Σολομός με σάλτσα μουστάρδας

Συστατικά

Για τον σολομό

  • 800 γρ. σολομό, (4 φιλέτα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, ντιζόν
  • 2 κ.σ. μαϊντανό

Για τη γαρνιτούρα

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 150 γρ. μανιτάρια champignon
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. σπανάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον σολομό

  • Αλείφουμε τα φιλέτα σολομού με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε, και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το φρέσκο θυμάρι.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε τα φιλέτα του σολομού για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ξεκινώντας από την πλευρά της πέτσας.
  • Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι που ετοιμάσαμε τον σολομό.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, και αφήνουμε να βράσει το νερό για 3 λεπτά.
  • Ξύνουμε με μια κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να πάρουμε όλη τη γεύση από τον σολομό που ψήσαμε προηγουμένως.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι και αφήνουμε να βράσει η κρέμα γάλακτος για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Για τη γαρνιτούρα

  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μην καούν.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν ελαφρά.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το σπανάκι, το σκόρδο, και σοτάρουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος του σπανακιού.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια που καραμελώσαμε.
  • Αδειάζουμε τη γαρνιτούρα στο τηγάνι με τη σάλτσα μουστάρδας και ανακατεύουμε με τη ξύλινη κουτάλα.
  • Σερβίρουμε τον σολομό με τη γαρνιτούρα.

akispetretzikis.com