Σαν σήμερα, 24 Μαΐου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ιχθυομετανάστευσης

Κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων (WWF Ολλανδίας, The Nature Conservancy κ.ά.), διοργανώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Ιχθυομετανάστευσης (World Fish Migration Day), με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πληθυσμούς των ψαριών, όταν αυτά εγκλωβίζονται από ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως τα φράγματα και δεν μπορούν να μεταναστεύσουν για την αναπαραγωγή τους. Η ανεμπόδιστη μετανάστευση των ψαριών είναι κομβικής σημασίας για την ύπαρξη υγιών ιχθυοαποθεμάτων.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

24 Μαΐου 1898
Η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: «Η έκθεσις Αγρινίου – Εντυπώσεις μιας επισκέψεως – Τα εκθέματα και αι πρόοδοι της Ελλάδος», δημοσιεύει μια εκτενή αναφορά στην περίφημη, εκείnη την εποχή, έκθεση που οργάνωσε ο σύλλογος κυριών «Εργάνη Αθηνά» στο Αγρίνιο. Σημαντική είναι η περιγραφή του χώρου της έκθεσης «Μια μικρά πλατεία περιφραγμένη δια σανιδωμάτων και εις το κέντρον αυτής ένα μικρόν, ωραίο σπιτάκι, αποτέλουν το εξωτερικόν της εκθέσεως του Αγρινίου». Στο εσωτερικό αυτού του φράκτη ήταν απλωμένα βαρύτιμα υφαντουργικά είδη σε διάφορα χρώματα. Παρά τα τόσα έργα των ελληνίδων όμως, αναφέρει ο συντάκτης της εφημερίδας, ο επισκέπτης της έκθεσης ήθελε να χορτάσει το μάτι του και με κάτι άλλο περισσότερο καλύτερο και ακόμα καλλιτεχνικότερο, αντάξιο του θορύβου, «τον οποίον ήγειραν επί τρία χρόνια αι γυναίκες του Αγρινίου και μαζί με αυτάς όλοι οι εν Ελλάδι σύλλογοι των κυριών».
«Το πρώτον διαμέρισμα του καλλιτεχνικού τμήματος ήτο το της ραπτικής. […] Εκεί πλησίον εις το τμήμα τούτο ήσαν ωραία μεταξωτά υφάσματα ανήκοντα εις διαφόρους πόλεις της Ελλάδος. […] Αλλά την καρδιά του καλλιτεχνικού τμήματος αποτελεί το διαμέρισμα της ζω-γραφικής […] Την έξοχον εντύπωσιν ην απεκόμιζεν ο επισκεπτόμενος την έκθεσιν, επισφράγιζεν η εις την άλλην αίθουσαν του καλλιτεχνικού τμήματος είσοδος. […] Πέριξ δε του τμήματος αυτού είναι πλείστα ωραία έργα μεταξύ των οποίων διεκρίνονται τα εκθέματα του Παρθεναγωγείου των αδελφών Σκορδέλη. Η έκθεσις του Αγρινίου α-πέδειξε», καταλήγει η εφημερίδα, «τρανότατα, αφ’ ενός μεν, ότι αι εκθέσεις είναι αναγκαίαι δια να καταφαίνηται η πρόοδος της τέχνης και αφ’ ετέρου, ότι αι γυναίκες μας εργάζονται και πολύ μάλιστα χωρίς να έχουν ανάγκην της χειραφετήσεως».(Σκριπ 24/5/1898)

…και στον κόσμο

1626
Ο ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.

 

1886
Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.

 

1917
Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών, Σελεστέν Ζονάρ, φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

 

1956
Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Νικήτρια αναδεικνύεται η ελβετίδα Λις Άσια με το τραγούδι «Refrain».

 

1968
Ο Ντε Γκολ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι στην Προεδρία για τις 16 Ιουνίου. Ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Το απεργιακό κίνημα κλιμακώνεται με 10 εκατομμύρια απεργούς. Ταραχές στη Λιόν. Πρώτος θάνατος. Οι διαδηλωτές οδηγούν ένα φορτηγό κατά της αστυνομίας που σκοτώνει τον αξιωματικό Ρενέ Λακρουά. Ακολουθούν βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι, στην περιοχή του Σταθμού της Λιόν. Ξεσπά φωτιά στο χρηματιστήριο που γρήγορα τίθεται υπό έλεγχο (θα ξανανοίξει στις 7 Ιουνίου). Απολογισμός της ημέρας: 456 τραυματίες και 795 συλλήψεις. Δημιουργούνται «Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας» (CDR) κατά του «χάους», από γκολιστές. «Μην αφήνετε μία μειοψηφία να κυβερνήσει» αναφέρεται σε μια μπροσούρα τους.

 

1998
Ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών απονέμεται στον κορυφαίο έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». Το βραβείο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

 

Γεννήσεις

1686
Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, γερμανολλανδός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας. (Θαν. 16/9/1736)

 

1941
Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης.

 

1966
Ερίκ Καντονά, γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής και ηθοποιός.

 

Θάνατοι

1543
Μικολάι Κόπερνικ, Νικόλαος Κοπέρνικος η ελληνική εκδοχή του ονόματός του, πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. (Γεν. 19/2/1473)

 

1974
Ντιουκ Έλινγκτον, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ. (Γεν. 29/4/1899)

 

2001
Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ελληνίδα πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. (Γεν. 1919)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr

;