Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Δημήτριος, Δήμητρα.

Επέτειοι

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Μεσοφυλικά Άτομα

Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Μεσοφυλικά άτομα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου, κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των μεσοφυλικών ατόμων.
Ως μεσοφυλικά άτομα θεωρούνται τα πρόσωπα μη καθορισμένου ανατομικού φύλου. Ο όρος «μεσόφυλος» αντικατέστησε τον αδόκιμο όρο «ερμαφρόδιτος», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους γιατρούς κατά το 18ο και 19ο αιώνα.
Η επιλογή της ημερομηνίας για τον εορτασμό της Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Μεσοφυλικά άτομα (Intersex Awarenes Day), σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια εκδήλωση της μεσοφυλικής κοινότητας στις ΗΠΑ, όταν στις 26 Οκτωβρίου 1996 διοργάνωσαν διαδήλωση στη Βοστώνη, έξω από το χώρο όπου διεξαγόταν το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

26 Οκτωβρίου 1975
Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου στην προσπάθειά της να συμβάλει στο ανέβασμα της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης της πόλης ανακοινώνει ότι παράλληλα με τις διαλέξεις που οργανώνει, προγραμματίζει από τα μέσα του Νοέμβρη συναντήσεις δεκαπενθήμερες όπου ειδικευμένοι εισηγητές θα παρουσιάσουν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και άλλα επίκαιρα θέματα. Στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φυλ. 26.10.1975, Σελίδα 4)

…και αλλού

1863
Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Έτσι, οι Άγγλοι ξεχωρίζουν το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι, που παίζεται πλέον ως χωριστό άθλημα. Μαζί γεννιέται και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στα αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony (κοινωνική τελετή).

 

1880
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία). Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1815 και πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 1883. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, οπότε και διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 σχεδόν ετών.

1912
Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Οκτωβρίου 1912 με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στην πόλη έπειτα από τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στα Γιαννιτσά και στο Σαραντάπορο. Οι ελληνικές δυνάμεις προσάρτησαν την πόλη και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έκανε θριαμβική είσοδο στην Θεσσαλονίκη. Ο Οθωμανός στρατηγός της Θεσσαλονίκης, Χασάν Ταχσίν Πασάς, παρέδωσε την πόλη στους Έλληνες, άνευ όρων, μαζί με 25.000 αιχμαλώτους.

1917
Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. Ο ανατραπείς σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κερένσκι προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία.

1930
Έντονη νεροποντή προκαλεί σημαντικές πλημμύρες στην Αθήνα, με δύο νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Συνεχόμενη πολύ ισχυρή βροχόπτωση διάρκειας 15ωρών. Κηφισός, Ιλισός ποταμός πλυμμήρισαν. Υπέστησαν ζημιές αρκετά σπίτια  σε Νέα Ιωνία, Σεπόλια, Κολωνός, Φωκίωνος Νέγρη, Σφαγείων, η συγκοινωνία διακόπηκε τελείως και οι περισσότεροι δρόμοι καταστράφηκαν.

1931
Κορυφώνονται οι συγκρούσεις στη Λευκωσία μεταξύ των Κυπρίων και των αγγλικών δυνάμεων κατοχής. (Οκτωβριανή Εξέγερση).  Η εξέγερση ξέσπασε στις 21 Οκτωβρίου, με αφορμή την απόφαση του Βρετανού κυβερνήτη Ρόλαντ Στορς να επιβάλει βαριά φορολογία, ο μητροπολίτης Κιτίου κάλεσε, στις 18 Οκτωβρίου, τους Κυπρίους να αγωνιστούν για την Ένωση με την Ελλάδα, παρακούοντας τους Βρετανούς επικυρίαρχους. Τουλάχιστον 5.000 Ελληνοκύπριοι, κυρίως νέοι, φοιτητές, μαθητές, με επικεφαλής ιερείς, συγκεντρώθηκα στην Λευκωσία φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ένωσης. Οι συγκεντρωμένοι πολιόρκησαν το κυβερνείο και αφού έριξαν πέτρες εφόρμησαν, το κατέλαβαν και το πυρπόλησαν. Παράλληλα εξεγέρσεις σημειώθηκαν και σε όλη την υπόλοιπη Κύπρο. Οι Βρετανικές σημαίες υπεστάλησαν από τους εξεγερμένους και υψώθηκαν οι ελληνικές. Στη Λευκωσία οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά, σκοτώνοντας επτά Έλληνες, μεταξύ τους και ένα παιδί 15 ετών.

Γεννήσεις

1795
Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. (Θαν. 30/3/1872). Το έργο του, χαμένο σε μεγάλο ποσοστό, παραμένει διασκορπισμένο, αταξινόμητο, ανέκδοτο και ανηχογράφητο. Μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο αρχείο Γκέλη (που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1906 σε υποστατικά του συνθέτη στο Πεντάτι της Κέρκυρας). Ο Μάντζαρος έγραψε τα πρώτα του έργα από την εποχή που ήταν ακόμη μαθητής του Μπαρμπάτι. Με καθοδήγηση του μουσικοδιδασκάλου του έγραψε δραματικά και κωμικά τραγούδια, διωδίες, κ.α. που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Σαν Τζάκομο (Κέρκυρα) με μεγάλη επιτυχία.

1879
Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, ρώσος πολιτικός, ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης. (Θαν. 21/8/1940). Ουκρανός επαναστάτης, ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, διετέλεσε κομισάριος Εξωτερικών και Πολέμου και θεωρήθηκε διάδοχος του Λένιν στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Ηττήθηκε, όμως, στη μάχη της διαδοχής από τον Στάλιν, εξορίστηκε και δολοφονήθηκε. Οι οπαδοί του διαμόρφωσαν το πολιτικό ρεύμα του Τροτσκισμού, στο πλαίσιο του Μαρξισμού – Λενινισμού.

1916
Φρανσουά Μιτεράν, γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995). (Θαν. 8/1/1996). Το 1939 ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Νομική στο Παρίσι και με την αναμενόμενη εμπλοκή της Γαλλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται εκ νέου υπό τα όπλα και αποστέλλεται στη Γραμμή Μαζινό ως υπαξιωματικός, κοντά στο Μονμεντύ. To 1940 τραυματίστηκε, συνελήφθη αιχμάλωτος και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες καταφέρνει τελικά να δραπετεύσει (1941). Επιστρέφοντας στη Γαλλία αρραβωνιάστηκε την Μαρί-Λουίζ Τεράς (Marie-Louise Terrasse), με την οποία χώρισε το 1942. Έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Ονομάσθηκε από το Στρατηγό ντε Γκωλ Γενικός Γραμματέας για τους Αιχμαλώτους Πολέμου και με την ιδιότητα αυτή έλαβε ενεργό μέρος στο Πρώτο Συμβούλιο της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στο ελεύθερο πλέον Παρίσι στις 17 Αυγούστου 1944.

Θάνατοι

1773
Αμεντέ-Φρανσουά Φρεζιέ, γάλλος στρατιωτικός μηχανικός. Έμεινε στην ιστορία, επειδή έφερε τη φράουλα στην Ευρώπη από τη Νότιο Αμερική. (Γεν. 1682)

 

 

1822
Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, στρατιωτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που πέθανε στην Κόρινθο, μη μπορώντας να συνέλθει από την καταστροφή του τουρκικού στρατού στα Δερβενάκια. (Γεν. 1770). Γεννήθηκε το 1770 και πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1822. Ήταν Οθωμανός αρχιστράτηγος, επικεφαλής μεγάλης τουρκικής στρατιάς που στάλθηκε το 1822 στην Πελοπόννησο προκειμένου να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Τελικά η εκστρατεία του απέτυχε και ο στρατός του υπέστη μεγάλη πανωλεθρία στη Μάχη των Δερβενακίων.

1957
Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, 18 Φεβρουαρίου ή 3 Μαρτίου 1883 και πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, στις 26 Οκτωβρίου 1957. Ήταν Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής, και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμη γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλεξη Ζορμπά και Ο Τελευταίος Πειρασμός. Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό, συγγραφείς. Από το 1945 έως το 1948, ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.


Πηγή: © SanSimera.gr, Wikipaideia και Αρχείον Αγρινίου | Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group  | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr