Σαργιάδα Αγρινίου: Αποκαλυπτήρια Μνημείου αφιερωμένου στον οπλαρχηγό Mιχαήλ Γερνά

Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Ο ΖΟΡΜΠΑΣ» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα κάνει τα αποκαλυπτήρια Μνημείου αφιερωμένου στον οπλαρχηγό Mιχαήλ Γερνά, την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. στη Σαργιάδα.

Ο Μιχαήλ ή Μίχαλος Γερνάς γεννήθηκε στο Βραχώρι περί το 1795. Ως αρχηγός μιας μικρής ομάδας αγωνιστών πήρε μέρος στην πολιορκία του Βραχωριού, όπου η συμβολή του στην απελευθέρωση της πόλης ήταν σημαντική.

Λίγο αργότερα με την ίδια ανδρεία και αυταπάρνηση πολέμησε και στο Ζαπάντι, για την κατάληψη του οποίου θεωρήθηκε ο κύριος συντελεστής. Αργότερα, το 1823, πήρε μέρος στη μάχη της Κορομηλιάς (στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδος) κάτω από τις διαταγές του Καραϊσκάκη, καθώς και στις μάχες της Καλιακούδας και του Κεφαλόβρυσου Καρπενησίου με τον Μάρκο Μπότσαρη.

Στις πολιορκίες του Μεσολογγίου πολέμησε με γενναιότητα στο σώμα του Κίτσου Τζαβέλα όπου και αναδείχτηκε αξιωματικός. Τραυματίστηκε σοβαρά κατά την Έξοδο και έκτοτε αποτραβήχτηκε στο Βραχώρι.

Ένα δρόμο που αρχίζει από την οδό Καλυβίων και καταλήγει στην οδό Κώστα Κρυστάλλη ο Δήμος Αγρινίου τον αφιέρωσε στον σπουδαίο Βραχωρίτη αγωνιστή του ’21 Μίχαλο Γερνά.

Πηγή: «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Γεράσιμος Σπ. Γερολυμάτος