Σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Αυτόνομος.


Επέτειοι

Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία.

Η 12η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2006 ως Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας (EMHA), προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την νευρολογική ασθένεια της ημικρανίας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στην χώρα μας απαντάται ως Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας ή Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία.

Ημέρα του ΟΗΕ για την Συνεργασία των Χωρών του Νότου.

Καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2003 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση της υιοθέτησης του Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση και την Εφαρμογή της Τεχνικής Συνεργασίας των Αναπτυσσόμενων Χωρών, που υπογράφτηκε στο Μπουένος Άιρες στις 12 Σεπτεμβρίου 1978.

Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day) καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή. Λαμβάνει χώρα το δεύτερο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο

12 Σεπτεμβρίου 1975

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, του νομού εξέδωσαν διαμαρτυρία με την οποία καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τα κάτωθι: «Η Ν.Ε. του ΚΚΕ και το Ν.Σ. της ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της Αιτωλοακαρνανίας αξιώνει την άμεση και ουσιαστική αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, τη διάλυση των αμερικανονατοϊκών βάσεων, την ακύρωση των υποδουλωτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, τη χάραξη ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής». (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13.9.1975 σελ. 7)
(Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η Ελλάδα στις 13.9.1975 δεν ήταν τυπικά μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας αφού ήδη είχε αποσυρθεί από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας στις 14 Αυγούστου του 1974, με απόφαση της οικουμενικής κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημαντική αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό η ανακοίνωση κάνει λόγο για «ουσιαστική αποχώρηση». Να σημειώσουμε επίσης ότι, παρά το σύνθημα εκείνων των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, του συνόλου των κεντροαριστερών και αριστερών, κοινοβουλευτικών (και του ΠΑΣΟΚ) και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», η Ελλάδα ξαναμπήκε στο ΝΑΤΟ. Η επανένταξή της πραγματοποιήθηκε, στις 19 Οκτωβρίου του 1980, από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη).


και… αλλού

1829
Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

 

 

 

 

1948
Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατίες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

 

 

1967
Η Αστυνομία και ο Δήμος Πειραιώς προβαίνουν στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.

 

 

 

 

1981
Ο ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ δίνει μία συγκλονιστική συναυλία στο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία 40.000 θεατών.

 

 

 

 

2013
Δολοφονική επίθεση από 50 μέλη της Χρυσής Αυγής δέχονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 20 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που πραγματοποιούν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

 

 

2016
Υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος τάσσεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπήρχαν και σημαντικά οφέλη για την οικονομία.

 

 


Γεννήσεις

1906
Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ήταν Ρώσος συνθέτης της Σοβιετικής περιόδου. Η ζωή του σημαδεύτηκε από μια σύνθετη και αντιφατική σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, το οποίο δυο φορές αποκήρυξε τη μουσική του, το 1936 και το 1948, και κατά καιρούς απαγόρευε έργα του. Ταυτόχρονα, υπήρξε ο δημοφιλέστερος Σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του και παρέλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις και κρατικά βραβεία, ενώ επίσης θήτευσε στο «Ανώτατο Σοβιέτ». (Θαν. 9/8/1975)

1913
Τζέσε Όουενς, αφροαμερικανός αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής. (Θαν. 31/3/1980)

 

 

 

1945
Μίλο Μανάρα, ιταλός κομίστας, γνωστός για τη σειρά του «Το κουμπί της».

 

 

 

 


Θάνατοι

1977
Στίβεν Μπίκο, μαύρος αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, τον οποίο απαθανάτισε ο Πίτερ Γκάμπριελ στο ομώνυμο τραγούδι του. (Γεν. 18/12/1946)

 

 


2003
Τζόνι Κας, αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι και του ροκ. («Ring of fire», «I walk the line») (Γεν. 26/2/1932)

 

 

 


2019
Νάνος Βαλαωρίτης, έλληνας ποιητής, που κινείται στο κλίμα του υπερρεαλισμού. (Γεν. 5/7/1921)

 

 

 

 


Media group «Αgrinio 365» | Πηγή: Σαν σήμερα και Αρχείον Αγρινίου