Σαν σήμερα, 2 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ευθάλιος, Ευθαλία.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

2 Μαρτίου 1927
Ξεφόρτωμα ανεπεξέργαστων καπνών
Καπνεργάτες και καπνεργάτριες με τη συμπαράσταση των επαγγελματιών της πόλης του Αγρινίου, μετά από συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάνω πλατεία (σημερινή πλατεία Ειρήνης), φτάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και ξεφορτώνουν ανεπεξέργαστα καπνά, τα οποία είχαν προορισμό τις αποθήκες του Έρμαν Σπήρερ στο Βόλο. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι μια εξίσου δυναμική κινητοποίηση του καπνεργατικού κόσμου της πόλης είχε πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν, στις 24 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, με καπνά της ίδιας εταιρείας. Χαρακτηριστικό εκείνης της κινητοποίησης ήταν ότι τα δέματα που κατέβασαν οι εργάτες από το τρένο, τα μετέφεραν στις πλάτες τους πίσω στην αποθήκη του Παναγόπουλου.

…και στον κόσμο

1913
Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Σάμο, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

 

 

1919
Ιδρύεται από τον Λένιν η Γ’ Κομμουνιστική Διεθνής, γνωστή και ως Κόμιντερν, η οποία συσπειρώνει όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που ακολουθούν τη γραμμή της Μόσχας.

 

 

1933
Ορόσημο στις ταινίες τρόμου. Ο γιγαντιαίος γορίλας «Κινγκ Κονγκ» κάνει την εμφάνισή του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης.

 

 

1972
Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.

 

 

1990
Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.

 

 

2014
Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Ολυμπιακό με 3-0 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και διακόπτει το αήττητο σερί του αντιπάλου του στο πρωτάθλημα.

 

 

Γεννήσεις

1942: Λου Ριντ
Lewis Allen “Lou” Reed, 2 Μαρτίου 1942 — 27 Οκτωβρίου 2013 ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης της ροκ μουσικής και κιθαρίστας. Ως μέλος των The Velvet Underground τη δεκαετία του 1960, ο Ριντ άνοιξε νέους δρόμους στο χώρο της ροκ προς διάφορες κατευθύνσεις.

 

 

1948: Ρόρι Γκάλαχερ
Rory Gallagher, 2 Μαρτίου 1948 Μπάλισανον, Ιρλανδία – 14 Ιουνίου 1995 Λονδίνο ήταν Ιρλανδός συνθέτης , κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπλουζ και ροκ μουσικής. Θεωρείται ένας απ’ τους σπουδαιότερους κιθαρίστες του ηλεκτρικού μπλουζ.

 

 

1962: Τζων Μπον Τζόβι
John Francis Bongiovi Jr., 2 Μαρτίου 1962, γνωστός ως Τζων Μπον Τζόβι, είναι Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός δίσκων, φιλάνθρωπος και ηθοποιός, πιο γνωστός ως ιδρυτής, τραγουδιστής και επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος Bon Jovi, το οποίο σχηματίστηκε το 1983.

 

 

Θάνατοι

1930: Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς
David Herbert Lawrence, 11 Σεπτεμβρίου 1885 – 2 Μαρτίου 1930 ήταν Άγγλος πεζογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός και ζωγράφος.

 

 

1958: Νικόλαος Τσελεμεντές
Η οικογένεια του καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου “Ακταίον” στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό “Οδηγός Μαγειρικής” που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου “Ερμής”, ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ’ τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος απ’ τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία. Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά. Πέθανε στις 2 Μαρτίου του 1958 και κηδεύτηκε την επόμενη ημέρα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

 

2019: Γιάννης Μπεχράκης
Ήταν Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.
Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.
Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείου Reuters είχε βραβευθεί το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ.
Απεβίωσε στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr