Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Dentist Pass»

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι τέθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου, σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Dentist Pass», μέσω του vouchers.gov.gr

Πρόκειται για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:

 1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής
 2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
 3. Φθορίωση
 4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.

Αιτήσεις

Η έναρξη των αιτήσεων των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του Α.Φ.Μ. τους ως εξής:

 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 1 και 2, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 3, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 4, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 5, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 6, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 7, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 8, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 9, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
 • Για Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 0, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Μα σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τα Α.Φ.Μ. που έχουν προηγηθεί για παράδειγμα την Πέμπτη, 25 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τα Α.Φ.Μ. που λήγουν σε 1,2,3, την Παρασκευή, 26 Μαΐου τα Α.Φ.Μ. που λήγουν 1,2,3,4 κοκ.

Η υποβολή αιτήσεων μέσω Κ.Ε.Π. μπορεί να γίνεται από την Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023 για όλα τα Α.Φ.Μ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα Α.Φ.Μ. και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω Κ.Ε.Π.), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023.

Διαδικασία

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον Α.Μ.Κ.Α. ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

 

Διαβάστε επίσης: Ο Παναγιώτης και η απόφαση να μείνει στο χωριό – Η αξία του να εκτιμάς τα απλά πράγματα (Video)