Σαν σήμερα, 6 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Λεονάρδος.

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις
Η 6η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις» το 2001 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι οι ζημιές που προκαλούνται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων επηρεάζουν τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος των συγκρούσεων.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

6 Νοεμβρίου 1946
Από ένα σημαντικό για την περιοχή μας ρεπορτάζ στο φύλλο του ΕΜΠΡΟΣ, μαθαίνουμε ότι το πρώτο ferry boat (φέρι-μπωτ) που λειτούργησε την πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου ήταν ένα μικρό αποβατικό σκάφος, το οποίο δρομολογήθηκε στη γραμμή στα τέλη Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αιτωλοακαρνανίας. Η δρομολόγηση αυτή ξεσήκωσε την έριδα ανάμεσα στις πόλεις των Πατρών, της Ναυπάκτου και του Αγρινίου, αφού τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονταν για την κάθε μία ήταν σημαντικά. Με τη λειτουργία της νέας γραμμής το ταξίδι από την Πάτρα στο Αγρίνιο, που μέχρι εκείνη την χρονιά γινόταν μέσω του πορθμείου Πάτρας – Κρυονερίου, συντομευόταν κατά 3 έως 4 ώρες και το ταξίδι από την Αθήνα ως το Αγρίνιο, κατά 12 έως 14 ώρες. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετά σημαντικό, ώστε να τραβήξει το πορθμείο του Ρίου – Αντιρρίου το μεγαλύτερο  ποσοστό της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης και εις βάρος των Σ.Β.Δ.Ε, οι εισπράξεις των οποίων μειώθηκαν περισσότερο από 50%, αλλά και σε βάρος της διακομιστικής – εμπορικής κίνησης των Πατρών και της Ναυπάκτου που είχε αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται από το πορθμείο Ναυπάκτου – Ψαθόπυργου.
Με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε αυτές τις πρώτες μέρες του πορθ-μείου Ρίου – Αντιρρίου θα αναφερθούμε σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη του «αΑ».(ΕΜΠΡΟΣ, Φύλ. 6.11.1946, Σελ. 3)

…και αλλού

1860
Ο Αβραάμ Λίνκολν κερδίζει τις εκλογές και γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, τον Μάρτιο του 1861, διακήρυξε πως προσωρινά η δουλεία θα συνεχιζόταν αλλά δεν θα επεκτεινόταν. Οι νότιες πολιτείες όμως είχαν ήδη αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις τους. Οι πολιτείες του Νότου είχαν ήδη σχηματίσει δική τους κυβέρνηση με πρωτεύουσα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Τον Απρίλιο του 1861 ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Την Πρωτοχρονιά του 1863 υπέγραψε το περίφημο διάταγμα για τη χειραφέτηση των μαύρων, το οποίο μπήκε ως τροπολογία στο σύνταγμα το 1865.[1] Το 1864, ύστερα και από τις συνεχείς νίκες του στρατού, εκλέχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με ποσοστό 55%.

1925
Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Σίντνεϊ Ράιλι εκτελείται από την OGPU, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ. «Άσσος των Κατασκόπων», όπως ονομάσθηκε, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε τουλάχιστον τρία κράτη, κυρίως, όμως, στη Μεγάλη Βρετανία. Όλη η ζωή του κινήθηκε μεταξύ ιστορίας και μύθου. Ο Σίντνεϊ Ράιλι (Sidney Reilly) γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1874 στην Οδησσό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (νυν Ουκρανίας). Το πραγματικό του όνομα, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, ήταν Σολομόν (Σλόμο) Ρόζενμπλουμ και ήταν νόθος γιος ενός εβραίου γιατρού. Σε ηλικία 19 ετών συλλαμβάνεται από την «Οχράνα» (τη μυστική αστυνομία του Τσάρου) για συμμετοχή στην επαναστατική οργάνωση «Οι Φίλοι του Διαφωτισμού». Δραπετεύει και αφού σκηνοθετεί το θάνατό του, μπαρκάρει σε ένα πλοίο με προορισμό τη Βραζιλία.

1935
Ο αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM. H τεχνολογία των FM, που ήταν εξέλιξη χρόνων πειραματισμού από ερασιτέχνες χειριστές ασυρμάτου την δεκαετία του ’30, παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη και κατοχυρώθηκε ως εφεύρεση από τον Έντουιν Χάουαρντ  Άρμστρονγκ. Αντί να μεταβάλλει το πλάτος της ταλάντωσης του ραδιοκύματος προκειμένου περάσει την πληροφορία του ήχου, η μέθοδος που παρουσίασε ο Άρμστρονγκ μετέβαλλε τη συχνότητά του. Έτσι οι εκπομπές στα FM παρουσίαζαν πολύ καλύτερο ήχο, απαλλαγμένο από παράσιτα, σε αντίθεση με τα AM, που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή. Η πατέντα του Άρμστρονγκ κατοχυρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1933, κι έγινε αντικείμενο αμφισβήτησης και δικαστικών διαμαχών από την ιδιωτική εταιρία RCA για πολλά χρόνια, κάτι που δεν επέτρεψε στον Άρμστρονγκ να ζητήσει δικαιώματα για τα ραδιόφωνα FM που πωλούνταν στις ΗΠΑ. Η υποδαύλιση του δικτύου του Άρμστρονγκ μέσω της αλλαγής του φάσματος συχνοτήτων, καθώς και τα υψηλά κόστη της δικαστικής διαμάχης, έφεραν σε εξαθλίωση τον Άρμστρονγκ, ο οποίος κατέληξε άφραγκος και σχεδόν συναισθηματικά διαταραγμένος. Σε τέτοια κατάσταση, έθεσε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον 13ο όροφο του διαμερίσματός του στη Νέα Υόρκη. Η χήρα του, Μάριον, που ήταν η γραμματέας του δικαστικού του αντιπάλου πριν παντρευτεί τον Άρμστρονγκ, συνέχισε τη δικαστική διαμάχη για την πατέντα των FM και τελικά δικαιώθηκε.

1961
Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα. Το αποτέλεσμα της θεομηνίας αυτής ήταν να πνιγούν 43 άνθρωποι, να τραυματισθούν γύρω στους 300, να καταρρεύσουν 400 σπίτια, να πλημμυρίσουν πάνω από 4.000 οικήματα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι λαϊκές συνοικίες και οι φτωχογειτονιές της λεγόμενης «Δυτικής Όχθης» (Μπουρνάζι, Ανθούπολη, Νέα Λιόσια), όπου καταμετρήθηκαν και τα περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, οι υλικές ζημίες που προκλήθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας πεντηκονταετίας.

1985
Ξεσπά το σκάνδαλο Irangate. Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας -ιδιαίτερα ο διευθυντής της Central Intelligence Agency (CIA), Ουίλιαμ Κέισι και ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Ρόμπερτ Μακφάρλαν –προσπαθούν να παρακάμψουν την απόφαση και να βοηθήσουν τους «Κόντρας», τους αντάρτες που επιχειρούν να ανατρέψουν τους Σαντινίστας, οι οποίοι είχαν καταλάβει την εξουσία, το 1979. Εκείνη την εποχή, βρισκόμαστε στο μέσο του «δεύτερου Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης, με τις δύο υπερδυνάμεις να έρχονται υπόγεια αντιμέτωπες στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα και τη Νικαράγουα. Ένας από τους τρόπους που προκρίνονται είναι η μυστική πώληση όπλων στην Τεχεράνη, με τα κέρδη να κατευθύνονται στους αντεπαναστάτες της Νικαράγουα.

1992
Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Η Συμφωνία του Σένγκεν τέθηκε σε ισχύ στις 26 Μαρτίου 1995, δημιουργώντας έτσι τη Ζώνη Σένγκεν, που ενσωματώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Άμστερνταμ την 1η Μαΐου 1999, με εξαίρεση την Ιρλανδία. Έκτοτε το κεκτημένο του Σένγκεν (Schengen acquis) εφαρμόζεται και αναπτύσσεται περαιτέρω εντός του θεσμικού και νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ισλανδία και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1999 ειδική Συμφωνία με το Συμβούλιο της ΕΕ για τη σύνδεσή τους με το κεκτημένο του Σένγκεν.


Γεννήσεις

1814
Αντόλφ Σαξ, βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου. (Θαν. 7/2/1894)

 

 

 

1861
Τζέιμς Νάισμιθ, καναδός γυμναστής, δημιουργός της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ). (Θαν. 28/11/1939)

 

 

 

1972
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, έλληνας πολιτικός.

 

 

 


Θάνατοι

1835
Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ), γάλλος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 2/2/1782)

 

 

 

1952
Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο μεγαλύτερος εκ των πέντε αδελφών της οικογένειας που ίδρυσαν και αποτέλεσαν τη «σπονδυλική στήλη» της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και αγωνίστηκε έως το 1929. (Γεν. 1900)

 

1989
Μαρία Ιορδανίδου, ελληνίδα συγγραφέας («Λωξάνδρα»). (Γεν. 1897)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr Wikipaideia και Αρχείον Αγρινίου
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr