Σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Αγαθοκλής, Αγαθόκλεια, Αγάπιος, Αγάπη, Ελπίδα, Πίστη, Σοφία, Σόνια, Σοφιανός, Σοφιανή.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

17 Σεπτεμβρίου 1974

Διορίζεται Δήμαρχος Αγρινίου ο κ. Γεώργιος Χλαμπουτάκης, Έλληνας δικαστής που έφτασε μέχρι το αξίωμα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Σπούδασε νομικά και εισήλθε στο δικαστικό σώμα. Η καταγωγή του είναι από το Ατσιπόπουλο του νομού Ρεθύμνης, απόγονος του Βασίλειου Χλαμπουτάκη, που προμήθευσε με όπλα την Εθνεγερσία του 1821. Το 1974, μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, διορίστηκε δήμαρχος Αγρινίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1975, οπότε και προκηρύχθηκαν οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές της τοπικής διοίκησης. Το 2000 εξελέγη μέλος της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου Αθηνών. Έφτασε μέχρι την θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2007, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ως επίτιμος αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.

Το 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενώ το 2012 εξελέγη πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, θέσεις από τις οποίες παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2013, καταγγέλλοντας την κακή οικονομική κατάσταση του Ερυθρού Σταυρού, την μεθοδευμένη υπονόμευσή του από μέλη του Δ.Σ. αλλά και την έλλειψη συνεργασίας των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Φωτογραφία: Ο Γεώργιος Χλαμπουτάκης, δεύτερος από δεξιά, κατά την τελετή ορκωμοσίας του πρώτου μεταπολιτευτικού Δημάχρου του Αγρινίου, τον Ιούνιο του 1975, Στέλιου Τσιτσιμελή


…και αλλού

1176

Μανουήλ Α’ Κομνηνός

Ο βυζαντινός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνό υφίσταται δεινή ήττα στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, από τους Σελτζούκους Τούρκους.

 

 

1877

Ο εκλογικός νόμος ΧΜΗ επιβάλλει τη συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και κατά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Με τον παραπάνω νόμο καταργείται κάθε τιμοκρατικός περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος και περιορίζεται ο χρόνος ψηφοφορίας στη μία ημέρα. Τέλος, επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στις παραβάσεις που γίνονται στη διάρκεια των εκλογών.

1920

Αλέξανδρος Α’

Ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α’ τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την επίθεση δύο μαϊμούδων στους Βασιλικούς Κήπους του Τατοΐου. Οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα πάθει σηψαιμία και θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία 27 ετών.

 

1961

Η εκτέλεση του Αντνάν Μεντερές

Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί της Άγκυρας εκτελούν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολης.

 

1978

Αίγυπτος και Ισραήλ υπογράφουν τη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ, την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με γειτονικό του κράτος.

 

 

 

2000

Λεωνίδας Σαμπάνης

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

 

 

2004

Τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Με μία φαντασμαγορική γιορτή, σ’ ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Ένας πλάτανος 25 μέτρων, ο ήλιος, καθώς και τα βασικά στοιχεία της φύσης (νερό, φωτιά, γη και αέρας), είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής. Συμμετέχουν 3.969 αθλητές και αθλήτριες από 136 χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές δεν πλήρωσαν για τη συμμετοχή τους. Η Παραολυμπιακή φλόγα ανάβει από τον Γεώργιο Τοπτσή, αθλητή του άλματος σε μήκος.


Γεννήσεις

 

1934

Γουόρεν Μιτόφσκι

Αμερικανός εκλογολόγος, ο «πατέρας» των exit poll. (Θαν. 1/9/2006)

 

 

 

1940

Σωτήρης Μουστάκας

Έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 4/6/2007)

 

 

 

 

1978

Ελεονώρα Μελέτη

Ελληνίδα δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια.

 

 

 


Θάνατοι

 

1982

Μάνος Λοΐζος

Κυπριακής καταγωγής μουσικοσυνθέτης. (Γεν. 22/10/1937)

 

 

 

1984

Πέτρος Γαρουφαλιάς

Έλληνας πολιτικός, με κομβικό ρόλο στα «Ιουλιανά» του 1965 και την επακολουθήσασα «Αποστασία». (Γεν. 1901)

 

 

1996

Σπίρο Άγκνιου

Σπυρίδων Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, το ελληνικό του όνομα. Ελληνοαμερικανός πολιτικός, που διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά το διάστημα 1969-1973, επί προεδρίας Νίξον. (Γεν. 9/11/1918)

 

 


Media group «Agrinio 365» Πηγές: Σαν σήμερα και Αρχείον Αγρινίου