Σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Πολυξένη.


Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών

Η 23η Σεπτεμβρίου τιμάται ως Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη. Η οργάνωση έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της, τη διατήρηση των νοηματικών γλωσσών και του πολιτισμού των κωφών ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σπορ και την άθληση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου το 2018). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κι έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (European Week of Sport) υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί η ανησυχητική τάση για τη μειωμένη ενασχόληση των ευρωπαίων πολιτών με τη φυσική δραστηριότητα, όπως καταδεικνύουν έρευνες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κρατών μελών της Ε.Ε. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου 2014 για τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν 60% των Ευρωπαίων δεν αθλούνται ή αθλούνται ελάχιστα.

Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων, μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα.

Γρήγορα, ο εορτασμός ξεπέρασε τα στενά όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, από τον Καναδά έως την Αυστραλία και από την Ευρώπη έως τη Νότια Αφρική.

Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για τα αμφισεξουαλικά άτομα να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας και να τονίσουν εμφαντικά τη διαφορετικότητά τους από τους ομοφυλόφιλους και τους αλλοφυλόφιλους, από τους οποίους συχνά λοιδορούνται, αλλά και να αναδείξουν την κουλτούρα και τα ενδιαφέροντά τους.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1940 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, με πρόεδρο τον Μιλτιάδη Τζάνη και μέλη τους Π. Σκαλίγκο, Β. Παπαιωάννου, Δ. Ματραλή, Γ. Λουρόπουλο, Αθ. Τζάνη, Κ. Καλαμάρα, Γ. Σίσκο, Ηλ. Σαγεώργη, Ν. Καρμανίδη με θέμα την έκδοση ψηφίσματος για το θάνατο του Σωτήρη Αναστ. Παπαστράτου.

«Ο κ. Δήμαρχος ανακοινοί το θλιβερόν άγγελμα του θανάτου του Σωτηρίου Αναστ. Παπαστράτου, Μεγάλου Ευεργέτου της πόλεως του Αγρινίου προσενεγκόντος μετά των εταίρων αδελφών του υψίστας υπηρεσίας εν τη πόλει δια διαφόρων μεγάλων δωρεών και ενισχύσεως φιλανθρωπικών και και κοινωφελών σκοπών, ως το Πάρκον Παπαστράτου, αποτελούν μέγα εκπολιτιστικόν έργον εν τη πόλε, τα Παπαστράτεια εκπαιδευτήρια άτινα κοσμούν την πόλιν, το μελετώμενον και αποφασισθέν μέγα έργον, έργον προόδου της ιδρύσεως Γεωργικής Σχολής δαπάναις των, και εξάρας τας υψηλάς αρετάς και την αξιοθαυμάστου κοινοφελή δράσιν του μεταστάντος μεγάλου φιλανθρώπου, χάρις εις την ανθρωπιστικήν αντίληψιν και πρωτοβουλία του οποίου το Αγρίνιον απέκτησε έργα μνημειώδη, κοσμούντα την γενέτειράν του και υπηρετούντα υψίστους φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, προτείνει όπως, αφού τηρηθεί σιγή ενός λεπτού, και ως ελάχιστον δείγμα μεγίστης ευγνωμοσύνης και αοιδίμου μνήμης προς τον εκλιπόντα άνδρα:

1ον Αναρτηθεί μεσίστιος η σημαία του Δημοτικού Καταστήματος από της στιγμής τούτης και μέχρι πέρατος της κηδείας του μεταστάντος. 2ον Εκφραστεί η ζωηρά ευχή της πόλεως, όπως η σωρός του νεκρού κομισθή και ενταφιασθή εν Αγρινίω εις πολυτελή τάφον παραχωρούμενο δωρεά υπό του Δήμου τιμής ένεκεν. 3ον Ηχήσουν πενθίμως οι κώδωνες των εκκλησιών. 4ον Κλείσουν τα καταστήματα κατά την ώρα της κηδείας καθ ην ψαλλήσεται εν των Μητροπολιτκώ Ναώ  επισμνημόσυνος δέησις και φωτισθώσιν οι οδοί και πλατείαι της πόλεως. 5ον Επιτροπή εκ του Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων των οργανώσεων της πόλεως μεταβή εις Αθήνας και παρακολουθήση την κηδείαν. 6ον Κατατεθή βαρύτιμος στέφανος εκ μέρους του Δήμου. 7ον Επιδοθή το ψήφισμα εις την ερίτιμον χήραν, του μεταστάντος, την μητέραν και τους αδελφούς αυτού. 8ον Δημοσιευθή το ψήφισμα δια του τύπου.» (αρ. πράξεως Δημοτικού Συμβουλίου 331/23 Σεπτεμβρίου 1940)

…και αλλού

1821

Η Άλωση της Τριπολιτσάς

Η Τριπολιτσά (Τρίπολη) πέφτει στα χέρια των ελλήνων επαναστατών. 32.000 τούρκοι και εβραίοι πέφτουν νεκροί, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη», αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του. Οι Αλβανοί έρχονται σε συμφωνία με τον «Γέρο του Μωριά» και αποχωρούν χωρίς να υποστούν το παραμικρό.

1932

Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ

Το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίζεται η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.

1942

Θάλαμος αερίων στο Άουσβιτς

Αρχίζουν πειραματικά στο Άουσβιτς οι εκτελέσεις Εβραίων με θανατηφόρα αέρια.

 

 

1974

Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), με νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

 

 

 

1998

Ο Ματέι μεταφέρεται τραυματισμένος μετά το μακελειό στη Νιόβης

Ο Σορίν Ματέι, ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύεται από την αστυνομία σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Νιόβης 4 στην Αθήνα, όπου βρίσκεται με μία φίλη του. Κατορθώνει να διαφύγει σε άλλο διαμέρισμα, όπου, κρατώντας μία χειροβομβίδα, πιάνει ομήρους μία οικογένεια. Η αστυνομία αποφασίζει έφοδο και ο Ρουμάνος πυροδοτεί τη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η όμηρος Αμαλία Γκινάκη (αργότερα θα χάσει τη ζωή της) και ελαφρότερα ο ίδιος ο Ματέι, ο αρχηγός της EΛAΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Νίκος Μαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ Γιώργος Παλιούρας.

1999

Αρχίζει η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα οδηγήσει στο αποκληθέν «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Πολλές από τις μετοχές που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα αποδειχτούν «φούσκες», δηλαδή άνευ αντικρίσματος, με εταιρίες χωρίς έργο, αλλά μόνο σκοπό την ελκυστική εικόνα στο χρηματιστήριο.


Γεννήσεις

63 π.Χ.

 Οκταβιανός Αύγουστος

Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας. Υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, εγκαθίδρυσε την «Παξ Ρομάνα» και εξασφάλισε την ειρήνη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο. (Θαν. 19/8/14)

 

1926

Τζον Κολτρέιν

Τζον Κολτρέιν, αμερικανός σαξοφωνίστας, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τζαζ. («A Love Supreme») (Θαν. 17/7/1967)

 

 

1949

Μπρους Σπρίνγκστιν

Μπρους Σπρίνγκστιν, αμερικανός ρόκερ.

 

 

 


Θάνατοι

1939

Σίγκμουντ Φρόιντ

Σίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης. (Γεν. 6/5/1856)

 

 

1973

Πάμπλο Νερούδα

Πάμπλο Νερούδα, χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, δημιουργός του «Κάντο Χενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. (Γεν. 12/7/1904)

 

2004

Διδώ Σωτηρίου

Διδώ Σωτηρίου, ελληνίδα συγγραφέας. («Ματωμένα Χώματα») (Γεν. 18/2/1909)

 

 

 


Media group «Αgrinio 365» |Πηγή: Σαν σήμερα και Αρχείον Αγρινίου