Σαν σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα της Βασκικής Γλώσσας

Η Διεθνής Ημέρα της Βασκικής Γλώσσας (Euskararen Nazioarteko Eguna) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης της Αυτόνομης Κοινότητας της Χώρας των Βάσκων το 1995 για να αναδείξει την ιδιαιτερότητα της Βασκικής Γλώσσας, που θεωρείται «απομονωμένη γλώσσα», είναι δηλαδή μια φυσική γλώσσα που δεν εμφανίζει γενεαλογική συγγένεια με άλλες ζωντανές γλώσσες. Η Βασκική Γλώσσα (Euskara) ομιλείται από περίπου 720.000 ανθρώπους στη Χώρα των Βάσκων, τη Νότια Γαλλία και σε περιοχές του ισπανόφωνου κόσμου.
Οι ρίζες της Διεθνούς Ημέρας της Βασκικής Γλώσσας ανάγονται στο 1948, όταν το 7ο Συνέδριο για τις Βασκικές Σπουδές αποφάσισε ότι «η ημέρα για τη Βασκική Γλώσσα θα εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου», που συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβερίου, εκ των ιδρυτών του Τάγματος των Ιησουιτών, που καταγόταν από τη Βασκωνία και τα τελευταία του λόγια, προτού ξεψυχήσει, ήταν στα βασκικά.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

3 Δεκεμβρίου 1907
Οι τοπικές αρχές των Σερρών, στις 13 Ιουλίου του 1907, πληροφορήθηκαν από κάποιον καταδότη ότι σε κάποια συνοικία της πόλης με την επωνυμία «Κάτω Ταξιάρχης» κρύβονταν Έλληνες αντάρτες. Για το λόγο αυτό έστειλαν ένα στρατιωτικό απόσπασμα για να πραγματοποιήσει έρευνα με επικεφαλής τον Αχμέτ Εφένδη. Σε ένα από τα σπίτια της συνοικίας το απόσπασμα ανακάλυψε ότι πραγματικά έμεναν αντάρτες, τους οποίους ο επικεφαλής διέταξε να παραδοθούν. Επειδή οι αντάρτες αρνήθηκαν, το απόσπασμα επιχείρησε με τη βία να μπει στο σπίτι και να τους συλλάβει. Οι περικυκλωμένοι αντάρτες αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής λοχαγός του τουρκικού στρατού.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανήκαν στο σώμα του Καπετάν Μητρούση (Δημήτρη Γκογκολάκη) πέρασαν από έκτακτο στρατοδικείο στις 30 Νοεμβρίου και εκτελέστηκαν το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1907. Ανάμεσα τους και ο αγρινιώτης Νίκος Παναγιώτου ή Κουμπούρας. (ΕΜΠΡΟΣ, φυλ. 6/12/1907, Σελ. 3)

…και στον κόσμο

185Εξέγερση χρυσωρύχων στην Αυστραλία, με 20 νεκρούς. Το περιστατικό, που θα μείνει γνωστό ως «Eureka Stockade», θα συμβάλει στη σφυρηλάτηση της εθνικής συνείδησης των Αυστραλών.

 

 

 

1907
Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής

 

 

 

1912
Διεξάγεται η Ναυμαχία της Έλλης. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.

 

 

 

1944
Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνοδεύουν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

 

 

1963
Στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονταν δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

 

 

 

 

1967
Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου – Τσαγλαγιαγκίλ.

Γεννήσεις

1911
Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης, που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. (Θαν. 10/4/1979)

 

 

 

1930
Ζαν Λικ Γκοντάρ, γάλλος σκηνοθέτης, ο επονομαζόμενος και «πάπας της νουβέλ βαγκ».

 

 

 

1948
Όζι Όσμπορν, βρετανός τραγουδιστής, ηγέτης του χέβι μέταλ συγκροτήματος «Black Sabbath».

 

 

 Θάνατοι

311
Διοκλητιανός, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 22/12/244)

 

 

 

 

1894
Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ») (Γεν. 13/11/1850)

 

 

 

1988
Πάνος Γαβαλάς, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. (Γεν. 26/10/1926)

 

 

 

 


«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr