Σαν σήμερα, 3 Οκωβρίου

Γιορτάζουν

Δάμαρις, Διονύσιος, Διονυσία.


Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), που συσπειρώνει εργατικά συνδικάτα με «ταξικό προσανατολισμό», έχει καθιερώσει από το 2009 και διοργανώνει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου (ημερομηνία της ίδρυσής της το 1945) τη Διεθνή Ημέρα Δράσης (WFTU International Day of Action) για να κάνει γνωστές τις θέσεις της και «να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες, που αντιμάχονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μονοπώλια». Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι «Μάχη κατά της ανεργίας. Μάχη για την αξιοπρεπή εργασία».

 

 

Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch)

Κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της μ.κ.ο. Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (εταίρος της Birdlife International) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων το διάστημα αυτό, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περιλαμβάνουν εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιγνίδια και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Μία ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές κοντά στη φύση.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

3 Οκτωβρίου 1923

Την τρίτη μέρα του Πανπροσφυγικού συνεδρίου, το λόγο πήρε πρώτος ο Μαυρίδης, εκπρόσωπος των προσφύγων Αγρινίου, «όστις εξιστόρησε την οικτράν κατάστασιν των εκεί προσφύγων και εζήτησε την συνδρομήν του Πανπροσφυγικού διά την επίτευξιν της εις Μακεδονίαν μεταφοράς των». Ο πρόεδρος του συνεδρίου Ν. Γρηγοριάδης διάβασε ένα τηλεγράφημα από το Αγρίνιο, σύμφωνα με το οποίο σημειώθηκαν έξι (6) θάνατοι από ασιτία στον προσφυγικό συνοικισμό της πόλης. Το συνέδριο διακόπηκε και σχηματίστηκε μια επιτροπή από το Μαυρίδη και το Μισαηλίδη, η οποία πήγε στο υπουργείο Υγιεινής Πρόνοιας και Αντιλήψεως, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Απόστολο Δοξιάδη, απ’ τον οποίο πήρε την υπόσχεση ότι θα αναχωρήσει αυθημερόν επιθεωρητής για το Αγρίνιο, ο οποίος θα εξετάσει την κατάσταση. Η ίδια επιτροπή πήρε την εντολή από το συνέδριο να επισκεφτεί τον Κωνσταντίνο Γόντικα, υπουργό Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, για να καταγγείλει ότι οι ιερείς του Αγρινίου αρνούνται να κηδεύσουν τους πρόσφυγες που πεθαίνουν, με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν άταφοι από 4 έως 5 μέρες. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλ. 4.10.1923, Σελίδα 4)

…και αλλού

42 π.Χ.
Η Μάχη των Φιλίππων
Η πρώτη Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο Κάσσιος αυτοκτονεί.

 

 

 

1866
Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

 

 

 

 

1878
H πρώτη γενική συνέλευση μετά τη Σύμβαση της Χαλέπας
Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.

 

 

1926
Ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1977 θα μετονομαστεί σε HELLEXPO.

 

 

 

 

1954
Μπλεκ
Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού κόμικς «Μπλεκ», δημιουργία των ιταλών Τζον Σινκέτο, Ντάριο Γκουτσόν και Πίτερ Σαρτόρι. Ο Μπλεκ είναι ένας «ξανθός γίγαντας», κυνηγός στο επάγγελμα, που μάχεται τους βρετανούς αποικιοκράτες στον πόλεμο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

 

1988
Από αριστερά: Τρέισι Τσάπμαν, Πίτερ Γκάμπριελ, Γιουσού Ν’ Ντουρ, Στινγκ και Μπρους Σπρίνγκστιν στη σκηνή του ΟΑΚΑ.
Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με τη συμμετοχή των Μπρους Σπρίνγκστιν, Στινγκ, Τρέισι Τσάπμαν, Γιουσού Ν’ Ντουρ και Γιώργου Νταλάρα.

 


Γεννήσεις

 

1954
Στίβι Ρέι Βον
Στίβι Ρέι Βον, αμερικανός κιθαρίστας του μπλουζ. (Θαν. 27/8/1990)

 

 

 

 

1962
Τόμι Λι

Τόμι Λι, ελληνοαμερικανός μουσικός, πρώην ντράμερ του συγκροτήματος «Motley Crue», γνωστός από τη θυελλώδη σχέση του με τη χυμώδη Πάμελα Άντερσον.

 

 

 

1970
Νίκος Κωστένογλου
Νίκος Κωστένογλου, έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής (Ξάνθη, ΑΕΚ) και νυν προπονητής (ΑΕΚ, ΑστέραςΤρ.,Λάρισα, Απόλλων Αθ., Ανόρθωση, Άρης Θ., Δόξα Δρ.).

 

 


Θάνατοι

1993
Κατερίνα Γώγου
Κατερίνα Γώγου, ελληνίδα ποιήτρια και ηθοποιός. (Γεν. 1/6/1940)

 

 

 

 

1999
Ακίο Μορίτα
Ακίο Μορίτα, ιάπωνας επιχειρηματίας, συνιδρυτής της κολοσσιαίας ιαπωνικής εταιρίας ηλεκτρονικών SONY. (Γεν. 26/1/1921)

 

 

 

2001
Κώστας Χατζηχρήστος
Κώστας Χατζηχρήστος, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1921)


Media group «Αgrinio 365» |Πηγή: © SanSimera.gr και Αρχείον Αγρινίου