Σαν σήμερα, 2 Μαΐου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Αναστάσιος, Αναστασία, Ανέστης, Ανεστούλα, Λαμπρινός, Λαμπρινή, Λάμπρος, Λαμπρούλα, Πασχάλης, Πασχαλία, Στασινός, Στασινή.

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου.
Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου δρ. Μαντάν Κατάρια σημειώνει: «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμαι την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής».

Παγκόσμια Ημέρα Τόνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου (World Tuna Day) καθιερώθηκε το 2016 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων τόνου.
Ο τόνος είναι ένα περιζήτητο ψάρι του αλμυρού νερού, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το μεγαλύτερο είδος τόνου (ο τόνος του Ατλαντικού), μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα μήκος και βάρος 450 κιλά. Η υπεραλίευση όμως έχει μειώσει τα αποθέματα ορισμένων ειδών τόνου σε σημείο εξαφάνισης.
Η ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας τόνου άρχισε στα μέσα του 20ου αιώνα και είναι εξαιρετικά σημαντικός για πολλές χώρες όσον αφορά τη διατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια, την απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα.
Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια λύση για την βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων τόνου και ένας από τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τόνου είναι να επισημάνει τα οφέλη της τόσο και κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

 

Παγκόσμια Ημέρα των Blogger

Η Διεθνής Ημέρα των Weblogger εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου και φέρνει μαζί τους Χρονικογράφους του Ίντερνετ (Weblogger), σε ανάμνηση της πρώτης εμφάνισής τους στο Διαδίκτυο, στις 2 Μαΐου 1993.
Το Weblogging είναι η νέα αντίληψη της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

2 Μαΐου 1901
«Αληθή πανήγυριν άγει σήμερον η ημετέρα πόλις επί τη αφίξει της Α.Υ. του Διαδόχου. Ο Διάκοσμος της πόλεως απ’ άκρου εις άκρον είναι υπέροχος. Άνθη και δένδρων κλάδοι και τάπητες πολυτελείς πλημμυρίζουν τας οδούς και τους τοίχους των οικιών. […] Έξ καλλιτεχνικώταται αψίδες με ωραία έργα ζωγραφικής του κ. Γεράκη εξαίρουν το μεγαλείον του διάκοσμου», γράφει η εφημερίδα Εμπρός, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα εκείνης της ημέρας. Γύρω στις 4:00 το απόγευμα, συνεχίζει ο ανταποκριτής, έφθασε στην πόλη ο Διάδοχος, περιστοιχιζόμενος «από υπερτετρακοσίους ευσταλείς εφφίπους άνδρας», οι οποίοι υποδέχθηκαν στον Αχελώο, τον Κωνσταντίνο. Η άμαξα του Διαδόχου έφθασε στη Μητρόπολη όπου πραγματοποιήθηκε δοξολογία και στη συνέχεια, αφού πέρασε από την κεντρική πλατεία, κατέληξε στο σπίτι της χήρας Παπαφώτη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, ως Ανάκτορο.
Από το μπαλκόνι του συγκεκριμένου σπιτιού, ο Διάδοχος, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ εξ όλης καρδίας δια την λαμπράν και πρωτοφανή υποδοχήν, την οποίαν μου εκάματε. Αισθάνομαι ότι η υποδοχή αύτη δεν αφορά τόσον το άτομον μου όσον το έργον το οποίον ανέλαβον, ο δε ενθουσιασμός σας αυτός δεν δύναται ή να μ’ ενθαρρύνη σπουδαίως δια να εργασθώ μετά μεγαλειτέρας έτι επιμελείας και αφοσιώσεως εις την κατάρτισιν του στρατού του εργαλείου τούτου δι’ ου μόνου το Έθνος θα δυνηθή να πραγματοποιήση το ιδανικόν του. Ζήτω ο Στρατός».
Στις 7:00 το απόγευμα ο Διάδοχος «διέδραμεν εφ’ αμάξης την πόλιν». «Οφείλομεν ενταύθα να εξάρωμεν τον ζήλον και τας ενεργείας του δημάρχου και της επιτροπής επί της διακοσμήσεως της πόλεως και ιδία των κ.κ. Αλεξίου και Γεράκη δικηγόρων, εις ους κατά μέγα μέρος οφείλεται η τελεία επιτυχία της υποδοχής ήτις θα παραμείνει αλησμόνητος και πρωτοφανής».

…και στον κόσμο

1893
Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.

 

1941
Ο 17χρονος μαθητής Μαθιός Πόταγας εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός.

 

1966
Ο σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).

 

1977
Απονέμεται στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.

 

1998
Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

2010
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνει νέα σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ημέρα, το Eurogroup εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.Το μνημόνιο προβλέπει ελέγχους της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

 

Γεννήσεις

1729
Αικατερίνη Β’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και Μεγάλη. (Θαν. 6/11/1796)

 

1872
Καρλ Νέσλερ, γερμανός κομμωτής, που ανακάλυψε την περμανάντ. (Θαν. 22/1/1951)

1975
Ντέιβιντ Μπέκαμ, άγγλος σούπερ-σταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

 

Θάνατοι

1941
Πηνελόπη Δέλτα, ελληνίδα συγγραφέας έργων για παιδιά και νέους, αλλά και προσωπικότητα με ζωηρή συμμετοχή στα εθνικά θέματα και τα γεγονότα του καιρού της. (Γεν. 24/4/1874)

 

2013
Τζεφ Χάνεμαν, αμερικανός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των Slayer. (Γεν. 31/1/1964)

 

2013
Λευτέρης Βογιατζής, διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 12/10/1944)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr