Σκευωρία Novartis: Η διαφωνία ανάμεσα σε Ανακρίτρια και Εισαγγελέα

Το “γόρδιο δεσμό” του ενδεδειγμένου τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης καλείται να λύσει το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Κι αυτό διότι προέκυψε νομική διαφωνία ανάμεσα στην ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και την εισαγγελέα, Βασιλική Θεοδώρου, που διερευνούν την υπόθεση της επονομαζόμενης σκευωρίας της Novartis.

H ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση με κεντρικό ερευνώμενο πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κάλεσε για κατάθεση τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με διαφορά δύο ωρών.
Μάλιστα, ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες. Η Αικατερίνη Κελέση προσήλθε στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, παρενέβη η κυρία Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η Αικατερίνη Κελέση δεν μπορεί να καταθέσει με προστασία των χαρακτηριστικών της αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιων της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα. Σύμφωνα με την εισαγγελέα η προστασία των δύο μαρτύρων δεν ισχύει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η κυρία Θεοδώρου, επισήμανε ότι ο Μάξιμος Σαράφης, όταν κατέθεσε στο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, ο οποίος μαζί με τον αρχαιότερο συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή, ερεύνησαν τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, δεν προέβαλε ανάλογο αίτημα να καταθέσει ηλεκτρονικά.

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός διαφώνησε και ως προς τρόπο κατάθεσης που συμφωνήθηκε για τον Μάξιμο Σαράφη (ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.ΑΣ.), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Η άποψη της ανακρίτριας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην συναφή, κατά την άποψή της, υπόθεση των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από πολιτικά πρόσωπα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας κ.λπ.

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο η Αικατερίνη Κελέση, όσο και ο Μάξιμος Σαράφης, είχαν προσέλθει στα γραφεία των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη και κατέθεσαν με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Η… λύση

Το νομικό ζήτημα θα επιλύσει το 5μελές Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, από το οποίο αναμένεται να οριστεί εισηγητής ένα από τα τακτικά μέλη του και να καταθέσουν η εισαγγελέας και η ανακρίτρια υπόμνημα.

Στο παρελθόν, είχε ανακύψει διαφωνία στο πλαίσιο της κατάθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και συγκεκριμένα εάν μπορεί η εισαγγελέας να υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον της ανακρίτριας.

Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί με βούλευμά του ότι δεν μπορεί να υποβάλλει η εισαγγελέας ερωτήσεις.

 

newsit.gr