Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Γενεβιέβη, Γενοβέφα.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

3 Ιανουαρίου 1978
Η πιο πυκνή χιονόπτωση στο Αγρίνιο
Αυτή τη μέρα παρατηρείται η πιο πυκνή χιονόπτωση των τελευταίων δεκαετιών. Σε μια πόλη, που το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η βροχή, οι άσπρες νιφάδες του χιονιού αποτελούν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη για όλους, ειδικά όταν το «στρώνει».

…και στον κόσμο

1496
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.

1850
Ο αγγλικός στόλος, με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο (εβραιοπορτογάλου με αγγλική υπηκοότητα), καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο και οι Άγγλοι αποκλείουν τον Πειραιά, προχωρώντας στην κατάσχεση του φορτίου, όποιου πλοίου πλησιάζει. (Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά)

1887
Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη σημαντική προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα επευφημούν στην πλατεία τον αρχηγό τους.

1919
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πρόταση του γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

1962
Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ – Μπαρτσελόνα (0-6), μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα.

2009
Κυκλοφορεί το ιντερνετικό νόμισμα bitcoin.

Γεννήσεις

1956
Μελ Γκίμπσον, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1969
Μίκαελ Σουμάχερ, γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1.

2003
Γκρέτα Τούνμπεργκ, Σουηδή ακτιβίστρια που δρα με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Θάνατοι

236
Άγιος Αντέρως ή Ανθηρός, ελληνικής καταγωγής Πάπας της Ρώμης. (Γεν. ?)

1911
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, έλληνας διηγηματογράφος και ποιητής. (Γεν. 4/3/1851)

1951
Γεώργιος Δροσίνης, έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Γεν. 9/12/1859)


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr