Σαν σήμερα (Τρίτη, 14/07)

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

196η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:12

Δύση Ήλιου: 20:49

 

Γιορτάζουν
Ακύλας, Νικόδημος, Νικοδήμη.

 

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Η επέτειος της άλωσης της Βαστίλης. Εθνική Εορτή της Γαλλίας.
Εθνική Ημέρα Γκραν Μαρνιέ στις Η.Π.Α.
Εθνική Ημέρα Γυμνισμού στις Η.Π.Α.

 

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Των 630 Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου.
Ακύλα του αποστόλου, επισκόπου Λευκάδος, Ιλαρίου και Ιούστου.
Ηρακλείου και Πέτρου του νέου.
Οσίων Ιωσήφ αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού, Ονησίμου του θαυματουργού, Πέτρου επισκόπου Κρήτης και Νικόδημου του Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου.

 

Καθολική Εκκλησία
Αγίου Ιδου
Αγίου Λιβέρτου
Αγίου Καμίλου
Αγίου Ουλδέριχου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεγονότα
1099 Η Άλωση της Ιερουσαλήμ
Κατά τη διάρκεια της Α’ Σταυροφορίας, οι στρατιές των ευρωπαίων χριστιανών πολεμιστών εισβάλλουν στην οχυρωμένη Ιερουσαλήμ και αρχίζουν τις σφαγές των μουσουλμάνων κατοίκων της.

1789 Πέφτει η Βαστίλη, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης. (Εθνική εορτή της Γαλλίας)

1795 O Ρουζέ ντε Λιλ τραγουδά για πρώτη φορά τη Μασσαλιώτιδα
Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται και επισήμως ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1867 Ο σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει ενώπιον άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.

1919 Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1969 Ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου
Ένας διαφιλονικούμενος ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στο Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα προκαλεί τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, με 3.000 νεκρούς και τραυματίες.

 

Γεννήσεις
1896 Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι
Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, ισπανός αναρχικός, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης στον ισπανικό εμφύλιο. (Θαν. 20/11/1936)

1906 Τομ Κάρβελ
Τομ Κάρβελ, ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας (Θωμάς Καρβέλας) στο χώρο του χύμα παγωτού και από τους πρωτοπόρους της δικαιόχρησης (Franchise) με την αλυσίδα Carvel. (Θαν. 21/10/1990)

1918 Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σουηδός σκηνοθέτης. («Φάνυ και Αλέξανδρος», «Κραυγές και Ψίθυροι», «Σκηνές από ένα γάμο») (Θαν. 30/7/2007)

 

Θάνατοι
1809 Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης
Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, κατά κόσμο Νικόλαος Καλλιβρούτσης. Μυστικός θεολόγος και φιλόσοφος. Θεωρείται ως μία από τις ηγετικές μορφές της κίνησης των Κολλυβάδων Πατέρων, μαζί με τους Μακάριο Νοταρά και Αθανάσιο Πάριο. Είναι ο συγγραφέας του «Πηδαλίου», της «Φιλοκαλίας» και του «Ευεργετινού». (Γεν. 1749)

1943 Λουτς Λονγκ
Λουτς Λονγκ, γερμανός αθλητής του άλματος εις μήκος, ο μεγάλος αντίπαλος του Τζέσε Όουενς στο τελικό του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. (Γεν. 27/4/1913)

2003 Κομπάι Σεγκούντο
Κομπάι Σεγκούντο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φρανσίσκο Ρεπιλάδο, κουβανός κιθαριστής και συνθέτης, που απέκτησε διεθνή φήμη το 1997 με το άλμπουμ «Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ», το οποίο απέσπασε πολλά Γκράμι, ενώ εμφανίστηκε και στην ομώνυμη ταινία. (Γεν. 18/11/1907)

sansimera.gr