Σαν σήμερα, 22 Αυγούστου, στο Αγρίνιο, την Ελλάδα και τον κόσμο

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 | 235η ημέρα του έτους

  • Ανατολή Ήλιου: 06:45 | Δύση Ήλιου: 20:10
  • Χρόνια πολλά στον Αγαθόνικο, και την Ανθούσα.

AgrinioTimes | Γράφει και επιμελείται ο Λευτέρης Τηλιγάδας 

 

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Ημέρα Υπερακοντισμού της Γης

Η πανδημία του κοροναϊού συρρίκνωσε φέτος το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας, μεταθέτοντας έτσι και την ημερομηνία της λεγόμενης «ημέρας υπερακοντισμού της γης», δηλαδή της ημέρας κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν καταναλώσει όλους τους φυσικούς πόρους τους οποίους η γη μπορεί να ανανεώσει σε ένα έτος, προς τα πίσω. Το 2019 η «ημέρα υπερακοντισμού της γης» ήταν η 1η Αυγούστου.

    • Σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς, αυτό το Σάββατο (22 Αυγούστου) όλοι οι ανανεώσιμοι πόροι παγκοσμίως θα είχαν εξαντληθεί για φέτος, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ (ΡΙΚ) και άλλοι οργανισμοί προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η ανθρωπότητα θα ζούσε “με οικολογική πίστωση” πέραν των δυνατοτήτων της.
    • Ωστόσο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η «μέρα της υπερακόντισης της γης» τοποθετείται τρεις εβδομάδες αργότερα. Μια τέτοια βελτίωση δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια. Η θετική αυτή περιβαλλοντική τάση με σχεδόν 10% μικρότερη κατανάλωση πόρων είναι άμεσο αποτέλεσμα του οικονομικού lockdown λόγου του κορωνοϊού στις περισσότερες χώρες.
    • Κατά το Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ (ΡΙΚ) οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συνετέλεσαν ήταν η μείωση της υλοτομίας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί αυτήν την στιγμή 60% περισσότερους πόρους από ό,τι μπορεί να ανανεώσει η φύση.
    • Οι υπολογισμοί για την «μέρα της υπερακόντισης της γης» γίνονται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network) και το Πανεπιστήμιο York της Καλιφόρνιας και βασίζονται στην έννοια του οικολογικού αποτυπώματος. Συγκρίνονται δύο αριθμητικές μεταβλητές: αφενός, η βιολογική ικανότητα της γης να συσσωρεύει πόρους και να απορροφά απόβλητα και εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και, αφετέρου, οι ανάγκες σε δάση, γη, νερό, αρόσιμη γη και αλιευτικών ζωνών που έχουν σήμερα οι άνθρωποι για να επιβιώνουν, αλλά και για την οικονομία. Επί του παρόντος, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων αντιπροσωπεύουν το 57% του οικολογικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας.
  • Ημέρα της Σημαίας στη Ρωσία.

    • Η κρατική σημαία της Ρωσίας εμφανίστηκε στο μεταίχμιο 17ου-18ου αιώνα, την εποχή, που η Ρωσία γινόταν ισχυρό κράτος.
    • Σήμερα χρησιμοποιείται συχνότερα η εξής ανεπίσημη ερμηνεία των χρωμάτων της σημαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας: το λευκό χρώμα συμβολίζει την ειρήνη, το μπλε είναι το χρώμα της πίστης και της αφοσίωσης, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την ισχύ και το αίμα, που έχει χυθεί για την πατρίδα.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

  • Ορθόδοξη Εκκλησία
    • Μάρτυρος Αγαθονίκου και των συν αυτώ Ακινδύνου, Ζήνωνος, Ζωτικού, Θεοπρεπίου και Σεβηριανού.
      Μαρτύρων Ειρηναίου, Ορόψεως και Ωρ.
      Ανθούσης οσίας και Αθανασίου επισκόπου, Χαρισίμου, Νεοφύτου, Αριάδνης της βασιλίσσης και Λουκίου.
  • Καθολική Εκκλησία
    • Γιορτή της Βασιλείας της Μαρίας (Παναγίας).
      Αγίου Συμφοριανού, προστάτη των πασχόντων από σύφιλη.
      Αγίου Τιμοθέου.

Σαν σήμερα στο Αγρίνιο…

Τρίτη 22 Αυγούστου 1933

    • Στον ΝΕΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ[1], της 23ης Αυγουστου του 1933, διαβάζουμε: «Αγρίνι 22. Απαντώντας στην πρόσκληση της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, οι καπνεργάτες και οι καπνεργάτριες του Αγρινίου κατέβηκαν στο σύνολό τους σε απεργία διαμαρτυρίας. Απεργούν οι καπνεργάτες των καπνεργοστασίων Σουϊτζόγλου, Παπαστράτου, Παναγόπουλου, Χασουράκη, Σκαλίγκου, Ηλιού, Ρήγα, Παπανδρέου και Μουζέλη.
    • Οι απεργοί διεκδικούν: Άμεση εφαρμογή και επέκταση της συμφωνίας της Καβάλας, αντικατάσταση των γιατρών του ΤΑΚ Αγρινίου και τέλος γενική και χωρίς όρους αμνηστεία των αγωνιστών της εργατιάς που είναι ρημαγμένοι στις φυλακές και στα ξερονήσια».
    • Το δημοσίευμα υπογραφεί ο Γραμματέας της Καπνεργατικής Ένωσης, Μυτιλιός.

  1. [Ιδρυτής του Ριζοσπάστη ήταν ο Γ. Πετσόπουλος, ο οποίος αγόρασε το δικαίωμα έκδοσης της εφημερίδας με αυτό τον τίτλο από τον Γεώργιο Φιλάρετο που εξέδιδε εφημερίδα με το ίδιο όνομα από το 1908 μέχρι το 1911. Η πρώτη έκδοση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» έγινε τον Ιούνιο του 1916 στη Θεσσαλονίκη και διατηρήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Κυκλοφορούσε ως δισεβδομαδιαία εφημερίδα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου άρχισε η έκδοσή της στις 23 Ιουλίου 1917. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου απαγορεύθηκε η κυκλοφορία της: στη δικτατορία του Πάγκαλου (1925-1926) και στη Δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά (1936-1940).
    Για τρία χρόνια (1931-1934) κυκλοφόρησε με τον τίτλο Νέος Ριζοσπάστης, για να αντιμετωπίσει την παύση της κυκλοφορίας. Ξεκίνησε η επανέκδοσή της το 1944, αλλά και πάλι διατάχθηκε η διακοπή της το 1947 θεωρούμενη παράνομη. Την τριετή αυτή περίοδο κυκλοφορίας της εκδιδόταν και η απογευματινή εβδομαδιαία έκδοση Ο Ρίζος της Δευτέρας. Μετά τη μεταπολίτευση, στις 25 Σεπτεμβρίου 1974, ξεκίνησε και πάλι η κυκλοφορία της που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Επί των δικτατοριών, Πάγκαλου-Μεταξά-Απριλιανών, τυπωνόταν και κυκλοφορούσε παράνομα, ενώ επί Μεταξά η κρατική Ασφάλεια μέσω της Προσωρινής Διοίκησης τύπωνε και κυκλοφορούσε δικό της Ριζοσπάστη].

… στην Ελλάδα…

Τρίτη, 22 Αυγούστου 1645

  • Η πόλη των Χανίων παραδίδεται από τους Ενετούς στους Τούρκους, μετά από δίμηνη πολιορκία.

Σάββατο 22 Αυγούστου 1716

  • Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα, την οποία υπερασπίζουν βενετικά στρατεύματα υπό τον Σάξονα κόμη Σούλεμπουργκ και λύουν την πολιορκία της.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 1923

  • Η μεγαλύτερη σε έκταση και μαχητικότητα απεργία που έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο Πασαλιμάνι καταστέλλεται βίαια από στρατό και αστυνομία. Έντεκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες. Βασικά αιτήματα, η αύξηση των ημερομισθίων, η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας -ιδιαίτερα για τους ανήλικους εργαζομένους- η επαναπρόσληψη των απολυμένων κ.ά.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 1952

  • Αρχίζει η περίφημη «Δίκη των Αεροπόρων».

    • «Υπόθεση των Αεροπόρων», ή «Δίκη των Αεροπόρων» ονομάστηκε μια σκευωρία του 1952 εις βάρος της τότε Βασιλικής Αεροπορίας, που συντάραξε τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας.Στόχος της σκευωρίας αυτής ήταν να παρουσιαστεί η ηγεσία του Όπλου, ως έχουσα κομμουνιστικές πεποιθήσεις, με συνέπεια αφενός την απομάκρυνση και δίωξη εξεχόντων στελεχών του και αφετέρου τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας στην τότε κυβέρνηση του στρατηγού Πλαστήρα. Δημιουργός της σκευωρίας εκείνης ήταν ο μετέπειτα υποπτέραρχος Αντώνιος Σκαρμαλιωράκης και η ομάδα του, που την εποχή εκείνη υπηρετούσε στο Α2 του ΓΕΑ.Ο Α. Σκαρμαλιωράκης εμφανίσθηκε αργότερα στο προσκήνιο, στις 21 Απριλίου 1967, στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, ως στέλεχος αυτής.

… και στον κόσμο…

Δευτέρα 22 Αυγούστου 1864

  • Η υπογραφή της Συνθήκης της Γενεύης. Δώδεκα κράτη υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996

  • Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της δολοφονίας 16 παιδιών (και σεξουαλικής κακοποίησής τους) από κύκλωμα παιδεραστών, με επικεφαλής τον Μαρκ Ντιτρού και κάλυψη από ανώτερες αρχές.

AgrinioTimes

Πηγές: sansimera.gr, «Αρχείον Αγρινίου» (Τεύχος 18, Ιούλιος – Αύγουστος 2019, σελ. 38), el.wikipedia.org

  • Φωτογραφία Ανάρτησης:
  • Απεργοί καπνεργάτες, τέλη της δεκατίας του ΄60, μπροστά στην αποθήκη του Παπαστράτου στο Συντριβάνι, εκεί που σήμερα είναι το κτίριο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου