Σεισμός στην Κρήτη: 2.500 σκηνές για τους σεισμόπληκτους

Σχεδόν ολοσχερώς κατέστρεψε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώας Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης. Από το χτύπημα του Εγκέλαδου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 11 άλλοι τραυματίστηκαν και τα περισσότερα σπίτια γκρεμίστηκαν.

Λίγες ώρες αφότου χτύπησε ο καταστροφικός σεισμός των 5,8 R, ήρθε ως φυσική συνέπεια η είδηση της κήρυξης του Δήμου Μινώας Πεδιάδας Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από το σύνολο των σπιτιών της έδρας του δήμου, το Αρκαλοχώρι, μόλις δύο είναι αυτά που άντεξαν.

Κι ενώ ο απολογισμός της καταστροφής συνεχίζεται με την ανάγκη εξεύρεσης στέγης των σεισμόπληκτων κατοίκων να αποτελεί προτεραιότητα, η είδηση που σόκαρε από νωρίς ήταν ο τρόπος που έχασε τη ζωή του ο άτυχος οικοδόμος.

Ο 62χρονος δούλευε για την ανακατασκευή της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι μαζί με τον γιο του, όταν καταπλακώθηκε από τα μπάζα και σκοτώθηκε. Ο γιος του είναι μεταξύ των 11 τραυματιών από τον σεισμό. Την ίδια ώρα, η αγωνία κορυφώνεται για τους δύο εγκλωβισμένους.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι, συμμετέχοντας στο έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας.

«Προχωράμε βήμα – βήμα», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ανακοινώντας την παροχή 2.500 σκηνών για τη διαμονή των πληγέντων.

«Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο μεγάλος σεισμός προκάλεσε τέτοιες ζημιές που πολλά από τα σπίτια, σχεδόν σε όλα τα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, είναι ακατοίκητα.

Συλλυπητήρια Αρναουτάκη

Για τον συντονισμό της επιχείρησης διαμονής και σίτισης των πληγέντων καθώς και την καταγραφή των ζημιών, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, πριν λίγο στο Αρκαλοχώρι στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων.

«Το πρώτο είναι η ανθρώπινη ζωή και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

newsit.gr