Σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Αγάθων, Αγαθωνία, Δομνίκη.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

8 Ιανουαρίου 1897
«Μετά το Σικάγον και το Λονδίνον, το Αγρίνιον»
Στις 24 Μαΐου του 1898 συγκεντρώθηκαν στο Αγρίνιο εβδομήντα δύο γυναίκες σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του συνέδριο με θέμα: «Ποια πρέπει να είναι η θέσις της Ελληνίδος εις την οικογένεια και την κοινωνία». Ήταν τόσο πρωτοποριακό για τον καιρό και τα ήθη εκείνων των χρόνων που τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν.
Η αθηναϊκή εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, στο φύλλο της, που κυκλοφόρησε στις 8 Ιανουαρίου του 1897, γράφει: «Πυρετώδεις προετοιμασίαι γίνονται εις το Αγρίνιον διά το συνέδριον των γυναικών, περί ου προ καιρού εγράψαμεν. Μετά το Σικάγον και το Λονδίνον, το Αγρίνιον. Η μετάβασις δεν είνε πολύ απότομος. Η γυναικεία πρόοδος δεν έχει μέτρον και χρόνον. Αι κυρίαι του εν Αγρινίω Συλλόγου, ενώ καταγίνονται εις την προετοιμασίαν του διακόσμου της πόλεώς των, έχουν καιρόν να εξακοντίζουν και διπλώματα εις τας τέσσαρας της Ελλάδος γωνίας. Ολίγαι κυρίαι των Αθηνών, οπωσδήποτε γνωσταί, δεν έλαβον τοιαύτα διπλώματα.Ως ηκούσαμε δε, πρόκειται να έλθη εκ Λονδίνου και να παραστή εις το εν Αγρινίω συνέδριον και η Α. Αυτοκρατορική Υψηλότης η Πριγκίπισσα Κομνηνή. Τι έχει να γείνη, τι έχει να γείνη! (Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του προτύπου).

…και στον κόσμο

1895
Συλλαλητήριο διοργανώνεται στο Πεδίο του Άρεως κατά της βαριάς φορολογίας των ακινήτων, που επέβαλε η κυβέρνηση Τρικούπη.

1912
Ιδρύεται στη Νότιο Αφρική το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, που θα παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο στην ανατροπή του απαρτχάιντ.

1958
Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο θέατρο «Ολύμπια», επί της οδού Ακαδημίας, έδρα της Λυρικής Σκηνής μέχρι το 2017. Πρώτη παράσταση, η «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι.

1961
Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο 1.500 θέσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού».

1973
Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Επτά κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο για τη διάρρηξη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτήριο Γουότεργκεϊτ.

1991
Ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας χάνει τη ζωή του σε συμπλοκή με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων στην Πάτρα. (Υπόθεση Τεμπονέρα)

 

Γεννήσεις

1926
Γιάννης Χρήστου, έλληνας συνθέτης. (Θαν. 8/1/1970)

1935
Έλβις Πρίσλεϊ, αμερικανός τραγουδιστής, ο «βασιλιάς» του rock ’n’ roll. (Θαν. 16/8/1977)

1942
Στίβεν Χόκινγκ, άγγλος φυσικομαθηματικός, με πρωτοποριακό έργο στην κοσμολογία και τις μελανές οπές. Λόγω παράλυσης από σκλήρυνση κατά πλάκας, επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι γνωστός από το δημοφιλές έργο του «Το χρονικό του χρόνου» (1988). (Θαν. 14/3/2018)

Θάνατοι

1324
Μάρκο Πόλο, βενετός έμπορος εξερευνητής. (Γεν. 15/9/1254)

1642
Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί. (Γεν. 15/2/1564)

1996
Φρανσουά Μιτεράν, γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995). (Γεν. 26/10/1916)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr