Σαν σήμερα 23 Αυγούστου, στο Αγρίνιο, την Ελλάδα και τον κόσμο

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κυριακή 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 | 236η ημέρα του έτους

  • Ανατολή Ήλιου: 06:46 | Δύση Ήλιου: 20:08
    Χρόνια πολλά στον Ειρηναίο.

AgrinioTimes | Γράφει και επιμελείται ο Λευτέρης Τηλιγάδας 


Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Ευρωπαϊκή ημέρα υπέρ της μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού, γνωστή και ως Διεθνής ημέρα της μαύρης πόρπης.

    • Τιμάται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, μέρα της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και της Ναζιστικής Γερμανίας. Θεσπίστηκε με ψήφισμα, στις 2 Απριλίου 2009, που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ψηφοφορία εκείνης της μέρας, 533 ευρωβουλευτές  ψήφισαν «υπέρ», 44 «κατά» και 33 απείχαν. Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν ή απείχαν ήταν και το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτώ,ν με τους εκπροσώπους της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να απέχουν και τους συναδέλφους τους, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ να το καταψηφίζουν.
    • Το οξύμωρο σε αυτή την ιστορία είναι, ότι την ίδια μέρα, 23 Αυγούστου, του 1942 όμως, όπως θα δείτε και παρακάτω, ξεκίνησε η Μάχη του Στάλινγκραντ, από το οποίο άρχισε η συντριβή του Γ’ Ράιχ και του Ναζισμού στο κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

    • Τιμάται από το 1998 ως μέρα μνήμης της εξέγερσης των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων και ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου 1791.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

  • Ορθόδοξη Εκκλησία
    • Απόδοσις εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
      Σύναξις της Παναγίας της Προυσιωτίσσης.
      Ιερομαρτύρων Ειρηναίου, επισκόπου Σιρμίου και Ειρηναίου του των «αποστόλων διαδόχου» και επισκόπου Λυώνος.
      Μάρτυρος Λούπου.
      Καλλινίκου Α’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Νικολάου του Σικελιώτου.
  • Καθολική Εκκλησία.
    • Αγίου Φιλίππου Μπενίτσι.
      Αγίας Ρόζας εκ Λίμας Περού, της πρώτης αγίας της Αμερικανικής Ηπείρου.
      Αγίου Ίογκαν του Ιρλανδού.
      Αγίας Τάιντφιλ της Ουαλλής.

Σαν σήμερα στο Αγρίνιο…

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 1830

    • Ο διοικητής της Χωροφυλακής Αγρινίου, Αναστασόπουλος, τηλεγράφησε στο υπουργείο Εσωτερικών, ότι στις 4:00 το πρωί ένα απόσπασμα Χωροφυλάκων «ενεπλάκη», με τον πρόσφατα επικηρυγμένο ληστή Σπύρο Αγγελόπουλο, κοντά στο χωριό Καστανούλα και κατόρθωσε μετά από πολύωρη μάχη να τον συλλάβει και να τον στείλει στην Αθήνα με ισχυρή συνοδεία. (Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 23/8/1930)

… στην Ελλάδα …

Tετάρτη, 23 Αυγούστου 1893

    • Ο Σπυρίδων Περεσιάδης ολοκληρώνει το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο σε πέντε πράξεις. «Γκόλφω».
    • Γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε θεατρικά στην Ακράτα, τον τόπο διαμονής του συγγραφέα, το 1893. Πολύ σύντομα όμως παρουσιάστηκε στις αθηναϊκές σκηνές, στην υπόλοιπη ελληνική επαρχία, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού με έντονο ελληνικό στοιχείο (Σμύρνη, Οδησσό, Παρίσι). Η απήχηση που γνώρισε το έργο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι μικροί θίασοι να το θεωρούν «σωσίβιο των θιάσων», το έργο δηλαδή που πάντα θα εξασφάλιζε θεατές. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε μεταφέρθηκε λίγα χρόνια μετά, το 1914 και στον κινηματογράφο. Στην ταινία αυτή συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Βιργινία Διαμάντη (πρωταγωνίστρια), Ολυμπία Δαμάσκου, Διονύσης Βεντέρης, Γεώργιος Πλούτης, Ζάχος Θάνος, Θόδωρος Λιτός, Παντελής Λαζαρίδης και Χρυσάνθη Χατζηχρήστου. Την προσαρμογή του σεναρίου έκανε ο Σπύρος Περεσιάδης, σκηνοθέτης ήταν ο Κωνσταντίνος Μπαχατώρης, ενώ διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Ιταλός Filippo Martelli.1910

Tρίτη, 23 Αυγούστου 1910

    • Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων», αμέσως μετά την εκλογή του ως βουλευτή στις 22 Αυγούστου του 1910. Τον Οκτώβριο του 1910 σχημάτισε κυβέρνηση και προκήρυξε εκλογές Αναθεωρητικής Βουλής για τις 28 Νοεμβρίου του 1910. Από τις εκλογές απείχαν όλα τα κόμματα και έτσι κυριάρχησε το Κόμμα Φιλελευθέρων. Η Βουλή αυτή ψήφισε νέο Σύνταγμα (1911) και το Μάρτιο του 1912 έγιναν νέες εκλογές, με γενική συμμετοχή όλων των κομμάτων, στις οποίες οι Φιλελεύθεροι νίκησαν και πάλι.

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 1982

    • Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με το νόμο 1285 που ψηφίζει η Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
    • Το 1949 εκδόθηκε ο πρώτος νόμος (Α.Ν. 971) για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος συμπληρώθηκε με τον Α.Ν. 971/1949 και τον Ν. 2272 του 1952, οι οποίοι καταργήθηκαν αργότερα, αλλά επανήλθαν σε ισχύ και συμπληρώθηκαν με τον Νόμο 1285 του 1982.
    • Οι νόμοι του 1949-1952, οι οποίοι εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό ότι περιελάμβαναν τις οργανώσεις που έδρασαν μεταξύ 1941-44, αλλά απέκλειαν όσους παράκουσαν τη διαταγή για διάλυση των οργανώσεών τους από τη νόμιμη ελληνική κυβέρνηση και όσους «αποδεδειγμένως αντεθνικώς δράσαντες». Η αναγνώριση των αντιστασιακών γινόταν με αποφάσεις επιτροπών στις οποίες λάμβαναν μέρος ανώτεροι στρατιωτικοί. Με τους νόμους αυτούς λοιπόν αποκλείονταν όσοι πήραν μέρος στον Εμφύλιο πόλεμο εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.
    • Με το νόμο του 1982, αφαιρέθηκαν οι παράγραφοι για αποκλεισμό οργανώσεων και αναγνωρίστηκαν ρητά οργανώσεις που δεν διαλύθηκαν και συνέχισαν ένοπλο αγώνα κατά τον Εμφύλιο πόλεμο, ενώ καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης η Επέτειος της Μάχης του Γοργοποτάμου.
    • Ακόμη, στις περισσότερες ελληνικές πόλεις οδοί και πλατείες φέρουν τιμητικά το όνομα της Εθνικής Αντίστασης όπως επίσης πολλά μνημεία έχουν ανεγερθεί στη μνήμη των αντιστασιακών αγωνιστών.


… και τον κόσμο

Tρίτη, 23 Αυγούστου 1927

    • Εκτελούνται στη Βοστόνη οι αναρχικοί Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, επειδή κρίθηκαν ένοχοι φόνου, τον οποίο ουδέποτε παραδέχτηκαν. Η ιστορία τους ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες.

Tρίτη, 23 Αυγούστου 1939

    • Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης, γνωστό ως «Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ». Σε μία μυστική προσθήκη στο κείμενο της συμφωνίας, η Πολωνία διαμοιράζεται ανάμεσα στα δύο κράτη

Κυριακή, 23 Αυγούστου 1942

    • Αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τους Γερμανούς.
    • Αρχικά, ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε τις δυνάμεις που είχε στη Νότια Ρωσία (Ομάδα Στρατιών «Νότος») να επιτεθούν στον Καύκασο, με σκοπό να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της περιοχής, οι οποίες θα επέτρεπαν στους Γερμανούς να συνεχίσουν τον πόλεμο. Ωστόσο αποφάσισε να χωρίσει την Ομάδα Στρατιών «Νότος» στα δύο: Ομάδα Στρατιών «Α» και Ομάδα Στρατιών «Β».
    • Η Ομάδα Στρατιών «Β», υπό τις διαταγές του Στρατάρχη Μαξιμίλιαν φον Βάιχς, που αποτελούνταν από την 6η Στρατιά του Φρίντριχ Πάουλους (συχνά λανθασμένα αναφέρεται ως «φον» Πάουλους) και την 4η Στρατιά Τεθωρακισμένων του Χέρμαν Χοτ, καθώς και από συμμαχικές μονάδες, ανέλαβε την επίθεση στο Στάλινγκραντ.
    • Ο Χίτλερ ήθελε να καταλάβει το Στάλινγκραντ, καθώς ήταν βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή του ποταμού Βόλγα και συγκοινωνιακός ποτάμιος κόμβος για μεταφορές από τις πετρελαιοφόρες πηγές του Καυκάσου προς τον Βορρά. Η επίθεση των Γερμανών στην πόλη είχε και προπαγανδιστικό χαρακτήρα – η πόλη έφερε το όνομα του τότε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, οι δύο ηγέτες διέταξαν τις δυνάμεις τους να κρατήσουν τις θέσεις τους «πάση θυσία».


Φωτογραφία Ανάρτησης: Το κατεστραμμένο Στάλινγκραντ


    • AgrinioTimes.gr

      Πηγές: sansimera.gr, «Αρχείον Αγρινίου» (Τεύχος 18, Ιούλιος – Αύγουστος 2019, σελ. 38), el.wikipedia.org