«Σιωπηλό έμφραγμα»: Πώς εκδηλώνεται; Τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε

Σχεδόν τα μισά εμφράγματα μπορεί να είναι «σιωπηλά», χωρίς δηλαδή εμφανή συμπτώματα και άλλα προειδοποιητικά σημάδια, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια και «κρύο» ιδρώτα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα αφανή εμφράγματα, που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, είναι συχνότερα στους άνδρες (όπως άλλωστε και τα «κανονικά» εμφράγματα), αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.

Μερικές φορές, τα εμφράγματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αλλά και πάλι, μπορούμε να τα καταλάβουμε…

Το έμφραγμα είναι από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, καθώς τα συμπτώματά του είναι σφοδρά, και οι συνέπειές του δυσάρεστες. Υπάρχουν, όμως, και εμφράγματα τα οποία δεν παρουσιάζουν κανένα (φανερό) σύμπτωμα.

Ονομάζονται σιωπηλά, είναι πιο συνηθισμένα σε γυναίκες και διαβητικούς, και αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε.

Κόπωση

Ίσως το πιο συνηθισμένο σημάδι ενός σιωπηλού εμφράγματος. Η ροή του αίματος στην καρδιά ελαττώνεται, και αυτό δημιουργεί το αίσθημα κόπωσης. Μιλήστε στον γιατρό σας για να κανονίσετε ένα καρδιογράφημα.

Δυσφορία στο λαιμό ή στο σαγόνι

Αν αισθάνεστε ανεξήγητη δυσφορία στον λαιμό, τον αυχένα, το σαγόνι ή σε ένα μόνο δόντι, μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος.

Αναστάτωση στο στομάχι

Μερικές φορές, ένα σιωπηλό έμφραγμα μπορεί να προηγηθεί συμπτωμάτων όπως ναυτία, εμετός ή γενικότερη δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα. Αν το αισθανθείτε, σε συνδυασμό με την δυσφορία στον λαιμό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Καούρα

Η καούρα μετά από ένα βαρύ γεύμα είναι φυσιολογική. Αν, όμως, εμφανιστεί χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, τότε μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εκδηλωθεί αρχικά με αυτή την μορφή και να σας πιάσει απροετοίμαστους.

Προβλήματα στην αναπνοή

Αν απλές δραστηριότητες, όπως το να ανεβαίνετε σκάλες, σας κόβουν την ανάσα, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση, καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ένα άλλο σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι το να σας κόβεται η ανάσα όταν ξυπνάτε το πρωί.

Πόνοι στην μέση, τα χέρια ή το στήθος

Αν αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα χωρίς κάποιον λόγο (για παράδειγμα, πόνοι στα χέρια μετά από έντονη γυμναστική), τότε θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Από τη στιγμή που ανακαλύπτονται, τα σιωπηλά εμφράγματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου επιθετικά με αυτά που είχαν ορατά συμπτώματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όταν κανείς έχει πάθει σιωπηλό έμφραγμα, πρέπει πλέον να σταματήσει να καπνίζει, πρέπει να μειώσει το βάρος του, να ελέγξει τη χοληστερόλη και την πίεσή του, να ασκείται περισσότερο κ.α.

Το «δίδαγμα» επίσης είναι ότι αν κανείς νιώσει κάτι περίεργο, καλύτερα να πάει έγκαιρα στον γιατρό – έστω κι αν αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε τελικά λόγος- παρά να μάθει με καθυστέρηση ότι έπαθε έμφραγμα.

Πηγή: iatros-in.gr

«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr