Σαν σήμερα, 17 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Αλέξιος, Αλεξία, Πατρίκιος, Πατρικία.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

17 Μαρτίου 1911
Στις 17 Μαρτίου 1911 η εφημερίδα Σκριπ (φύλλο 17/3/1911) αναφέρει ότι μία ομάδα μεταναστών στην Αμερική από την Προστοβά (σημερινή Καλλιθέα) της ορεινής Τριχωνίδας, οι αδελφοί: Κ. Δόλκα, Ι. Μελάχρη, Δ. Δίπλα, Π. Σταθοπούλου, Φ. Δόλκα, και οι: Βασίλης Ν. Λαντζούνης, Δημήτριος Α. Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Θ. Δεληγιάννης, Κωνσταντίνος Α. Δεληγιάννης και ο Αγρινιώτης Ελευθέριος Π. Παπαθανασιάδης, έστειλαν στους δασκάλους του Διταξίου δημοτικού σχολείου της Προστοβά εξήντα δύο (62) δολάρια (319,30 δρχ). «διά θρανία ευπρεπή και κατάλληλα και ό,τι άλλο χρήσιμον διδακτικόν όργανον του ενταύθα σχολείου, γνωρίζοντες ότι ως προς αυτά είναι ατυχώς το ενταύθα σχολείον εις την αυτήν θέσιν, εις ην και προ πολλού ότε εμαθήτευον ούτοι». Την επιταγή τη συνόδευαν και με μια επιστολή προς τους μικρούς μαθητές με την οποία εύχονταν στους μαθητές να ευδοκιμήσουν στην πατρική τους γη.

…και στον κόσμο

1821
Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας.

 

 

1821
Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που θα παραδοθούν έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.

 

 

1861
Τα διάφορα βασίλεια και ανεξάρτητες περιοχές στην επικράτεια της σημερινής Ιταλίας ενώνονται για πρώτη φορά σε εθνικό κράτος, κάτω από το στέμμα του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β’ του Οίκου της Σαβοΐας, μονάρχη της Σαρδηνίας και του Πεδεμοντίου.

 

 

1934
Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.

 

 

1948
Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία και Μ. Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών, προάγγελο του ΝΑΤΟ.

 

 

1988
Οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες. Διαμαρτύρονται για την αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την ομάδα τους, λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή Τσίνγκοφ. Τελικά, η θεσσαλική ομάδα θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

 

 

Γεννήσεις

763
Χαρούν Αλ Ρασίντ, χαλίφης της Βαγδάτης, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών, ήρωας πολλών ιστοριών στις «Χίλιες και μία νύχτες». (Θαν. 24/3/809)

 

 

1834
Γκότλιμπ Ντάιμλερ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσικλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes. (Θαν. 6/3/1900)

 

 

1837
Κωνσταντίνος Βολανάκης, έλληνας ζωγράφος. Θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας». (Θαν. 29/6/1907)

 

 

Θάνατοι

180
Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης (161-180). (Γεν. 26/4/121)

 

 

1976
Λουκίνο Βισκόντι, ιταλός σκηνοθέτης. («Ο Γατόπαρδος», «Θάνατος στη Βενετία», «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του») (Γεν. 2/11/1906)

 

 

1988
Νικόλας Άσιμος, έλληνας αντισυμβατικός τραγουδοποιός. (Γεν. 20/8/1949)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr