Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Δαρείος, Δαρεία, Χρύσανθος, Χρυσάνθη.

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
O ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Όμως, ένας στους τρεις ενηλίκους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου.
Η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, όρισε την Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου (19 Μαρτίου 2021) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου για να αναδείξει την σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και τις συνέπειες της αϋπνίας.
Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι: «Καλύτερος Ύπνος, Καλύτερη Ζωή, Καλύτερος Πλανήτης», με στόχο να δώσει έμφαση στην σπουδαιότητα του ύπνου στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στην ιατρική επιστήμη υπάρχει σχεδόν ομοφωνία ότι ένας ύπνος που διαρκεί 7 έως 8 ώρες, συμβάλλει στην σωματική και πνευματική ευεξία του ενηλίκου.
Όχι μόνο ο βραδινός αλλά και ο μεσημεριανός υπνάκος συμβάλλει στην υγεία και δεν θα πρέπει να ενοχοποιείται. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνήθεια του μεσημεριανού υπνάκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό «προφίλ» του πληθυσμού.

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

19 Μαρτίου 1918
Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της 19ης Μαρτίου του 1918 ο υπουργός Συγκοινωνίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου σε ερώτηση του βουλευτή Γερογιάννη δήλωσε ότι ζήτησε τις αναγκαίες πιστώσεις για την επισκευή της οδού Αγρινίου – Αμφιλοχίας και ενημέρωσε ότι ήδη καταρτίζεται το σχέδιο. Σε ερώτηση του ίδιου βουλευτή για τη συγκοινωνία Αμφιλοχίας – Πρέβεζας ο Παπαναστασίου δήλωσε ότι διατάχθηκε η ενέργεια μειοδοτικής δημοπρασίας. Τέλος σε ότι αφορά στη διώρυγα της Λευκάδας δηλώνει ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα τα οποία θα την καταστήσουν επαρκή για την κυκλοφορία. (Σκριπ 20/3/1918)

…και στον κόσμο

1831
Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από τη City Bank (σημερινή Citibank) με 245.000 δολάρια.

 

1895
Οι γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη ταινία τους, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

 

 

1983
Δολοφονείται στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή», Τζώρτζης Αθανασιάδης. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, που δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμη.

 

 

2004
Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

 

 

2009
Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης διορίζεται ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

 

 

2015
«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Για μία πρώτη σύγκλιση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και των συνομιλητών του, κάνουν λόγο παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

Γεννήσεις

1872: Σεργκέι Ντιαγκίλεφ
Ρώσος ιμπρεσάριος, προστάτης των τεχνών και ανανεωτής του μπαλέτου. (Θαν. 19/8/1929)

 

 

1933: Φίλιπ Ροθ
Αμερικανός συγγραφέας. («Αμερικανικό Ειδύλλιο», «Παντρεύτηκα έναν κομουνιστή», «Ανθρώπινη Κηλίδα») (Θαν. 22/5/2018)

 

 

1936: Ούρσουλα Άντρες
Ελβετίδα ηθοποιός, το πρώτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ.

 

 

Θάνατοι

1856: Λουντοβίκο Λιπαρίνι
Φιλέλληνας ιταλός ζωγράφος. Γνωστά έργα του που έχουν σχέση με την Επανάσταση του 1821 είναι: «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας» και «Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα». (Γεν. 17/2/1800)

 

 

1900: Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα
Έλληνίδα ζωγράφος. (Γεν. 1821)

 

 

2019: Αθανάσιος Γιαννακόπουλος
Έλληνας επιχειρηματίας (ΒΙΑΝΕΞ) και αθλητικός παράγοντας (ΕΠΟ, ΚΑΕ Παναθηναϊκός). (Γεν. 1931)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr