Σαν σήμερα, 11 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ευλόγιος, Ευλογία, Λουκρητία, Σωφρόνιος, Σωφρονία.

Επέτειοι

Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη
Κάθε χρόνο, η 11η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και τις οικογένειές τους. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Δίκτυο των Οργανώσεων των Θυμάτων της Τρομοκρατίας (NAVT), η οποία υιοθετήθηκε με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αφορμή στάθηκε η πολλαπλή βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου 2004, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 191 άνθρωποι και να τραυματιστούν 1800. Η τρομοκρατική αυτή επίθεση, η χειρότερη που σημειώθηκε ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο, ήταν έργο της Αλ Κάιντα.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου (11 Μαρτίου 2021) έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού για το 2020 είναι: «Υγεία Νεφρών: Για όλους σε όλο τον κόσμο».
Στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού υποστηρίζει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1970 και, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, στοχεύει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας, τη διενέργεια ερευνητικών μελετών, τη συνέχιση της ιατρικής εκπαίδευσης, την επαγγελματική υποστήριξη των μελών της και την ενημέρωση σχετικά με τις νεφρικές παθήσεις.

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

11 Μαρτίου 1898
Ίδρυση Αγροκηπίου στο Αγρίνιο
Αναγγέλθηκε επίσημα ότι οι κάτοικοι του Αγρινίου εδώρησαν εκατό στρέμματα γης, για την ίδρυση Αγροκηπίου στο Αγρίνιο. για τον ίδιο σκοπό συγκέντρωσαν και 5.000 δρχ. περίπου. Μετά από αυτή τη δωρεά το υπουργείο αποφάσισε την ίδρυση αγροκηπίου στο Αγρίνιο. (Σκριπ 11/3/1898).

…και στον κόσμο

1938
Ο Χίτλερ εξαναγκάζει τον αιχμάλωτό του καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτ Σούσνιγκ να παραιτηθεί, ενώ την ίδια νύχτα οι γερμανικές φάλαγγες κυριεύουν τη χώρα του, χωρίς να πέσει τουφεκιά.

 

 

1956
Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που συνέρχεται στο Βουκουρέστι, καθαιρεί τον γ.γ. του κόμματος, Νίκο Ζαχαριάδη, στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης.

 

 

1978
Βόμβα εκρήγνυται στον κινηματογράφο «Έλλη» της οδού Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια της προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο» του σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι. 18 θεατές τραυματίζονται, απ’ τους οποίους οι τρεις πολύ σοβαρά. Η τρομοκρατική πράξη αποδίδεται στην ακροδεξιά.

 

 

1991
Ο Α. Κουτσόγιωργας ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου
Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου που δεν παρίσταται και οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος.

 

 

2004
Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1800. Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία, όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει να ανακηρύξει την 11η Μαρτίου ως Ημέρα των θυμάτων της τρομοκρατίας.

 

 

2009
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοινώνει την επιστροφή της χώρας του στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, έπειτα από 43 χρόνια.

 

 

Γεννήσεις

1921: Άστορ Πιατσόλα
Αργεντίνος συνθέτης του τάγκο και μπαντονεονίστας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάγκο, ενσωματώνοντας σ’ αυτό στοιχεία της τζαζ και της κλασικής μουσικής και δημιούργησαν το nuevo tango (νέο τάγκο). Βιρτουόζος μπαντονεονίστας, συχνά ερμήνευε τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα. Στην Αργεντινή είναι γνωστός ως “El Gran Astor” (“ο Μέγας Άστορ”).
Το 1992, ο Αμερικανός κριτικός της μουσικής Stephen Holden περιέγραψε τον Πιατσόλα ως “τον καλύτερο συνθέτη της τάνγκο μουσικής παγκοσμίως”.

 

 

1922: Κορνήλιος Καστοριάδης
Γαλλοέλληνας φιλόσοφος. Από το 1945 ζούσε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος και στέλεχος στον ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε με ψευδώνυμα κυρίως στο περιοδικό της ομάδας Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα (γαλλικά: Socialisme ou barbarie), της οποίας ήταν μέλος. Το 1970 αποχώρησε από τον ΟΟΣΑ και εργάστηκε από το 1973 ως επαγγελματίας ψυχαναλυτής και από το 1979 ως διευθυντής σπουδών στην EHESS -Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού. Ήταν ο συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας και έγινε γνωστός ως φιλόσοφος της αυτονομίας.

 

 

1926: Τόμας Σταρζλ
Αμερικανός ιατρός, ερευνητής και ειδικός στις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Πραγματοποίησε τις πρώτες μεταμοσχεύσεις ανθρώπινου ήπατος και συχνά αναφέρεται ως «ο πατέρας της σύγχρονης μεταμόσχευσης». [1] Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Βάρος της μεγαλοφυίας” [2] που καλύπτει τις ιατρικές και επιστημονικές εξελίξεις με επικεφαλής τον ίδιο τον Starzl, κυκλοφόρησε στο κοινό το 2017 σε μια σειρά προβολών.

Θάνατοι

1949: Αναστάσιος Χαραλάμπης
Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1862 και καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Αχαΐας. Διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (1917-1920) καθώς και δύο φορές υπουργός των Στρατιωτικών (1917, 1922). Το 1922 η Επαναστατική Επιτροπή διόρισε πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, και επειδή έλειπε στο εξωτερικό διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον Σωτήριο Κροκιδά. Αλλά επειδή και αυτός έλειπε εκτός Αθηνών, όρκισε ως πρωθυπουργό μόνο για μια ημέρα τον ταυτόχρονα ορκισθέντα υπουργό Στρατιωτικών, αντιστράτηγο Αναστάσιο Χαραλάμπη. Απεβίωσε στις 11 Μαρτίου 1949.

 

 

1955: Αλεξάντερ Φλέμινγκ
Σκωτσέζος γιατρός και ερευνητής,που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1945. (Γεν. 6/8/1881)

 

 

1978: Σοφία Βέμπο
Κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης» εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr