ιωάννου Παπαγεωργίου ή Γανωμένου
Στις 8:00 το βράδυ της 10ης Μαρτίου του 1948 μία ομάδα του ΔΣΕ (Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) «ορμωμένη εκ του Παναιτωλικού επετέθη εναντίον του εθελοντικού σώματος Αιτωλοακαρνάνων του ταγματάρχου Ιωάννου Παπαγεωργίου ή Γανωμένου το οποίον υπε-ράσπιζον το χωρίον Αγία Παρασκευή της ορεινής Τριχωνίδος. Επηκολούθησε σκληρά μάχη, διαρκέσασα επί 5ωρον». Οι άντρες του Γανωμένου κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση, οι οποίοι τελικά υποχώρησαν χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι τυχόν απώλειες. (Εμπρός, φύλλο της 11/3/1948)

…και στον κόσμο

1876
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως. Καλεί από το σπίτι του στη Βοστόνη τον βοηθό του Γουότσον, που βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού.

 

 

1896
Φωτογραφία από τον Μαραθώνιο του 1896, ο Βασιλάκος στη μέση.
Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο, με 3 ώρες και 18 λεπτά, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου.

 

 

1905
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (στο μέσον) μαζί με τους Κ. Μάνο και Κ. Φούμη στο Θέρισο
Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.

 

 

1923
Το ναυάγιο του Αλέξανδρος Ζ
Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.

 

 

1925
Ο.Σ.Φ.Π.
Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς από μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.

 

 

2015
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Την ομόθυμη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνει η πρόταση της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

 

 

Γεννήσεις

1900: Παντελής Πουλιόπουλος
Ήταν κομμουνιστής ηγέτης και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) από το 1924 έως το 1926. Υπήρξε ιδρυτής του τροτσκιστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Εκτελέστηκε από τους Ιταλούς τον Ιούνιο του 1943 στο Κούρνοβο μαζί με 105 άλλους αγωνιστές.

 

 

1938: Ιερώνυμος Β’
Ο Ιερώνυμος Β΄ (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, γεννημένος στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας) είναι Ορθόδοξος κληρικός, αρχαιολόγος και θεολόγος και ο 20ός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της, με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Έχει διατελέσει Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά και Οσίου Λουκά Βοιωτίας, Γραμματέας και κατόπιν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Είναι Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, του ανώτατου θεσμικού οργάνου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.Έχει διακριθεί για τις περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες όπως και για την πρόνοιά του προς βοήθεια τοξικομανών, υπερηλίκων και νέων.

 

 

1958: Σάρον Στόουν
Αμερικανίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Meadville της Πεννσυλβάνια και έγινε γνωστή από το ρόλο της Κάθριν Τράμελ που έπαιξε στην ταινία Βασικό Ένστικτο (Basic Instinct, 1992).

 

 

Θάνατοι

1970: Βασίλης Αυλωνίτης
Γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1904 και μεγάλωσε στο Θησείο. Ήταν το δεύτερο αγόρι (μετά τον Αντώνη) του Αλέξανδρου και της Κωνσταντίνας (Ντίνας). Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και έτσι πριν ακόμα τελειώσει το δημοτικό, αναγκάστηκε να δουλέψει σε διάφορες δουλειές, για να βοηθήσει την μητέρα του οικονομικά. Περιστασιακά δούλεψε και στο θέατρο «‘Εντεν», σαν βοηθός σκηνογράφου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1924 στην οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου «Το κορίτσι της γειτονιάς» ύστερα από προτροπή του θεατρικού επιχειρηματία Θόδωρου Σκούρα.Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε επίσημα ως ηθοποιός στον θίασο της Ελένης Ζαφειρίου στην παράσταση «Ερωτικές γκάφες». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους σε οπερέτες και κωμωδίες, μέχρι το 1928, οπότε και στράφηκε προς την επιθεώρηση επικεφαλής δικού του θιάσου που τον είχε ονομάσει «Κρίνονα». Συνολικά πρωταγωνίστησε ή εμφανίστηκε σε μικρότερους ρόλους σε 75 ταινίες. Χαρακτηριστικά του ταλέντου του ήταν οι αυτοσχεδιασμοί και οι γκριμάτσες του (ή μούτα του όπως λένε στο θέατρο).

 

 

1992: Γιώργος Ζαμπέτας
Έλληνας συνθέτης, τραγουδιστής και ξεχωριστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Ακαδημία Πλάτωνος[1], ενώ η οικογένειά του καταγόταν από την Κύθνο. Γονείς του ήταν ο Μιχάλης Ζαμπέτας, που ήταν κουρέας και η Μαρίκα Μωραΐτη, ανηψιά γνωστού βαρύτονου της εποχής. Από πολύ μικρή ηλικία ο Γιώργος Ζαμπέτας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόλησή του στο κουρείο του πατέρα του ως βοηθός, «σκάρωνε» κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες. Οτιδήποτε στη φύση παρήγε ήχο, τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις συνθέσεις του, σύμφωνα με όσα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στη βιογραφία του, λίγο πριν το θάνατό του.

 

 

2012: Δόμνα Σαμίου
Ελληνίδα τραγουδίστρια και μουσικολόγος που συνετέλεσε στη διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού τραγουδιού.

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr