Σαν σήμερα, 4 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας
Η 4η Μαρτίου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας (European Obesity Day) για το 2020, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη της Παχυσαρκίας (European Association for the Study of Obesity-EASO). Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (μέλος της EASO) και την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας.
Το θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Παχυσαρκίας για το 2019 είναι: «Αντιμετωπίζοντας Μαζί την Παχυσαρκία». Στο πλαίσιο αυτό, φορείς από τους χώρους της υγείας, των ασθενών και της πολιτικής ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών για την παχυσαρκία και των λοιπών ασθενειών που αυτή επηρεάζει.
Ως Παχυσαρκία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος του ενεργειακού μεταβολισμού, στην οποία υπάρχει παθολογικά αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, σε σημείο ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Η παχυσαρκία εμφανίζεται όταν η προσλαμβανόμενη από τις τροφές ενέργεια είναι σταθερά μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνεται με την κίνηση και την άσκηση. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος καθορίζει το φυσιολογικό βάρους του ατόμου. Προκύπτει εάν διαιρεθεί το βάρος του ατόμου δια του ύψους του και το αποτέλεσμα διαιρεθεί ξανά δια του ύψους του.
Η συχνότητα της παχυσαρκίας εμφανίζει εκρηκτική αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα. Σήμερα, σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
Παρόμοια είναι τα ευρήματα και στην Ελλάδα. Σε μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, βρέθηκε ότι φυσιολογικό βάρος έχουν μόνο 3 στους 10 άνδρες και 5 στις 10 γυναίκες, ενώ παχυσαρκία έχει το 26% των ανδρών και το 18% των γυναικών.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η συχνότητα παχυσαρκίας στα παιδιά. Σε πρόσφατη μελέτη της ίδιας επιστημονικής εταιρείας βρέθηκε ότι 50% των Ελληνόπουλων ηλικίας 6-10 ετών, έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται το σωματικό βάρος

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

4 Μαρτίου 1903
Κινητοποίηση συμπαράστασης, αναφέρει το «Σκριπ» της 4ης Μαρτίου 1903, σε έναν γεωπόνο, ο οποίος κλήθηκε να υπηρετήσει σε άλλη πόλη. «Επί τη μεταθέσει», αναφέρει η είδηση, «του ενταύθα επιμελητού του αγροκηπίου κ. Β. Πολυχρονόπουλου, σήμερον συνήλθεν ο λαός του Αγρινίου εις συλλαλητήριον, το οποίον μετ’ αγόρευσιν του δικηγόρου κ. Ακρίδα ανέθεσεν εις τριμελή επιτροπήν την εντολήν όπως εκφράση τον διακαή πόθον του λαού εις την Κυβέρνησιν, ίνα αναστείλη την μετάθεσιν, ήτις πραγματοποιουμένη θέλει βλάψη τον τόπον».

…και στον κόσμο

1827
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι.

 

 

1881
Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της: «Σπουδή στο Κόκκινο».

 

 

1924
Το τραγούδι γενεθλίων «Happy Birthday To You», δημοσιεύεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

 

 

1944
Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Θα τελειώσει στις 8 Μαρτίου, με την αποχώρηση των εισβολέων Γερμανών.

 

 

1966
Αμερικανοί ρίχνουν στην πυρά το άλμπουμ των Beatles
Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

 

 

2016
Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της UEFA.

 

 

Γεννήσεις

1851: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Έλληνας διηγηματογράφος και ποιητής. (Θαν. 3/1/1911)

 

 

1904: Ηλίας Βενέζης
Έλληνας συγγραφέας και ακαδημαϊκός. (Θαν. 3/8/1973)

 

 

1937: Ελένη Κυπραίου
Ελληνίδα δημοσιογράφος και ηθοποιός, η πρώτη τηλεπαρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης.

 

 

1968: Κυριάκος Μητσοτάκης
Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός από τις 8 Ιουλίου 2019.

 

 

Θάνατοι

1193: Σαλάχ Αντ Ντιν Γιουσούφ
Γνωστότερος ως Σαλαντίν, σουλτάνος της Αιγύπτου και της Συρίας, που κατατρόπωσε τους Σταυροφόρους. (Γεν. 1138)

 

 

2006: Μαρία Πλυτά
Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, η πρώτη ελληνίδα σκηνοθέτιδα, με 25 ταινίες στο ενεργητικό της. («Τα Αρραβωνιάσματα», «Ο Λουστράκος», «Ο Ανήφορος») (Γεν. 26/11/1915)

 

 

2008: Έλενα Ναθαναήλ
Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 19/1/1947)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr