Τα σενάρια για την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ

Τον Μάιο θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και το κόστος των σχεδιαζόμενων φοροελαφρύνσεων για το 2020 στη χώρα μας που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή “, στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται μεταξύ άλλων η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μεγαλύτερη μείωση μείωση των εισφορών αλλά και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ τα οποία όμως θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στις προθέσεις της είναι μία μεγάλη μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 (που δεν αποκλείεται να ισχύσει αναδρομικά στα εισοδήματα του 2019) και η κατάργηση της το 2021, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και η αναβολή μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 20% προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταχύτερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  1. Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2019 κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τον Απρίλιο όπου θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του προυπολογισμου. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα κρίνει αφενός το ύψος της μείωσης της εισφοράς αλλά και τον χρόνο εφαρμογή της. Στην περίπτωση για παράδειγμα που η κυβέρνηση εξοικονομήσει 350 εκατ,. ευρώ θα επιμερισθούν στα έτη 2019 και 2020.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019 αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος για τους μισθωτούς η εισφορά η οποία παρακρατείται μηνιαίως από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο:

Α) Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ η μείωση της εισφοράς θα μοιραστεί ισόποσα στα εισοδήματα του 2019 και του 2020 (10% και 10%).

Β) Στην περίπτωση που εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ.Θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης του 2019 κατά 10% (κόστος 120 εκατ. ευρώ) και του 2020 κατά 20% ( κόστος περίπου 240 εκατ. ευρώ).

Γ) Εάν ο δημοσιονομικός χώρος δεν ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα του β’ εξαμήνου 2020. Αυτό θα γίνει μέσω της μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

2.Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 2.900 περιοχών καθώς και η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κατά 140 εκατ. τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Επιπλέον στην ίδια έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσο αφορά τη διεύρυνση της βάσης των 10.200 ζωνών που είναι σήμερα στο αντικειμενικό σύστημα. Πλέον η χώρα θα καλύπτεται σε ποσοστό 98% από το αντικειμενικό σύστημα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναπροσαρμογής των τιμών της εφορίας .Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή “, στις περιοχές των Αθηνών καταγράφεται αυξημένη ζήτηση ακινήτων με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι τιμές. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί την αύξηση των τιμών ζώνης σε ποσοστό πάνω από 15% κάτι που θα οδηγήσει στην άυξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις. Αντίθετα στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στη σχετική κλίμακα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες.

real.gr