Σήμερα ο διαγωνισμός για νέες ταυτότητες, πως θα είναι, τι καταργείται

Στις 5 ανήλθαν τελικώς οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές για το έργο που αφορά τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.), το οποίο αφορά την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη νέα αστυνομική ταυτότητα ή κάρτα πολίτη που θα χρησιμοποιεί τον ενιαίο προσωπικό αριθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 515 εκατ. ευρώ, κατέθεσε ένα σχήμα που περιλαμβάνει τον γαλλικό όμιλο Thales και τη Unisystems, ένα ακόμη όπου συμμετέχουν η Veridos Ματσούκης, ο όμιλος ΟΤΕ και η Byte, ενώ συμμετέχουν και ο βελγικός όμιλος Zetes μαζί με τη Space Hellas. Ένα άλλο σχήμα είναι αυτό της γαλλικής Idemia μαζί με τη Neurosoft, ενώ προσφορά έχει καταθέσει και μία κοινοπραξία της Austria Card, της Inform Lykos και του Γαλλικού Τυπογραφείου.

Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών για τον μειοδοτικό διαγωνισμό έληξε σήμερα μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και των παρατάσεων που είχαν ζητήσει οι ενδιαφερόμενοι. Σημειωτέον πως αρχικό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και εταιρείες από τις Η.Π.Α., το Ισραήλ και την Ιαπωνία, οι οποίες, όμως, δεν εμφανίζονται στη σχετική λίστα.

Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1 με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

Με πληροφορίες από cnn.gr και capital.gr