Σαν σήμερα, 5 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Αρχέλαος, Κόνων.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

5 Μαρτίου 1927
Στη δίκη για τη δολοφονία των Κατσιμπίνη και Κουζέλη, η οποία διεξάγεται για πέμπτη συνεχή ημέρα κατονομάζεται ως ηθικός αυτουργός ο Μπέλλος. Οι τίτλοι του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σκριπ», της 6ης Μαρτίου 1927, το οποίο αναφέρεται στις καταθέσεις των μαρτύρων της προηγούμενης ημέρας αναφέρουν κατά λέξη τα εξής: «Η δίκη του Στρατοδικείου Πατρών (υπέρτιτλος). Οι μάρτυρες θεωρούν τον Μπέλλον ηθικόν αυτουργόν των εκτελεσθέντων κατ’ εντολήν του εγκλημάτων (τίτλος). Οι φόνοι είχον σχεδιασθή εις το Αγρίνιον (υπότιτλος)».

…και στον κόσμο

1913
Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

1922
Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία «Νοσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου», σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.

 

 

1940
Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους «Νυχτερίδα». Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.

 

 

1956
Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

 

 

1992
Ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η καθιερωμένη ομιλία του είχε τίτλο «Από το εργαστήρι της σκέψης».

 

 

1994
Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον. Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα spam στην ιστορία του Ίντερνετ για την αποστολή ανεπιθύμητων e-mail. To χρησιμοποιεί ένας αμερικανός δικηγόρος ονόματι Λόρενς Κάντερ για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του. Η ονομασία spam για το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προέρχεται από το ομώνυμο τηλεοπτικό σκετς των Μόντι Πάιθον και καθιερώθηκε από τη διαδικτυακή κοινότητα.

 

 

Γεννήσεις

1857: Σωτήριος Βούλγαρης
Ελληνας κοσμηματοπώλης, ιδρυτής του διεθνούς οίκου πολυτελών προιόντων Bulgari με έδρα τη Ρώμη. (Θαν. 1932)

 

 

1922: Πιερ Πάολο Παζολίνι
Σκηνοθέτης, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιταλίας. (Θαν. 2/11/1975)

 

 

1942: Φελίπε Γκονζάλες
Ισπανός σοσιαλιστής πολιτικός, που διατέλεσε πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 1982 έως το 1996.

 

 

Θάνατοι

1827: Πιερ Σιμόν Λαπλάς
Γάλλος μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός. Οι μελέτες του πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος. (Γεν. 23/3/1749)

 

 

1827: Αλεσάντρο Βόλτα
Ιταλός φυσικός και εφευρέτης της μπαταρίας. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος. (Γεν. 18/2/1745)

 

 

2016: Ρέι Τόμλινσον
Αμερικανός προγραμματιστής. Θεωρείται ο άνθρωπος που ανακάλυψε το email. (Γεν. 23/4/1941)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr