Σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Χρυσόστομος, Χρυσοστομία.


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος. Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής.
Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος (World Pancreatic Cancer Day) καθιερώθηκε το 2014 και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου, για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος, έναν από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους. Της παγκόσμιας προσπάθειας ηγούνται 56 ενώσεις ασθενών απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) και η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ – ΚΑΠΕΣ) από την Ελλάδα και ο Παγκύπριος Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) από την Κύπρο.
Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και από τους πλέον θανατηφόρους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

13 Νοεμβρίου 1945
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα αντικομμουνιστικά της φρονήματα γράφει στο πρωτοσέλιδό της, κάτω από τον ειρωνικό τίτλο, «Ποίησις ΚΚΕ»: «Εις την Αιτωλοακαρνανίαν, όπως μας γράφουν από το Αγρίνιον εμελοποιήθη νέον άσμα της λαοκρατικής παρατάξεως με θέμα την στερλίναν, το οποίον ψάλλεται εις τας κουκουέδικας διασκεδάσεις: «Τι τις θέλουμε τις λίρες, | που ΄ναι τόσο λαμπερές. | Θα τις κάνουμε μασέλες… | για να τρώνε οι γριές»! Αλλά αι δυστυχείς γραίαι είχαν, νομίζομεν, λίρας ως κορώνας εις τα δόντια των μέχρι του παρελθόντος Δεκεμβρίου, οπότε οι  «ήρωες» του ΕΛΑΣ τας αφαίρεσαν μαζί με τα δόντια, αφού εκρεούργησαν τα θύματα. Επομένως η γενναιοδωρία των ανωτέρω στίχων είναι καθαρά… φιλολογία. Όσον αφορά την αποποίησιν των λιρών, ευτυχώς ο κ. υπουργός των Οικονομικών έχει πολύ διαφορετικήν γνώμην. Θα ήτο ευτυχής, αν οι Άγγλοι μας έστελναν μερικά κασόνια». Η αποκαθήλωση της προσφοράς των ΕΛΑΣιτών είχε αρχίσει συστηματικά. (ΕΜΠΡΟΣ, Φύλ. 13.11.1945, Σελ. 1)

13 Νοεμβρίου 1949
Την ίδια μέρα μετά όμως από τέσσερα χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου 1949, η ίδια εφημερίδα, δημοσίευσε ρεπορτάζ, από το οποίο μαθαίνουμε, ότι εκείνο το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του «Σπιτιού του στρατιώτη», παρουσία των εκπροσώπων των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της πόλης, του Δημάρχου Αγρινίου, Σεβαστιανού Καρβούνη, των κυριών του Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού παραρτήματος της «Φανέλας του στρατιώτη» και άλλων επίλεκτων μελών της τοπικής κοινωνίας, ο στρατιωτικός διοικητής του Αγρινίου απένειμε εκ μέρους της Βασίλισσας τα αναμνηστικά διπλώματα σε όσους συμμετείχαν και εργάσθηκαν με κάθε τρόπο στη διεξαγωγή και την επιτυχία του περυσινού εράνου του ιδρύματος. Μεταξύ αυτών που επαινέθηκαν ήταν: ο Δήμαρχος Καρβούνης, ο ιεροκήρυκας Βενέδικτος Πετράκης, ο Β. Μοσχολιός, ο Σπ. Τσικνιάς, ο Κ. Πρέμος, ο Εμμ. Θεοδωρόπουλος κ.ά. (ΕΜΠΡΟΣ, Φύλ. 18.11.1949, Σελ. 4)

…και αλλού

1864
Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

 

 

 

1887
Διαδήλωση αριστερών στο Λονδίνο κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία πνίγεται στο αίμα από την αστυνομία. Τρεις νεκροί και 400 τραυματίες, ο απολογισμός. Θα μείνει στην ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή (Bloody Sunday), η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις της βρετανικής ιστορίας.

 

1970
Ο πτέραρχος Χαφέζ ελ Άσαντ καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στη Συρία.

 

 

 

1973
Ο υπουργός Παιδείας, Παναγιώτης Σιφναίος, επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των φοιτητών, ώστε να σταματήσουν τη δράση τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Ο υπουργός της δοτής κυβέρνησης Μαρκεζίνη τους απειλεί με χρήση βίας, σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.

2000
Αναστέλλεται η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βρυξελλών, με σκοπό την κοινή άμυνα των μη κομμουνιστικών ευρωπαϊκών κρατών.

 

 

2007
Με καταμετρημένο περίπου το 99% των εκλογικών τμημάτων, τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής: Γιώργος Παπανδρέου 55,57%, που επανεκλέγεται πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος 38,5% και Κώστας Σκανδαλίδης 5,76%.


Γεννήσεις

354
Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος και Άγιος της χριστιανικής εκκλησίας, από τους σημαντικότερους θεολόγους του Χριστιανισμού. (Θαν. 28/8/430)

 

 

 

1850
Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ») (Θαν. 3/12/1894)

 

 

 

1957
Άννα Βερούλη, ελληνίδα αθλήτρια, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1982 στον ακοντισμό.

 

 


Θάνατοι

1868
Τζοακίνο Ροσίνι, ιταλός συνθέτης. («Ο Κουρέας της Σεβίλλης», «Γουλιέλμος Τέλλος») (Γεν. 29/2/1792)

 

 

 

1979
Γιάννης Μαρής, έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. (Γεν. 6/1/1916)

 

 

 

2003
Σπύρος Μελετζής, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής φωτογραφίας. Με το φακό του απαθανάτισε στιγμές από την εθνική αντίσταση. (Γεν. 1906)

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr