Στα σενάρια ανασχηματισμού ο Σπήλιος Λιβανός

Νέα σενάρια ανασχηματισμού διακινούνται τις τελευταίες ημέρες. Η αργή αλλά σταθερή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με την έναρξη των εμβολιασμών δίνουν “σήμα” ότι το τέλος της υγειονομικής περιπέτειας έχει ξεκινήσει. Τα δύο αυτά στοιχεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που θα σηματοδοτήσουν εκτός των άλλων και την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, οι επόμενες επτά ημέρες είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή “επικίνδυνες” για ανακοίνωση του νέου σχήματος. Πάντως, είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτή τη φορά –σε αντίθεση με το καλοκαίρι– να δράσει αιφνιδιαστικά και αυτός είναι ο λόγος που δεν συζητάει το ζήτημα παρά μόνο με τους πολύ στενούς συνεργάτες του. Μάλιστα, θέμα ανασχηματισμού δεν τέθηκε ούτε καν στον κλειστό πρωινό καφέ που έλαβε χώρα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται να αλλάξει ένα σημαντικό κομμάτι, περίπου το 1/3 των υπουργών. Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν υπουργεία στα οποία δεν αναμένεται να δούμε αλλαγές, όπως για παράδειγμα το Εθνικής Αμύνης, το Ναυτιλίας, το Πολιτισμού, το Προστασίας του Πολίτη και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εξετάζεται μετακίνηση υπουργών σε άλλα χαρτοφυλάκια.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση νέα ανοίγματα στον κεντροαριστερό χώρο, αλλά στροφή στην παράταξη, με αξιοποίηση βουλευτών του κόμματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός, οι τρεις «γαλάζιοι» διεθνολόγοι Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Άγγελος Συρίγος, αλλά και βουλευτές που εκπροσωπούν μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Κατσαφάδος από την Α΄ Πειραιά.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αλλά και για το εάν το 2021 θα είναι εκλογική χρονιά ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.

“Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023. Το 2020 άξιζε έναν απολογισμό, καθώς σε αυτή τη χρονιά συνέβησαν πράγματα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα γίνουν. Χάρη στην ομοψυχία και την προσπάθεια όλων μας καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, με πρωτόγνωρες θυσίες, με απώλειες, αλλά σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές αναπτυγμένες χώρες. Το 2021 είναι ένα εμβληματικό έτος, λόγω των 200 ετών από την Επανάσταση. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για άλλου τύπου αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν τέτοιου είδους εμβληματικά χαρακτηριστικά. Ας μείνουμε στο ιστορικό ορόσημο των 200 ετών από την Επανάσταση” απάντησε ο κ. Πέτσας.

enikos.gr