Σαν σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, στο Αγρίνιο και τον κόσμο

Γιορτάζουν

Αυξέντιος, Αυξεντία, Ευγένιος, Ευστράτιος, Ευστρατία, Λουκία, Μαρδάριος, Μαρδαρία, Ορέστης, Ορεστιάς, Ρεβέκκα.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

13 Δεκεμβρίου 1907
Ο ηρωισμός του Νίκου Παναγιώτου, που απαγχονίστηκε στην Ξάνθη, στις 3 Δεκεμβρίου 1907, μετά τη συμπλοκή του αντάρτικου σώματος, στο οποίο συμμετείχε, με στρατιωτικό οθωμανικό διωκτικό απόσπα-σμα, εξέπληξε όλους τους Αγρινιώτες που τον γνώριζαν. Μεγαλύτερη συγκίνηση ένοιωσαν εκείνοι οι Αγρινιώτες που ζούσαν μακριά από το Αγρίνιο, όπως ο Επαμεινώνδας Γαλάνης Μεγαπάνος, ο οποίος πρό-τεινε να εξαγορασθεί το πατρικό του, αυτός ο «ταπεινός οικίσκος», καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος του για να μετατραπεί σε Μαυσω-λείο, σε περίοπτη θέση του οποίου, σύμφωνα με την πρόταση, να α-ναγερθεί μεγαλοπρεπής αναθηματική στήλη, η οποία θα θυμίζει κα-θημερινά τη θυσία του Παναγιώτου. Ο Μεγαπάνος μάλιστα, ο οποί-ος την εποχή εκείνη ήταν Διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας πρόσφερε για τον σκοπό αυτό 300 δραχμές. Περισ-σότερα στις σελίδες 23 -24. (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 16/12/1907 Σελ. 6)

…και στον κόσμο

1803
Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ με πέντε Σουλιώτες, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Tούρκους, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται.

 

 

1943
Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν και τους 1.101 άνδρες κατοίκους.

 

 

1967
Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

 

 

1990
Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

 

 

2007
Σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή καταδικάζεται ο δικηγόρος Κώστα Πλεύρης, για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων, που αφορά βιβλίο του με τίτλο «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Δύο χρόνια αργότερα θα αθωωθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

2015
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης,

 

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δηλώνει: «Καλώς ή κακώς, τρεις είναι οι Εθνάρχες στην Ελλάδα: Του κέντρου είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, της Δεξιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τώρα ήρθε η ώρα της Αριστεράς να αποκτήσει τον Εθνάρχη της -εάν δεν τον απέκτησε ήδη- τον Αλέξη Τσίπρα. Το πόσο μεγάλος είναι το απέδειξε το τελευταίο διάστημα, κόντρα σε όλο το σύστημα».

 

Γεννήσεις

1884
Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος έλληνας ηθοποιός του δραματικού θεάτρου. (Θαν. 29/6/1951)

 

 

 

1902
Παναγιώτης Κανελλόπουλος, έλληνας πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός. (Θαν. 11/9/1986)

 

 

1934
Λούλα Αναγνωστάκη, Η σημαντικότερη ελληνίδα θεατρική συγγραφέας και ταυτόχρονα μια από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής δραματουργίας. Τα θέματα των έργων της είναι παρμένα από τις τραυματικές μεταπολεμικές εμπειρίες, τον εμφύλιο πόλεμο και τη κοινωνική και πολιτική ζωή του καιρού της. (Θαν. 8/10/2017)

Θάνατοι

1466
Ντονατέλο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέτο Μπάρντι, φλωρεντίνος γλύπτης, από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της πρώιμης αναγέννησης. («Δαβίδ») (Γεν. 1386)

 

 

1932
Γεώργιος Ιακωβίδης, έλληνας ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου». (Γεν. 11/1/1853)

 

 

 

1995
Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστότερος ως Μποστ, εικαστικός και σατιρικός καλλιτέχνης. (Γεν. 1918)

 

 

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr