Σαν σήμερα, 14 Μαΐου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Αριστοτέλης, Αριστοτελία, Θεράπων, Ισίδωρος, Ισιδώρα, Λέανδρος, Λεάνδρα.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

14 Μαΐου 1911
Συλλαλητήριο για την τοκογλυφία πραγματοποιήθηκε εκείνη τη μέρα στο Αγρίνιο. Από τη συγκέντρωση αυτή προήλθε ένα ψήφισμα στο οποίο αφού γίνεται αναφορά στην «φιλόστοργη κυβέρνηση», υποβάλλει την ευχή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί τοκογλυφίας να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί αρμοδίως και παρακαλεί να ψηφισθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για «να σώση τον τυρρανούμενον υπό τοκογλύφων πληθυσμών και εμπεδώση την γεωργικήν πίστην και την πρόοδον, αφού οι τοκογλύφοι ήρχισαν ήδη εκβιάζοντες δι’ εκτελέσεων την είσπραξιν αθεμίτων τόκων». Ικετεύει το όριο του συμβατικού τόκου να μειωθεί στο 8% «τηρουμένης ούτω κατά προσέγγισιν της αναλογίας με την επίδοσιν της ακινήτου περιουσίας εις πρόσοδον κατά μέσον όρον υπερβαίνουσαν τα τέσσερα επί τοις εκατό ετησίως και λυθώσιν ούτω αι πέδαι με τας οποίας έδεσαν οι μέχρι σήμερον κυβερνήσαντες θεράποντες των πλουτοπαραγωγικών τάξεων. Τέλος «παρακαλεί τους βουλευτάς Αιτωλοακαρνανίας όπως υποστηρίξωσιν τα αιτήματά των καταλλήλως». Το ψήφισμα υπογράφει θείσα επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι: Αλ. Στάϊκος, πολιτευτής, Δ. Τσακανίκας, πολιτευτής, Δ. Μπουκογιάννης, ιατρός, Νικ. Τζάνης, δικηγόρος, Δ. Τζωρτζόπου-λος, δικηγόρος, Μιλ, Μάλπης, δικηγόρος, Γ. Πανταζής, δικηγόρος, Ι. Καραμάνης, κτηματίας, Ν. Χαλκιώτης, ιατρός, Δ. Αντωνίου, έμπορος, Β. Ανδρικόπουλος, κτηματίας, Ι. Σακογιάννης, έμπορος, Αλ. Σβόλης, γεωργός, Γ. Μποκόρος, γεωργός.

…και στον κόσμο

1796
Ο άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

 

1900
Αρχίζουν οι Β’ Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 995 αθλητών και για πρώτη φορά αθλητριών, από 28 χώρες, που διαγωνίζονται σε 19 αθλήματα. Θα ολοκληρωθούν στις 28 Οκτωβρίου.

 

1928
Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

 

1937
Duke Ellington Orchestra και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο «Caravan».

1955
Η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.

 

1968
Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, ανακοινώνει μέτρα φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι η αρχή της «Άνοιξης της Πράγας».

Γεννήσεις

1771
Ρόμπερτ Όουεν, ουαλός επιχειρηματίας και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, που εντάσσεται στην ομάδα των ουτοπικών σοσιαλιστών. (Θαν. 17/11/1858)

 

1969
Κέιτ Μπλάνσετ, αυστραλοαμερικανίδα ηθοποιός.

 

1984
Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αμερικανός επιχειρηματίας, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Facebook.

Θάνατοι

1879
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, έλληνας πολιτικός, που χρημάτισε 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. (Γεν. 10/1/1829)

 

1998
Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. (Γεν. 12/12/1915)

 

2015
Ρίλεϊ Κινγκ, αμερικανός θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως Μπι Μπι Κινγκ (B.B. King). (Γεν. 16/9/1925)


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr