Σαν σήμερα (29/7): Γεγονότα, Γεννήσεις και Θάνατοι

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

210η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:24

Δύση Ήλιου: 20:38

 

Γιορτάζουν
Καλλίνικος, Καλλινίκη.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Παγκόσμια Ημέρα Τίγρης
Στα νησιά Φαρόες αφήνουν για λίγο τα δίχτυα και το ψάρεμα για να γιορτάσουν την πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τους μετά τις θερινές διακοπές (Ólavsøka).
Ημέρα του Εθνικού Ύμνου στη Ρουμανία, στη σύνθεση του οποίου συνεισέφερε ο συνθέτης και μουσικολόγος Άντον Παν, γεννημένος από Ελληνίδα μητέρα. Γράφτηκε από τον ποιητή Αντρέι Μουρεζάνου με τον τίτλο «Ξύπνα Ρουμάνε», κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά των Αψβούργων το 1848.

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Μάρτυρος Θεοδότης και των τέκνων αυτής Βενιαμίν και Βηρίου.
Μαρτύρων Βασιλίσκου, Καλλινίκου του Κίλικος, Μάμαντος και Ιωάννου.
Οσίων Κωνσταντίνου Γ’ πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του ευσεβούς βασιλέως Θεοδοσίου του «Μικρού» και Ιωάννου του στρατιώτου.

Καθολική Εκκλησία
Αγίου Λούπου.
Αγίου Ολαφ, προστάτη των χαρακτών και των εστεμμένων. Πρόκειται για τον νορβηγό βασιλιά Ολαφ Β’, τον πρώτο Σκανδιναβό, που έγινε χριστιανός.
Αγίας Βεατρίκης.
Αγίας Μάρθας, αδελφής του Λαζάρου, που ήταν παρούσα στην Ανάστασή του. Είναι προστάτιδα των επαγγελμάτων που σχετίζονται με το σπίτι (μπάτλερ, υπηρέτριες, μάγειροι κ.λπ.).

 

Γεγονότα
904 Η Άλωση της Θεσσαλονίκης
Ισχυρός αραβικός στόλος -κυρίως πειρατικός- υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα θα καταλάβει την πόλη και 22.000 έως 30.000 κάτοικοί της θα αιχμαλωτιστούν και θα πωληθούν στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

1014 Η νίκη των Βυζαντινών κατά των Βουλγάρων
Η μάχη στο Κλειδί: Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας, όχι μόνο συντρίβουν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνουν έναν προς έναν τους 15.000 αιχμαλώτους τους.

1825 Κωνσταντίνος Κανάρης
Αποτυγχάνει, εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί, προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1900 Ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμβέρτος Α’ δολοφονείται από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι. Όπως λέει στους αστυνομικούς που τον συλλαμβάνουν, με την πράξη του αυτή πήρε εκδίκηση για την αιματοχυσία στο Μιλάνο το 1898, όταν ο βασιλιάς είχε συντρίψει βίαια εργατική εξέγερση, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και σκοτώνοντας εργάτες.

1900 Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει μία δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους. Από αυτές ξεχωρίζουν οι «Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι», «Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισις του τέκνου» κ.ά.

1938 Εξέγερση ξεσπά στα Χανιά εναντίον του καθεστώτος Μεταξά. Θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.

 

Γεννήσεις
1792 Πέτερ φον Ες
Πέτερ φον Ες, γερμανός ζωγράφος, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία. (Θαν. 4/4/1871)

1919 Μίλτος Σαχτούρης
Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς. (Θαν. 29/3/2005)

1925 Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης, διακεκριμένος συνθέτης από τη Χίο.

Θάνατοι
1890 Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Ολλανδός ζωγράφος με περιπετειώδη βίο και τραγικό τέλος, θρυλική μορφή στην ιστορία της τέχνης. Ενταγμένος από τους τεχνοκριτικούς στο κλίμα του μετα-ιμπρεσιονισμού, άσκησε με το έργο του τεράστια επιρροή στην τέχνη του 20ου αιώνα. (Γεν. 30/3/1853)

1979 Χέρμπερτ Μαρκούζε
Χέρμπερτ Μαρκούζε, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φιλόσοφος, θεωρητικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μονοδιάστατος Άνθρωπος». (Γεν. 19/7/1898)

2004 Ρένα Βλαχοπούλου
Ρένα Βλαχοπούλου, μεγάλη κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Γεν. 1923)

sansimera.gr