Σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ασκληπιός, Ασκληπία, Λέανδρος, Λεάνδρα.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας
Η Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς των Πολικών Αρκούδων (Polar Bears International), ενός οργανισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ και σκοπό έχει την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί της πολικής αρκούδας από την κλιματική αλλαγή και το συνακόλουθο λιώσιμο των πάγων.
Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να συμβάλει, έστω και για μία ημέρα, στην προστασία της πολικής αρκούδας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν καθοριστικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι τα 2/3 των πολικών αρκούδων, που ζουν στον Βόρειο Πόλο (Αλάσκα, Καναδάς, Ρωσία, Γροιλανδία, Νορβηγία), ενδέχεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Ο συνολικός τους πληθυσμός υπολογίζεται σε 25 χιλιάδες.

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία
Ανοσμία είναι η απώλεια της όσφρησης (πρόσκαιρη ή μόνιμη), που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Η απώλεια της όσφρησης συνδυάζεται με τη γεύση και δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους στη διατροφή ενός ατόμου. Κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πασχόντων από ανοσμία δημιουργούνται από τη διαρροή επιβλαβών αερίων και την εκδήλωση πυρκαϊών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ανοσμία, ενδέχεται να παρουσιάσουν τάσεις κατάθλιψης, εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης την οποία βιώνουν.
Για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το πρόβλημα, ο αμερικανός Ντάνιελ Σάιν, που πάσχει από μία μορφή ανοσμίας, δημιούργησε μία σελίδα στο Φέισμπουκ και ανακήρυξε την 27η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία (Anosmia Awareness Day). Η προσπάθειά του αυτή υποστηρίζεται από ιατρικές ενώσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών
Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών (World Sword Swallowers Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Κατάποσης Σπαθιών (SSAI), η οποία με την πρωτοβουλία της αυτή θέλει να αναδείξει την πανάρχαιη τέχνη της κατάποσης σπαθιών, που εμφανίστηκε στη νότια Ινδία πριν από το 2000 π.Χ. και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Κίνα, Ιαπωνία, Ελλάδα και Ρώμη. Στη σύγχρονη εποχή έγινε γνωστή μέσα από το τσίρκο και τους ζογκλέρ, που έδιναν παραστάσεις στους δρόμους.
Οι βιρτουόζοι της κατάποσης σπαθιών, εκτός από το να εξασκούνται στο παράξενο και επικίνδυνο χόμπι τους, έχουν συνεισφέρει στην πρόοδο της ιατρικής. Για παράδειγμα, το 1868 ένας από αυτούς βοήθησε τον Δρα Άντολφ Κούσμαουλ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας να αναπτύξει την πρώτη μέθοδο ενδοσκόπησης κι ένας συνάδελφός του το 1906 υποβλήθηκε στο πρώτο οισοφαγικό καρδιογράφημα από τον Δρα Κρέμερ στην Ουαλία.

 

Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ
Η Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου για να τιμήσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα την φιλάνθρωπη δράση τους.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον λετονικής καταγωγής βρετανό κοινωνικό επιχειρηματία Μάρκις Σκαντμάνις, έναν άνθρωπο παθιασμένο με τη δημιουργία οργανισμών που συμβάλλουν θετικά στην βιώσιμη καινοτομία και τεχνολογία, και υιοθετήθηκε πρώτα από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας το 2010 και στην συνέχεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι συνήθως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (τοπικοί και διεθνείς), ανεξάρτητοι (αλλά υποστηριζόμενοι συχνά) από κυβερνήσεις και διεθνείς κυβερνητικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, οικολογικούς, προστασίας των ανρθωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς κ.α.
Ο όρος «μη κυβερνητική οργάνωση» επινοήθηκε μετά την ίδρυση του ΟΗΕ το 1945, παρόλο που η ιστορία ανάλογων τέτοιων οργανισμών χρονολογείται τουλάχιστον από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο ορισμός της «διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης» (INGO) δόθηκε για πρώτη φορά στο ψήφισμα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) στις 27 Φεβρουαρίου 1950.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

27 Φεβρουαρίου 1909
Από δημοσίευμα του «Εμπρός» της παραπάνω ημερομηνίας μαθαί-νουμε ότι «ο ανακριτής Μεσολογγίου κ. Μουτούσης, μετέφερε σή-μερον εις Πάτρας την κεφαλήν του φονευθέντος προ ημερών έξωθι του Αγρινίου ληστού Ντοβάκου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρ-ξε καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος ληστής δεν σκοτώθηκε από το απόσπασμα στη διοίκηση του οποίου βρισκόταν ο ταγματάρχης Κηρύκος, αλλά παραδόθηκε στα όργανα της εξουσίας από καταδό-τες». Η καταγγελία υποστήριζε ότι ο ληστής πυροβολήθηκε από τον ταγματάρχη, αφού πρώτα είχε δηλητηριαστεί από αυτούς που τον κατέδωσαν. Οι γιατροί που ενήργησαν αμέσως τη νεκροψία βεβαίω-σαν ότι αυτός πυροβολήθηκε από το απόσπασμα, άλλοι όμως για-τροί που διατάχθηκαν από τον ανακριτή Μουτούση εξέφρασαν αμ-φιβολίες και γι’ αυτό το λόγο μεταφέρθηκε το κεφάλι του στην Πά-τρα. Οι γιατροί Μαγκανάρας, Σταμπουλόπουλος και Ηλιάδης βεβαί-ωσαν ότι σκοτώθηκε από σφαίρες που ρίχτηκαν από το απόσπασμα.

…και στον κόσμο

1869
Μηχανή ατμήλατου σιδηροδρόμου στον Πειραιά
Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

 

 

1900
18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.

 

 

1933
Η φωτιά στο Ράιχσταγκ
Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.

 

 

1953
Αρχίζουν στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, οι συζητήσεις για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στις 8 Αυγούστου.

 

 

1991
Αλέκα Παπαρήγα
Η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία. Η νέα Γ.Γ. υποστηρίχθηκε από τη λεγόμενη «συντηρητική» πτέρυγα της Κεντρικής Επιτροπής με 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η «ανανεωτική» πτέρυγα.

 

 

2016

Ο Κώστας Βουτσάς ντύνεται γαμπρός για τέταρτη φορά. Νυμφεύεται την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού, με κουμπάρα τη Μάρθα Καραγιάννη. Τον πολιτικό γάμο τελεί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Γεννήσεις

1902
Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. («Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ») (Θαν. 20/12/1968)

 

 

1932
Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αγγλίδα ηθοποιός. (Θαν. 23/3/2011)

 

1938
Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. (Θαν. 14/3/1957)

 

 

Θάνατοι

1892
Λουί Βιτόν, γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ (Louis Vuitton). (Γεν. 4/8/1821)

 

1943
Κωστής Παλαμάς, έλληνας ποιητής. (Γεν. 13/1/1859)

 

2015
Λέοναρτ Νιμόι, αμερικανός ηθοποιός, που έγινε διάσημος από το ρόλο του «Σποκ» στην τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Ταξίδι στ’ Αστέρια» («Star Trek»). (Γεν. 26/3/1931)