Σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο και τον κόσμο

Γιορτάζουν

Μόδεστος, Μοδεστία

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

16 Δεκεμβρίου 1949
Ο «ληστρικός τρόπος», με τον οποίο η εταιρεία «Λυσιμαχεία ΑΕ» εκμεταλλευόταν τα 10.000 αποστραγγισμένα στρ., καταγγέλθηκε αρκετές φορές από τους «ακτήμονες χωρικούς», με αποτέλεσμα οι ζωηρές διαμαρτυρίες τους να αναγκάσουν το κράτος να την κηρύξουν έκπτωτη, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Γ. Φλώρος. Ως γνωστόν η παραπάνω εταιρεία ανέλαβε την αποξήρανση της ελώδους περιοχής γύρω από τη λίμνη, καθώς και τη διαχείριση των αποξηραμένων εκτάσεων. Λίγο χρόνο πριν την έκπτωσή της όμως, αντί η εταιρεία να σταθεί αρωγός στα προβλήματα των ακτημόνων, όπως όφειλε, τους εγκατέλειψε στην τύχη τους και έστρεψε το ενδιαφέρον της στην ξύλευση και την εξαιρετική κερδοφορία της εμπορίας του φράξου, το ξύλο του οποίου ήταν ιδανικό για την επιπλοποιία.
Σύμφωνα με τον Φλώρο, το Κράτος αποδείχθηκε χειρότερος «μεγαλοτσιφλικάς» από την εταιρεία, αφού ούτε χαντάκια ανοίγει, ούτε προστασία ή επίβλεψη κάνει και εισπράττει από πάνω και το 33% χωρίς να αναγνωρίζει τις ζημιές στους ακτήμονες. Για τα «μποστανικά» η εταιρεία προετοίμαζε το έδαφος, έδινε φάρμακα, επέβλεπε με δικούς της γεωπόνους τις ανάγκες της καλλιεργημένης γης και εισέπραττε για λογαριασμό της το 50% της παραγωγής. «Το κράτος ουδέν των ανωτέρων προσφέρει και εισπράττει το ίδιο ποσοστό», δήλωσε ο Πρόεδρος των Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. Το κακό σημειώνει ο συνεργάτης του ΕΜΠΡΟΣ, Β. Τσιμπίδαρος, ήταν, ότι τόσο κατά την περίοδο της Κατοχής, όσο και ύστερα δεν έγινε τίποτα για τα αποστραγγιστικά έργα. Τα 10.000 στρ. κινδυνεύουν να  χαθούν από τα νερά «Θα γίνουν και πάλι λίμνη», γράφει χαρακτηριστικά. Είναι ακατανόητο περίεργο και εγκληματικόν το γεγονός, ότι το Κράτος δεν συλλογίζεται τα εκατομμύρια των προπολεμικών δραχμών, που κινδυνεύουν να χαθούν τόσο άδοξα. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 16/12/49, Σελ. 1)

…και στον κόσμο

1497
Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.

 

 

 

1923
Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.

 

1940
Το αμερικανικό περιοδικό LIFE κυκλοφορεί μ’ ένα έλληνα τσολιά στο εξώφυλλό του.

 

 

1985
Ψηφίζεται από τη Βουλή ο πρώτος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

 

 

 

1991
Συνέρχεται το δεύτερο (έκτακτο) συνέδριο του Συνασπισμού (16-19 Δεκεμβρίου). 1.250 σύνεδροι από 430 οργανώσεις εκλέγουν πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

 

 

2011
Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κερδίζει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές!

 

 

Γεννήσεις

1770
Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 26/3/1827)

 

 

 

1775
Τζέιν Όστεν, αγγλίδα συγγραφέας. («Λογική κι Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη») (Θαν. 18/7/1817)

 

 

1917
Άρθουρ Κλαρκ, άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. («2001: Οδύσσεια του Διαστήματος») (Θαν. 19/3/2008)

 

 

Θάνατοι

1821
Αντώνης Οικονόμου, υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφονήθηκε στο Άργος. (Γεν. 1775)

 

 

 

1859
Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Γεν. 24/2/1786)

 

 

 

 

1974
Κώστας Βάρναλης, Ποιητής, συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και εν γένει διανοούμενος της Αριστεράς, ο Κώστας Βάρναλης μας κληροδότησε ορισμένα σημαντικά έργα, όπως τις ποιητικές συνθέσεις «Το φως που καίει» (1922) και οι «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» (1927), τη ριζοσπαστική μελέτη «Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική» (1925) και το πολύκροτο αφηγηματικό έργο « Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» (1931). (Γεν. 14/2/1884)

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr