Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Θεοδότη, Θεόδοτος, Ιλαρίων, Ούρσουλα, Ορσαλία, Σωκράτης, Σωκρατία.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

21 Οκτωβρίου 1975
Με τηλεγράφημα του συνδέσμου συνταξιούχων του ΙΚΑ Αγρινίου προς τον Υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών οι συνταξιούχοι ζητούσαν αύξηση των συντάξεων κατά 50% και άμεση αναπροσαρμογή κατά 80 %, αύξηση του επιδόματος συζύγου κατά 50% και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλ. 21.10.1975, Σελ. 5)

…και αλλού

1805
Ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, επικεφαλής του αγγλικού ναυτικού, καταναυμαχεί τους ηνωμένους στόλους της Ισπανίας και της Γαλλίας στο Τραφάλγκαρ, αλλά  πέφτει στο πεδίο της μάχης!
Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ: Είκοσι επτά βρετανικά πλοία γραμμής με επικεφαλής τον ναύαρχο Οράτιο Νέλσονα νίκησαν τριάντα τρία γαλλικά και ισπανικά πλοία γραμμής υπό τον Γάλλο ναύαρχο Πιερ-Σαρλ Βιλνέβ, στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από τη νοτιοδυτική ακτή της Ισπανίας, δυτικά του ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ. Ο γαλλο-ισπανικός στόλος έχασε 21 πλοία, χωρίς να χαθεί ούτε ένα βρετανικό πλοίο. Ήταν η πιο αποφασιστική ναυμαχία του πολέμου, τερματίζοντας οριστικά τα γαλλικά σχέδια εισβολής στην Αγγλία.

1825
Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» κριτική του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία», από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.

 

 

1879
Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

 

 

 

1918
Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

 

1969
Κυκλοφορεί ο δίσκος του Διονύση Σαββόπουλου «Το Περιβόλι του Τρελού».

Ο Διονύσης Σαββόπουλος αφήνοντας πίσω του την μοναχική του πορεία και την χειροπιαστή επιρροή του από τον Μπομπ Ντίλαν, που κορυφώθηκε με την κυκλοφορία του δίσκου Φορτηγό το 1966 (παρότι ο ίδιος δήλωνε περισσότερο “κοντινός” με τους διανοούμενους της αριστερής όχθης του Σηκουάνα και οπαδός των μπίτνικς), μπαίνει σε πιο δύσβατα ενορχηστρωτικά μονοπάτια με το ‘Περιβόλι του Τρελλού’ που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1969. Βάζοντας στα τραγούδια του παραδοσιακά όργανα πλησιάζει στις φολκ-ροκ μουσικές φόρμες και στον αδόκιμο όρο βαλκανικό ροκ, δίνοντας φρέσκο και πολύ προχωρημένο για την εποχή, ήχο.

1972
Αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελεί το δρομολόγιο Κέρκυρα – Αθήνα, συντρίβεται στη θάλασσα έξω από το Ελληνικό. Τα θύματα ανέρχονται σε 37 και οι διασωθέντες σε 16.

 


Γεννήσεις

1833
Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του. (Θαν. 10/12/1896)

 

1907
Νίκος Εγγονόπουλος, έλληνας ζωγράφος και ποιητής, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας. (Θαν. 31/10/1985)

 

 

 

1924
Σέλια Κρουζ, κουβανικής καταγωγής αμερικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «βασίλισσα της σάλσα». (Θαν. 16/7/2003)

 

 

 


Θάνατοι

1969
Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος Μπητ. («Στον Δρόμο») (Γεν. 12/3/1922)

 

 

 

1980
Χανς Άσπεργκερ, αυστριακός παιδίατρος. (Σύνδρομο Άσπεργκερ) (Γεν. 18/2/1906)

 

 

 

1990
Τομ Κάρβελ, ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας (Θωμάς Καρβέλας) στο χώρο του χύμα παγωτού και από τους πρωτοπόρους της δικαιόχρησης (Franchise) με την αλυσίδα Carvel. (Γεν. 14/7/1906)

 


Πηγή: © SanSimera.gr και Αρχείον Αγρινίου | Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr