Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Συμεών, Συμεωνία.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

3 Φεβρουαρίου 1902
«Σύμβασις σιγαροποιίας»
Για τη στήριξη της «Συμβάσεως σιγαροποιίας», η οποία υπογράφτηκε μεταξύ της κυβέρνησης Ζαΐμη και της Τράπεζας Αθηνών και η οποία θα πήγαινε στη Βουλή για επικύρωση, συγκροτήθηκε στο Αγρίνιο μία επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τον Γ. Ι. Μουστακόπουλο, το Σπύρο Ανδρεόπουλο, το Ν. Γεράκη, Γ. Παπαγαλάνη, τον Ι. Χατζόπουλο, το Θωμά Ι. Κέντρο και τον Αλέξιο Μελίκο. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1902 η επιτροπή αυτή απέστειλε προς το Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Αθηνών, Ι. Πεσμαζόγλου μία επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σύμπας ο παραγωγικός πληθυσμός πόλεως Αγρινίου και Περιχώρων κ.λπ. εύχεται ίνα της Κυβερνήσεως εισηγουμένης συζητηθή και κριθείσα ωφέλιμος κυρωθή ευεργετική σύμβασις προς μέγα όφελος εθνικού πλούτου, εμπορίου και παραγωγής. Αποκηρύσσει πάσαν αντενέργειαν βυσσοδομουμένην εν κρυπτώ κ.λπ.». («Εμπρός», φύλλο της 4.2.1902).

…και στον κόσμο

1908: Γιώργος Καλαφάτης
Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό.

 

 

1959: Μπάντι Χόλι – Ρίτσι Βάλενς – Μπιγκ Μπόπερ
Τρεις από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι, ο Ρίτσι Βάλενς και ο Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το συμβάν θα μείνει στην ιστορία ως «Η μέρα που πέθανε η μουσική».

 

 

1966
Προσεληνώνεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις των Αμερικανών.

 

 

1995
Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά κρίνει αθώο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, που κατηγορήθηκε για λαθρεμπορία καυσίμων με το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι».

 

 

2006: Κώστας Τσαλικίδης
Αποκαλύπτεται ο μυστηριώδης θάνατος ενός στελέχους της Vodafone και δίνει διαστάσεις θρίλερ στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Πρόκειται για την αυτοκτονία, σύμφωνα με τις αρχές, του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους στην ασφάλεια του λογισμικού της εταιρείας, η οποία διαπράχθηκε δύο ημέρες μετά την εσωτερική ανακάλυψη της υποκλοπής και την περίεργη διαγραφή του λογισμικού με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Γιώργου Κορωνιά.

 

 

2010: Κάρολος Παπούλιας
Ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 266 ψήφους. Τον κ. Παπούλια υπερψηφίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ «παρόντες» ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Γεννήσεις

1809: Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρτόλντι
Ο Γιάκομπ Λούντβιχ Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι (Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, Αμβούργο, 3 Φεβρουαρίου 1809 – Λειψία, 4 Νοεμβρίου 1847), γεννημένος και ευρέως γνωστός ως Φέλιξ Μέντελσον ήταν Γερμανός συνθέτης, πιανίστας, οργανίστας και διευθυντής ορχήστρας της πρώιμης ρομαντικής περιόδου, από τις διασημότερες φυσιογνωμίες της εποχής.
Εγγονός του φιλοσόφου Μωυσή Μέντελσον (Moses Mendelssohn), ο Φέλιξ γεννήθηκε σε μια εξέχουσα εβραϊκή οικογένεια. Ανατράφηκε άθρησκος μέχρι την ηλικία των επτά ετών, όταν βαφτίστηκε ως Μεταρρυθμιστής χριστιανός. Νωρίς, θεωρήθηκε παιδί-θαύμα, αλλά οι γονείς του ήταν επιφυλακτικοί και δεν επεζήτησαν να αξιοποιήσουν το ταλέντο του.

 

 

1947: Πολ Όστερ
Ο Πολ Όστερ γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ από εβραίους γονείς πολωνικής καταγωγής, τον Σάμουελ και την Κουίνι. Πήγε σχολείο στο Μάπλγουντ (Maplewood) και αποφοίτησε από το Λύκειο Columbia High. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Μετά το τέλος των σπουδών του, και αφού μπάρκαρε για κάποιο χρονικό διάστημα με ένα δεξαμενόπλοιο, πήγε στη Γαλλία, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη σύγχρονων Γάλλων ποιητών. Όλο αυτό το διάστημα έγραφε κυρίως ποιήματα, που όμως δεν κατάφερε να δημοσιεύσει. Το 1974 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και πιάνει δουλειά σ’ έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, ως υπεύθυνος των μεταφράσεων από τα γαλλικά. Αυτή την εποχή δημοσιεύει ορισμένα από τα ποιήματά του και μεταφράσεις Γάλλων συγγραφέων, όπως των Στεφάν Μαλαρμέ και Τζόζεφ Ζουμπέρ.

 

 

1967: Θάνος Ανεστόπουλος
Ο Θάνος Ανεστόπουλος (3 Φεβρουαρίου 1967 – 3 Σεπτεμβρίου 2016) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την συμμετοχή του στο ροκ συγκρότημα Διάφανα Κρίνα, του οποίου υπήρξε και ιδρυτής.
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 3 Φεβρουαρίου του 1967 και απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 από καρκίνο. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την ασθένειά του μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook το 2015.

 

 

Θάνατοι

1468: Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ
Γερμανός τυπογράφος. Θεωρείται ο εφευρέτης της τυπογραφίας με κινητά στοιχεία. Το όνομά του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Στρασβούργο –όπου είχε εκπατριστεί– στα πρακτικά μιας δίκης. Αργότερα γύρισε στο Μάιντς (Μαγεντία) και από την περίοδο εκείνη η αναγνώριση των έργων του είναι πολύ δύσκολη, γιατί δεν έβαζε ποτέ το όνομά του στα προϊόντα του τυπογραφείου του. Στα πρώτα αυτά χρόνια της δράσης του φαίνεται ότι ανήκουν ορισμένα από τα αρχαιότερα έντυπα της Ευρώπης (ένα απόσπασμα από γερμανικό ποίημα για την Παγκόσμια Δίκη, που σώζεται στο μουσείο Γ. στο Μάιντς του 1445-46, ένα αστρονομικό ημερολόγιο του 1448, καθώς και διάφορες εκδόσεις της λατινικής γραμματικής του Δονάτου). Το 1449, αφού ίδρυσε εταιρεία με τον τραπεζίτη Γιόχαν Φουστ, δημοσίευσε τα περίφημα Γράμματα Συγγνώμης (1454-55), ίσως τα αρχαιότερα χρονολογημένα έντυπα. Τέλος, το 1455 χάρη στην τεχνική συνεργασία του Πέτερ Σάτφερ, είδε το φως της δημοσιότητας το πρώτο τυπογραφικό έργο της Ευρώπης, η περίφημη Βίβλος,η λεγόμενη των 42 στίχων μαζαρινή (από το όνομα του καρδινάλιου ο οποίος κατείχε ένα αντίτυπο) από την οποία δεν έχουν διασωθεί περισσότερα από είκοσι αντίτυπα. Όταν διακόπηκαν οι σχέσεις του με τον Φουστ, αναδιοργάνωσε το τυπογραφείο του με την προστασία του δημάρχου του Μάιντς Κόνραντ Χούμερι και τύπωσε ανάμεσα στα άλλα, το Καθολικόν του 1460 και τη Βίβλο τη λεγόμενη των 36 στίχων. Ανάγλυφο από το μνημείο του Γιόχανες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς, την πόλη όπου γεννήθηκε ο εφευρέτης της τυπογραφίας με κινητά στοιχεία. Στο μουσείο Γκούτενμπεργκ, στο Μάιντς, υπάρχει μεταξύ άλλων ανακατασκευασμένο και το εργαστήριο του Γερμανού τυπογράφο.

 

 

1989: Τζον Κασσαβέτης
Ο Τζον Κασσαβέτης (John Nicholas Cassavetes, 9 Δεκεμβρίου 1929-3 Φεβρουαρίου 1989), με καταγωγή από την Ζαγορά του Πηλίου, ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός. Ο Κασσαβέτης ήταν ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες που ασχολήθηκαν με τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Σπούδασε υποκριτική με τον Ντον Ρίτσαρντσον, ο οποίος χρησιμοποιούσε μια τεχνική υποκριτικής βασισμένη στη μυική μνήμη. Συνόδευσε την υποκριτική του με την κινηματογραφική έρευνα και αφήγηση από τις αρχές της καριέρας του και το δείγμα της δουλειάς χαρακτηρίζεται από τον πειραματισμό, το ρεαλισμό, τον αυτοσχεδιασμό, την έλλειψη μέσων παραγωγής και τη μορφή ντοκιμαντέρ των ταινιών.
Το καλλιτεχνικό σκηνοθετικό του στυλ φημίζεται για τον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών με τους οποίους συνεργάστηκε και για την ικανότητά του να αφηγείται ρεαλιστικές ιστορίες. Ο κινηματογράφος του Κασσαβέτη απασχόλησε μια σειρά ηθοποιών με τους οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις για πολλά χρόνια όπως οι: Σέιμουρ Κασέλ, Μπεν Γκάζαρα και Πίτερ Φολκ, καθώς και συγγενικά του πρόσωπα όπως η σύζυγός του Τζίνα Ρόουλαντς (πρωταγωνίστρια των περισσότερών του ταινιών), με τη βοήθεια των οποίων περιέγραψε τις δυσκολίες στη ζωή των μεγαλουπόλεων και διηγήθηκε τις δυσκολίες στη ζωή των ζευγαριών. Πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του σκηνοθέτη ήταν η ταινία Σκιές (Shadows, 1959). Πέρα από τις ανεξάρτητες παραγωγές, ο Κασσαβέτης πρωταγωνίστησε σε μια σειρά χολιγουντιανών παραγωγών όπως την ταινία του Μάρτιν Ριτ Έσπασα τα Δεσμά Μου (Edge of the City, 1957), το πολεμικό δράμα του Ρόμπερτ Όλντριτς Και οι 12 Ήταν Καθάρματα (The Dirty Dozen, 1967) και το θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι Το Μωρό της Ρόζμαρι (Rosemary’s Baby, 1968). Από τις ταινίες εκείνες αποκόμισε τα χρήματα για να κάνει την παραγωγή των δικών του ταινιών. Ο σκηνοθέτης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζίνα Ρόουλαντς με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Απεβίωσε το 1989 λόγω επιπλοκών κίρρωσης ήπατος.

 

 

2004: Ζήσιμος Λορεντζάτος
Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος (1915-2004) ήταν συγγραφέας, λογοτέχνης και κριτικός λογοτεχνίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915. Γιος του δημοτικιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγή Λορεντζάτου (1872 – 1941). Σπούδασε, χωρίς να πάρει πτυχίο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Τιμήθηκε το 1988 με το Α’ κρατικό βραβείο κριτικής-δοκιμίου, το οποίο δεν αποδέχτηκε, ενώ το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη για το σύνολο του έργου του.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr