Σαν σήμερα, 7 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος

Καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA). Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (7 – 13 Μαρτίου 2021), κορυφαίοι οφθαλμίατροι απ’ όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών.
Το γλαύκωμα είναι ασθένεια του ματιού, που προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση. Έχει υπολογισθεί ότι γύρω στους 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών με γλαύκωμα πλήττεται σοβαρά, καθώς έχουν μειωμένη ικανότητα στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Αν η διάγνωση γίνει στα πρώιμα στάδια, είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

 

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου

Με το σύνθημα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, με έναρξη την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Καναδή συγγραφέα και γραφίστρια Ρίτα Τόους. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση για τα ψηφιακά βιβλία (ebook) και την απόλαυση της ψηφιακής ανάγνωσης. Ψηφιακό ή Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader), υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή.
Στην Ελλάδα η αγορά του ψηφιακού βιβλίου βρίσκεται στα σπάργανα, καθώς αντιπροσωπεύει το 1% των συνολικών πωλήσεων στο χώρο του βιβλίου. Αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι, κατά βάση, οι συστηματικοί χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας 20 έως 45 ετών.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ραδιοτηλεόρασης

Η πρώτη Κυριακή του Μαρτίου (3 Μαρτίου 2019) έχει θεσπιστεί από την UNICEF ως Διεθνής Ημέρα Παιδικής Τηλεόρασης (International Children’s Day of Broadcasting).
Στόχος του διεθνούς οργανισμού που ασχολείται με το παιδί είναι να υπενθυμίσει στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς όλου του κόσμου ότι όχι μόνο πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και να παράγουν ποιοτικά παιδικά προγράμματα, αλλά και να παρέχουν την δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία παραγωγής τους.

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

7 Μαρτίου 1930
«Δολοφονική επίθεση των Αρχειοφασιστών κατά των εργατών αυτοκινήτου Αγρινίου»
Στο φύλλο του Ριζοσπάστη της 7ης Μαρτίου του 1930 (σελίδα 3), καταγράφεται ένα ρεπορτάζ με τίτλο, «δολοφονική επίθεση των Αρχειοφασιστών κατά των εργατών αυτοκινήτου Αγρινίου» και υπότιτλο, «οι εργάτες απαντούν στην τρομοκρατία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αυτοκινητιστές της πόλης του Αγρινίου έκαναν μία συνέλευση τις προηγούμενες ημέρες για τις διεργασίες της εκλογής ενός αντιπροσώπου τους στο συνέδριο ιδιοκτητών (μεγαλο-ιδιοκτητών κατά το Ριζοσπάστη) αυτοκινήτου. «Στη συνέλευση αυτή», αναφέρει ο συντάκτης, «ο αυτοδιορισμένος πρόεδρος των αυτοκινητιστών, δημοσιογράφος και γραμματέας της αστικής ένωσης, χαφιές και δολοφόνος των καπνεργατών Μιλτιάδης Τζάνης, δεν επέτρεψε στους μεροκαματιάρηδες να μιλήσουν και έτσι εκλέχτηκε αντιπρόσωπος. Οι μισθωτοί όμως και μεροκαματιάρηδες συνήλθαν σε ξεχωριστή συνέλευση και απεκήρυξαν τον φασίστα, απεδέχθησαν δε ξεχωριστό ψήφισμα διαμαρτυρίας που δημοσιεύτηκε προχθές στον Ριζοσπάστη. Και εξέλεξαν μια τριμελή οργανωτική επιτροπή για την εγγραφή όλων των σωφέρ και την σύγκληση μιας δεύτερης συνέλευσης. Οι ενέργειες όμως αυτές των συνειδητών αυτοκινητιστών κατατάραξαν τον χαφιέ πρόεδρο Τζάνη και τον αρχιχαφιέ της Ασφάλειας Ανθυπομοίραρχο Μαρινάκη, οι οποίοι και κάλεσαν την φασιστική οργάνωση των Αρχείων να λάβη ενεργό μέρος για την ματαίωση της ενέργειας αυτής. Έτσι στις 4 Μαρτίου οι φασίστες του Αρχείου Πάνος Αναστασίου, Λαδάς και Σιδέρης, έστησαν ενέδρα σε δύο σωφέρ που μάζευαν υπογραφές για το ταξικό σωματείο. Η ενέδρα αυτή έγινε έξω από το Αγρίνιο στο λιοστάσι Σαμώτη με σκοπό φυσικά την εξόντωση των παραπάνω αυτοκινητιστών για να εγκαταλειφθή κάθε προσπάθεια για το ταξικό τους συνδικάτο. Στην εμφάνιση των εργατών αυτών οι φασίστες πρότειναν τα πιστόλια και τους διέταξαν να σηκώσουν τα πιστόλια ψηλά. Οι αυτοκινητιστές όμως αν και λιγότεροι και άοπλοι με ένα πήδημα συνέλαβαν τους φασίστες και τους αφόπλισαν, αυτοί δε κατακίτρινοι προσποιήθηκαν ότι εγύρευαν κάποιον που διακόρευσε την αδερφή του αρχειοφασίστα Αναστασίου, χωρίς καν να έχει αδερφή. Οι δύο αυτοκινητιστές μη γνωρίζοντας το ποιόν των ανθρώπων αυτών τους άφησαν ελεύθερους. Όταν όμως έφτασαν στην πιάτσα και έμαθαν σχετικά, όλοι οι σωφέρ ξεχύθηκαν σαν θεριά να βρουν τους δολοφόνους του Αρχείου.
Πρώτον συνήντησαν τον αρχειοφασίστα Σιδέρη τον οποίον επλήρωσαν όπως έπρεπε. Συνέλεβαν κατόπιν τον φασίστα Λαδά, σ΄ένα καφενείο στην πλατεία Χατζοπούλου, ο οποίος μόλις τους είδε εξήγαγε το πιστόλι για να τους χτυπήσει. Οι αυτοκινητιστές όμως τον αφόπλισαν και τον τσάκισαν στο ξύλο παρ’ όλο που πήγαν προς ενίσχυσή του οι τρόφιμοι της αστυνομίας Πολιτέοι, τον παρέδωσαν δε στην αστυνομία η οποία τον άφησε αμέσως ελεύθερο. Τον φασίστα Αναστασίου οι σωφέρ δεν κατόρθωσαν να τον συλλάβουν. Αφού η αστυνομία και η αστική ένωση με τους αρχείους δεν κατόρθωσε να παραλύση την κίνηση των σωφέρ συνέλαβαν τους αυτοκινητιστές Δημάδη, Τουρλίδα, Κ. Μπούτβα, Κ. Αγγελόπουλο και τους έκλεισαν στα μπουντρούμια του Μεσολογγίου».

…και στον κόσμο

961
Ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες.

 

 

1876
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

 

 

1910
Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (Δεκέμβριος 1909, στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η πρώτη μετονομασία του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το 1922 η τελική σε ΠΑΟ) και η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου (Ιανουάριος 1910).

 

 

1921
Ο Κόκκινος Στρατός υπό τον Τρότσκι επιτίθεται στους αναρχικών αντιλήψεων στασιαστές ναύτες της Κροστάνδης.

 

 

1948
Υποστολή της αγγλικής σημαίας στη Ρόδο και έπαρση της ελληνικής. Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα.

 

 

2004
Έπειτα από 11 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, επιστρέφει στην εξουσία. Εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 165 εδρών, με ποσοστό 45,36%, έναντι 40,55% και 117 έδρες του ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο μήνες εξέλεξε ως νέο πρόεδρό του τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΚΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες με ποσοστό 5,90% και ο ΣΥΡΙΖΑ 6 έδρες με 3,26%. Εκτός Βουλής μένει και πάλι το ΔΗΚΚΙ που λαμβάνει 1,79% και το νεοϊδρυθέν ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,19%.

 

 

Γεννήσεις

1772: Κωνσταντίνος Μπέλιος ή Βέλιος
Αυστριακός έμπορος, ελληνικής καταγωγής, που έφερε τον τίτλο του βαρώνου. Υπήρξε εθνικός ευεργέτης. (Θαν. 23/12/1838)

 

 

1788: Αντουάν Μπεκερέλ
Γάλλος φυσικός, πρωτοπόρος στη μελέτη του ηλεκτρισμού. (Θαν. 18/1/1878)

 

 

1875: Μορίς Ραβέλ
Γάλλος συνθέτης. («Μπολερό», «Εικόνες από μια έκθεση») (Θαν. 28/12/1937)

Maurice Ravel (1875-1937), French composer, circa 1925. (Photo by Boris Roger Viollet via Getty Images/Roger Viollet via Getty Images)

 

 

Θάνατοι

1274: Τόμας Ακουίνας
Γνωστός στον ελληνικό χώρο ως Θωμάς ο Ακυινάτης ή Ακινάτης, ιταλός θεολόγος, από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας. (Γεν. 1225)

 

 

1938: Ανδρέας Μιχαλακόπουλος
Έλληνας φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες το διάστημα 1924-1925. (Γεν. 17/5/1875)

 

 

1999: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Αμερικανός σκηνοθέτης. («2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη», «Μάτια ερμητικά κλειστά») (Γεν. 26/7/1928)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr