Σεισμός στις Φιλιππίνες: Πάνω από 800 μετασεισμοί σε λίγες ώρες

Εκατοντάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στις Φιλιππίνες, ως αποτέλεσμα του μεγάλου σεισμού των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (27.7) στην επαρχία Άμπρα. Μάλιστα, ανάστατοι κάτοικοι της περιοχής κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο φοβούμενοι για μια νέα μεγάλη δόνηση.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και 150 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του μεγάλου σεισμού στις Φιλιππίνες.

Ο σεισμός κατέστρεψε κτίρια και προκάλεσε κατολισθήσεις, ενώ ταρακούνησε ακίνητα ως και στην πρωτεύουσα Μανίλα, 300 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

«Γίνονται μετασεισμοί κάθε 15 – 20 λεπτά από χθες», είπε ο Ρέτζι Τολεντίνο, εστιάτορας στην Μπενγκέτ. «Πολλοί κοιμηθήκαμε έξω την περασμένη νύχτα, σχεδόν όλες οι οικογένειες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μάρκος έφθασε νωρίτερα στην επαρχία για να επιθεωρήσει τις ζημιές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, που αναμετέδωσαν απευθείας μέσω Facebook συναντήσεις του με τοπικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τη σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων, συνολικά έχουν καταγραφεί 800 μετασεισμοί έπειτα από την κύρια δόνηση· 24 από αυτούς ήταν αρκετά ισχυροί για να γίνουν αισθητοί.

Στην Άμπρα, που υπέστη όλη τη δύναμη του σεισμού, οι ζημιές είναι συγκριτικά «ελάχιστες» σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, τον Μάλι Κούλα. «Δεν έχουμε πολύ κόσμο σε κέντρα υποδοχής» αστέγων, αν και «πολύς κόσμος παρέμεινε στους δρόμους εξαιτίας των μετασεισμών», συνόψισε ο κ. Κούλα.

Στην πόλη Βιγκάν, ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, στη γειτονική επαρχία Ιλόκος Σουρ, κτίρια της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας (1565-1898) υπέστησαν καταστροφές.

Συνολικά, 460 κτιριακές δομές σε αυτή την επαρχία υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους το ιστορικό κωδωνοστάσιο της Μπαντάι, τουριστική ατραξιόν, που εν μέρει κατέρρευσε, δήλωσε ο κυβερνήτης Ιερεμίας Σινγκσόν.

«Η τουριστική βιομηχανία μας και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων υπέστησαν αληθινά βαρύ χτύπημα», πρόσθεσε ο κ. Σινγκσόν.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, καθώς βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι έντονη.

Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και χρόνια.

 

newsit.gr