Σαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

H Μάχη της Κορομηλιάς
Ένα χιλιόμετρο από τον Άγιο Βλάση, δίπλα στον Ψηλόβραχο, είναι τα «Ταμπούρια του Καραϊσκάκη», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι ένα φυσικό οχυρό με μεγάλα λιθάρια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία στο ύψωμα της Κορομηλιάς στις 16-17 Ιανουαρίου του 1823, λίγες μέρες μετά την πρώτη αποτυχημένη πολιορκία του Μεσολογγίου, οι Οθωμανοί αδυνατώντας να περάσουν τον αφρισμένο Αχελώο στα πεδινά, κοντά στο Αγρίνιο, για να ριχτούν στο Βάλτο κι από εκεί στην Ήπειρο, αποφάσισαν να στείλουν δύναμη 3.000 στρατιωτών με αρχηγούς τον Αγά Βασάρη, τον Ισμαήλ Πλιάσα και το Χατζή Μπέντο, με σκοπό να περάσουν τον Αχελώο από ψηλότερα, εκεί όπου υπήρχαν γεφύρια.
Ο Καραϊσκάκης βρισκόταν τότε στα Άγραφα και αφού ειδοποιήθηκε για τις τουρκικές κινήσεις αποφάσισε να τους εμποδίσει καταλαμβάνοντας το ύψωμα της Κορομηλιάς με πολεμιστές από τη γύρω περιοχή. Όταν έφτασαν οι Οθωμανοί και διαπίστωσαν ότι η διάβαση στην κορυφή ήταν κατειλημμένη, προσπάθησαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις αλλά μάταια. Πρότειναν ακόμα και αμοιβή, κάτι που δεν δέχτηκε ο Καραϊσκάκης, και μονομάχησε με το Χατζή Μπέντο πυροβολώντας τον θανάσιμα. Μετά από σκληρή μάχη οι Οθωμανοί κινήθηκαν προς τον Αχελώο, όπου και βρήκαν φριχτό τέλος.

… και στον κόσμο

1707
Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο επικυρώνει την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, που θα δημιουργήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

1920
Αρχίζει η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ

 

1972
Η ταχεία αμαξοστοιχία «Ακρόπολις Εξπρές», προερχόμενη από το Μόναχο, συγκρούεται μετωπικά με επιβατική αμαξοστοιχία («πόστα»), προερχόμενη από την Αθήνα, μεταξύ των χωριών Δοξαρά και Ορφανά της Λάρισας, με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να σκοτωθούν και 38 να τραυματιστούν.

 

1980
Αρχίζει η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου. Γνωστή ως απεργία των 39 ημερών, αφορά το ωράριο και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τελικά, η ΟΤΟΕ θα επιβάλλει τις απόψεις της.

 

1992
Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 μηνών.

 

2006
Η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ αναλαμβάνει Πρόεδρος της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη αφρικανίδα που εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας της.

NEW YORK, NY – MARCH 09: Liberian President Ellen Johnson Sirleaf joins
former Secretary of State Hillary Rodham Clinton and Clinton Foundation Vice Chair Chelsea Clinton for the official release of the No Ceilings Full Participation Report which coincides with the start of the 59th session of the United Nations? Commission on the Status of Women on March 9, 2015 in New York City. Global and community leaders participated in the program which looked to highlight the findings showing 20 years of global data compiled by No Ceilings reveals that there is more to done to achieve ?full and equal participation? of women and girls worldwide. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

 

Γεννήσεις

1902
Έρικ Λίντελ, σκωτσέζος αθλητής του στίβου, χρυσός ολυμπιονίκης στο Παρίσι το 1924. Το επίτευγμά του στα 400 μέτρα αποτέλεσε το κύριο θέμα της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς». (Θαν. 21/2/1945)

 

1948
Τζον Κάρπεντερ, αμερικανός σκηνοθέτης. («Κριστίν»).

1961
Όλγα Γεροβασίλη, ελληνίδα πολιτικός, τέως υπουργός και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Θάνατοι

1940
Καλλιρρόη Παρέν, από τις πρώτες ελληνίδες φεμινίστριες. (Γεν. 1861)

 

1957
Αρτούρο Τοσκανίνι, ιταλός μαέστρος της Σκάλας του Μιλάνου και της Μητροπολιτικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. (Γεν. 25/3/1867)

 

1998
Δημήτρης Χορν, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 9/3/1921)

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr