Το «σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε προτείνει ασφαλή ταξίδια στο Διαδίκτυο (Photos)

Το «σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε προτείνει ασφαλή ταξίδια στο Διαδίκτυο

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Μηχανικός Πληροφορικής και συγγραφέας Αριάδνη Δάντε (Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου), ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Νομού Αιτωλοακαρνανίας Θεόδωρος Τσιλίκας και τα μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Αγγελόκαστρο) και ενημέρωσαν όλους τους φίλους τους για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο, προτείνοντας τρόπους ασφαλούς πλοήγησης.

Η ομάδα άνοιξε το σεντούκι του παππού και επισκέφθηκε με τον νου, την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση του Περικλή Καίσαρη και την τεχνολογία την Ουκρανία, το Μεξικό και την Ελλάδα.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας Κυβερνοασφάλειας και η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ανέλαβε δράση γνωρίζοντας στα μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού», αλλά και στους νέους της φίλους τον σημαντικό ρόλο του ιχνηλάτη του Διαδικτύου.

Μάλιστα, η συγγραφέας σύστησε και εξήγησε στους παρευρισκόμενους όλους τους ήρωες του συγγραφικού της έργου με τίτλο «Ψάχνοντας την ερμηνεία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Τσιπούπολη» και μύησε τους μικρούς και τους μεγάλους στις βασικές αρχές ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το περασμένο Σάββατο τα παλιά έδρανα του Μουσείου γέμισαν με τους συνήθεις «ύποπτους» -μικρούς μαθητές και γονείς από το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου-, αλλά και νέους γονείς και νέους μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου και πολλούς καινούριους εκπαιδευτικούς από διάφορα σχολεία του Νομού.

Όπως σημείωσε και η συγγραφέας στη σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα, «Οι νέοι φίλοι σημαίνουν νέες ελπίδες και μεγάλη ηθική ικανοποίηση για το καινοτόμο εγχείρημά μας στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου».

Το άνοιγμα του σεντουκιού πραγματοποιήθηκε από μια νέα μαμά, την Αναστασία. Η Αναστασία κάθισε στην καρέκλα της Καλεσμένης και επιφύλαξε στην παρέα ένα ταξίδι στον ποταμό Δνείπερο, στην Ουκρανία και στην ομορφιά της φύσης όταν αγριεύουν τα νερά του ποταμού.

Η μικρή Έλενα ανέλαβε τον ρόλο της παρουσιάστριας που πήρε συνέντευξη από την καλεσμένη, ο μικρός Νικόλας ήταν ο αφηγητής, ο μικρός Ανδρέας ο ιχνηλάτης του Διαδικτύου και η μικρή Ιωάννα η εικαστικός του παιχνιδιού.

Ο Νικόλας αφηγήθηκε στο κοινό το άγνωστο σε όλους ποίημα με τον τίτλο «Δνείπερ», που βρίσκεται στη θέση 432 στον Α' Τόμο της Παγκόσμιας Δημοτικής Ποίησης του Περικλή Καίσαρη. Ο Αντρέας, κατά την αναζήτησή του στο Διαδίκτυο για τη λέξη κλειδί «Ουκρανία» εντόπισε επίσης ένα άγριο σκηνικό. Εκατοντάδες φωτογραφίες από τον πόλεμο, τανκ, γκρίζα τοπία.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση για τη λέξη κλειδί «Δνείπερος» και προβλήθηκαν στο κοινό εικόνες για τον ποταμό, αλλά και την γεωγραφική του θέση στον χάρτη της Ουκρανίας. Ο Δνείπερος του ποιήματος από την Ουκρανία σηματοδοτήθηκε μοιραία από τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της αφήγησης του Νικόλα, η μικρή εικαστικός ζωγράφισε δύο μικρά κορίτσια στη βροχή με ένα μεγάλο δέντρο και έναν ήλιο κρυμμένο στην άκρη της ζωγραφιάς.

Στο τέλος της αφήγησης, η καλεσμένη πήρε τα δεδομένα από τους συμπαίκτες της και εμψυχώθηκε από τη συγγραφέα για να «μπει» στην ιστορία, να βάλει και όλους τους παρευρισκόμενους στο σκηνικό και να διηγηθεί την ιστορία των δύο μικρών κοριτσιών της ζωγραφιάς.

Η Αναστασία τοποθέτησε τα δύο μικρά κορίτσια στην εμπόλεμη ζώνη και τους έδωσε καταφύγιο στο δέντρο. Βροχή στη ζωγραφιά, βροχή και οι σφαίρες στον αέρα της Ουκρανίας, όμως στο τέλος, κατά τη δημιουργό Αναστασία, ο ήλιος βγήκε και σταμάτησε ο πόλεμος και βασίλευσε η ειρήνη…

Μετά το ταξίδι στην Ουκρανία και την ιστορία της Αναστασίας, είχε σειρά το παιχνίδι ρόλων του «Ενρίκε από το Μεξικό». Πέντε από τους ενήλικες του κοινού και μια μικρή καλεσμένη υποδύθηκαν τους ήρωες του βιβλίου «Ψάχνοντας την ερμηνεία» και με τη βοήθεια των κουκλοηρώων μετέφεραν σε μικρούς και μεγάλους τις αξίες της εμπιστευτικότητας και της ακεραιότητας των πληροφοριών, αλλά και της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών στο Διαδίκτυο.

Στο τέλος, η συγγραφέας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση και την αποφυγή μπελάδων στο Διαδίκτυο.

Όπως δήλωσε η Αριάδνη Δάντε «Ήταν μια εξαιρετική βιωματική δράση που χάρισε γνώσεις, χρήσιμες συμβουλές και ευχάριστες στιγμές σε όλη την παρέα. Για ένα ακόμη Σάββατο, η προσέλευση του κοινού ήταν συγκινητική. Οφείλουμε πολλές ακόμη βόλτες σε όλες τις ηπείρους, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα τις πραγματοποιήσουμε στις επόμενες συναντήσεις μας. Οι στιγμές μας στο Μουσείο είναι πάντοτε μοναδικές και ανεπανάληπτες.

Τόσο ο Υπεύθυνος του Μουσείου, κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, όσο και εγώ, ευχαριστούμε όλες τις οικογένειες που μας αφιέρωσαν τον χρόνο τους και ομόρφυναν τις στιγμές μας στο αγαπημένο μας Μουσείο».

Υπενθυμίζουμε στο αναγνωστικό κοινό πως «Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη.

Στο έργο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τη συγγραφέα (ariadnidante @ gmail . com).

Μέσα από τις συναντήσεις η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε ευελπιστεί να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες, ώστε να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου και να αναδείξουν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την προαγωγή της αξίας του παιδικού βιβλίου, τη μύηση των συμμετεχόντων στη δημιουργική γραφή και τον ψηφιακό εγγραμματισμό, την ενδυνάμωση της φαντασίας παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και την ανάδειξη της λαογραφίας και των δύο τόμων Παγκόσμιας Δημοτικής

Ποίησης του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη μέσα από ένα μοναδικό κάθε φορά παιχνίδι.

Σε κάθε παιχνίδι συμμετέχουν πέντε παίκτες: τέσσερα παιδιά και ένας ενήλικας, οι οποίοι αναλαμβάνουν τους ρόλους του ιχνηλάτη του Διαδικτύου, του αφηγητή, του εικαστικού, του παρουσιαστή και του καλεσμένου. Ο ρόλος του καλεσμένου εκχωρείται αποκλειστικά στον ενήλικα της ομάδας (συνήθως ο εκπαιδευτικός της τάξης).

Ο παρουσιαστής αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από τον καλεσμένο. Οι ερωτήσεις αφορούν τον χαρακτήρα και τα όνειρα του καλεσμένου. Στη συνέχεια, ο αφηγητής λαμβάνει ένα ποίημα από το σεντούκι του παππού και με τη βοήθεια της Αριάδνης Δάντε αφηγείται το ποίημα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και την ολομέλεια της τάξης.

Ο ιχνηλάτης του Διαδικτύου αναζητεί πληροφορίες στο Διαδίκτυο για τη χώρα προέλευσης του ποιήματος και το θέμα του ποιήματος και ο εικαστικός ζωγραφίζει τη σκηνή και τον ήρωα του ποιήματος. Στη συνέχεια, ο καλεσμένος εμπνέεται από την ομάδα και δημιουργεί μια ιστορία για τη συνέχεια του ποιήματος.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές καλλιεργούνται πολύπλευρα στα εξής πεδία:

1) Πολιτισμός
2) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
3) Ανθρωπιστικές Επιστήμες
4) Μαθηματικά
5) Τεχνολογία – Πληροφορική
6) Τέχνες
7) Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Το παιχνίδι με το σεντούκι του παππού περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος με επιμέρους στόχους να:

1) ευαισθητοποιήσει και θα ενημερώσει τα παιδιά για τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος μέσα από την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση.

2) ωθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την ανάγκη των ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές ομάδες / στρώματα να εκφράσουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους μέσα από τον έμμετρο λόγο και την τέχνη της Ποίησης.

3) μυήσει τα παιδιά στη ρητορική τέχνη και στον διάλογο μέσα από την άσκηση της συνέντευξης του καλεσμένου.

4) προσφέρει μια ανέξοδη και άμεση περιήγηση σε όλον τον κόσμο μέσα από την Τεχνολογία.

5) αναδείξει τη μορφολογία του Παγκόσμιου Χάρτη και θα αναδείξει έναν δημιουργικό τρόπο διδακτικής της Γεωγραφίας και της Λαογραφίας μέσα από την ορθή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

6) εξασκήσει τους μαθητές στη δημιουργική γραφή ή/και αφήγηση τονίζοντας την αξία της Φιλαναγνωσίας.

7) αναδείξει τη σημασία της εκφραστικής ανάγνωσης προβάλλοντας το συναίσθημα και το χρώμα που μπορούν να κουβαλούν οι λέξεις και οι προτάσεις ενός λογοτεχνικού έργου.

8) αναπτύξει τη δημιουργική και κριτική σκέψη των μαθητών, τη λογική, τη φαντασία και την ενσυναίσθηση με την τοποθέτησή τους στο ποίημα και την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος/ζητήματος που απασχολεί τον ήρωα.

9) ενδυναμώσει τις σχέσεις των παιδιών ωθώντας τα στη συνεργασία και δημιουργία ενός μοναδικού κάθε φορά αφηγήματος. Το έργο δύναται να βιντεοσκοπηθεί, ηχογραφηθεί και αποθηκευτεί σε ένα ψηφιακό αρχείο για να προστεθεί σε μια ψηφιακή σχολική βιβλιοθήκη.

10) οδηγήσει στην παραγωγή εικαστικών έργων. Οι μαθητές θα σκιαγραφήσουν/ζωγραφίσουν το σκηνικό και τον ήρωα μιας ιστορίας και δύναται να αποτελέσουν έμπνευση για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μέσα από την Εικαστική Τέχνη, που αποτελεί το άλλο μισό της παιδικής λογοτεχνίας.

11) Συνεισφέρει στην κατανόηση των λειτουργιών και τη χρήση των μονάδων εισόδου και εξόδου του Η/Υ, αλλά και στην ψηφιακή δημιουργία χρήσιμου περιεχομένου με νόημα.

Το σεντούκι του παππού αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας Διδάκτωρ στο επιστημονικό πεδίο «Διδακτική της Πληροφορικής», κυρίας Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου που διατηρεί το συγγραφικό ψευδώνυμο «Αριάδνη Δάντε».

Η διδακτορική διατριβή εκπονείται υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Θαρρενού Μπράτιτση από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τη δημιουργική ομάδα πλαισιώνει ο εκπαιδευτικός Θεόδωρος Τσιλίκας (Υπεύθυνος του Μουσείου Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας).

 

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο Μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας (Photos)