Ε. Σούκη: «Ο κ. Πρόεδρος και οι απαντήσεις… που δεν δίνει» (Νέο)

Λάβαμε και δημοσιεύουμε άλλη μία επιστολή της Σ.Δ. του Μικροβιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Αγρινίου, Δ/ντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας της Ν.Μ. Αγρινίου και Μέλος της  ΕΙΝΝΑΑ… χωρίς κανένα σχόλιο.

«Ομολογώ ότι μου είναι δύσκολο να κατανοήσω πως, με βάση την απομαγνητοφώνηση, μια παράθεση από ασύνδετα μισόλογα στην οποία εμπλέκονται τόσοι και τόσα, οδηγεί στη δημιουργία μιας καθαρής εικόνας για το τι πραγματικά συμβαίνει, και ότι η συγκεκριμένη απάντηση προσδιορίζει με κατηγορηματικό τρόπο, ότι την ευθύνη της απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα φέρει η Συντονίστρια Διευθύντρια του Μικροβιολογικού.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Ν.Α.Α., απαντώντας έμμεσα και σε εσάς, αφού πρώτα από όλα μεταλλάσσει την λέξη ‘’απόφαση‘’ σε ‘’τοποθέτηση‘’, επιχειρώντας να αλλάξει μονομερώς τους όρους και το θέμα για το οποίο υποτίθεται ότι παρεμβαίνει, σε ένα κείμενο  γεμάτο αντιφάσεις, γενικολογίες και αοριστολογίες περί αλήθειας και δημόσιου λόγου, επιδίδεται σε μια απεγνωσμένη  προσπάθεια με προφανή στόχο, από τη μια  να με μειώσει προσωπικά, τόσο σε  σχέση με τη θεσμική μου παρουσία, όσο και για την επιστημονική μου επάρκεια, και από την άλλη, να αναδείξει πτυχές της ανεξάρτητης και ανυπότακτης φύσης του, καθώς και την άρρηκτη σχέση που τον συνδέει με την αλήθεια, τουλάχιστον τα τελευταία 46 χρόνια.

Αφού επισημάνω, ότι αν ανατρέξει κάποιος σε οποιοδήποτε λεξικό, θα διαπιστώσει ότι εννοιολογικά οι λέξεις ‘’απόφαση‘’ και ‘’τοποθέτηση‘’ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, από  το ύφος όμως της παρέμβασης, αν και δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση, οφείλω να σταθώ και να απαντήσω σε κάποια σημεία της, στα οποία όσα αναφέρονται, με βάση τη λογική που διατρέχει όλο το κείμενο, θα πρέπει να αποδεχθεί ο αναγνώστης ‘’a priori‘’ (δηλαδή χωρίς τεκμηρίωση και απόδειξη), αφού ο κ. Πρόεδρος αυτοανακηρύσσεται σε μοναδικό τιμητή της αλήθειας, και δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση των λεγομένων του, με την περίεργη αιτιολόγηση ότι αυτά αποτελούν δημόσιο λόγο. Κ. Πρόεδρε έχουμε ακούσει καν και καν δημοσιολογούντες….

Η ιδιαίτερη αξία που αποκτά η φράση ‘’δεν έχει σημασία τι λέει κάποιος αλλά ποιος το λέει‘’, οφείλεται  στο ειδικό βάρος, το ήθος, το πολιτικό εκτόπισμα και το ιστορικό μέγεθος μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της χώρας μας, που την πρωτοχρησιμοποίησε.

Διαφεύγει, ίσως, από τον κ. Πρόεδρο ότι αυτό που αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη φράση αφορά και αυτούς που τη χρησιμοποιούν. Η επίκλησή της με τόση ευκολία από οποιονδήποτε καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της επιχειρούμενης απαξίωσης και της αστειότητας.

Είναι γνωστό στο χώρο της Νοσηλευτικής Μονάδας ότι στα πλαίσια των καθηκόντων μου από τη θέση της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, τόσο κατά την πρώτη όσο και στην δεύτερη θητεία μου, πάντα με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας, με σωρεία έγγραφων παρεμβάσεων και όχι μόνο, εκφράζω τις απόψεις μου με την ανάλογη τεκμηρίωση, και ανεξάρτητα από την ορθότητα ή μη των θέσεών μου, αναλαμβάνω πάντα με ξεκάθαρο τρόπο τις θεσμικές ευθύνες στο μέτρο και στο βαθμό που μου αναλογούν.

Ευπρόσδεκτη από μένα η καλοπροαίρετη και παραγωγική κριτική, καθώς και οι υποδείξεις για βέλτιστες πρακτικές, για την αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων, είτε αφορούν την καθημερινότητα, είτε ταλανίζουν διαχρονικά τη Ν.Μ Αγρινίου.

Εκείνο όμως που σίγουρα δεν μπορεί να μου καταλογίσει κανείς είναι ότι στη μέχρι σήμερα θεσμική μου παρουσία, ποτέ δεν επέλεξα την τακτική της διατύπωσης θέσεων και απόψεων με χαρακτηριστικά χρησμών Πυθίας, επιλογή που αποτελεί την πεμπτουσία της αποποίησης και αποφυγής ανάληψης ευθύνης, και στη συνέχεια κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς να συντάσσομαι με την πλευρά προς την οποία γέρνει η ζυγαριά.

Το σημείο της παρέμβασης που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι εκεί που ο κ. Πρόεδρος αισθάνεται την ανάγκη  (και την υποχρέωση να υποθέσει κανείς) να αναφερθεί σ’ αυτούς που:

‘’Ευτυχώς που, προφανώς, υπήρξαν άλλοι που ανέλαβαν αυτήν την ευθύνη και  έπαιξαν αυτό το ρόλο. ‘’

Εδώ ο κ. Πρόεδρος επιτέλους απαντά, συγκαλυμμένα βέβαια, κατά το ήμισυ για το ποιοι και με ποιο τρόπο, προφανώς εξωθεσμικοί παράγοντες τους οποίους επίσης προφανώς γνωρίζει, αν  και κόπτεται για τους θεσμούς και τη θεσμική λειτουργία, τους επαινεί και τους επιβραβεύει,  αναγορεύοντάς τους σε προστάτες και σωτήρες των εργαζομένων στο χώρο της Νοσηλευτικής Μονάδας. Πέρα από το ότι φαντάζει παραδοξολογία η προσπάθεια από τον κ. Πρόεδρο σε άλλους  να μεταθέσει την ευθύνη και ταυτόχρονα σε άλλους να αποδίδει εύσημα –προς τι αλήθεια τα εύσημα;- για την απόρριψη  της προμήθειας  του εξοπλισμού, ανακύπτει το ουσιαστικό ερώτημα:

Πότε ο κ. Πρόεδρος λέει την αλήθεια; Στην παρουσίαση των θέσεων της Ε.Ι.Ν.Ν.Α.Α. ή στη μεταγενέστερη παρέμβασή του;

Σε κάθε περίπτωση στο βασικό ερώτημα που εξ αρχής τέθηκε:

Υπάρχει τέτοια απόφαση και αν ναι από ποιο θεσμικό όργανο ελήφθη; Ή το θέμα ‘’διευθετήθηκε‘’ και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ από εξωθεσμικές παρεμβάσεις;

δεν έχει δοθεί ακόμη μια ξεκάθαρη απάντηση.

Αν πραγματικά ο κ. Πρόεδρος θέλει να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ένας είναι ο δρόμος:

Ιδού το ερώτημα, ιδού και, αν υπάρξει, η απάντηση.

Αποφάσισα μετά από πολλή σκέψη και την παραίνεση αρκετών συναδέλφων αλλά και άλλων εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας να απαντήσω σε μια κατά τη γνώμη μου αναίτια και άστοχη εμπλοκή μου από τον θεσμικό εκπρόσωπο του σωματείου, του οποίου είμαι μέλος, σέβομαι και τιμώ τη διαχρονική  προσφορά του, στηρίζοντας θέσεις και αποφάσεις που διαμορφώνονται όπως αρμόζει και επιβάλλει η δημοκρατική αντίληψη για τη λειτουργία συλλογικών οργάνων.

Δεν πρόκειται για κανένα λόγο να συμβάλλω περαιτέρω στη συντήρηση μιας στείρας και αντιπαραγωγικής αντιδικίας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ουσία και δεν έχει στόχο να αναδείξει βασικές πλευρές του συγκεκριμένου θέματος.

Υ.Γ.: Σας διαβεβαιώ ότι δεν με ενδιαφέρει η θέση του αρχισυντάκτη στο site σας. Μετά από 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο χώρο προσφοράς υπηρεσιών υγείας, δεν είναι στις προθέσεις μου να αλλάξω τώρα πεδίο επιστημονικής και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Με Τιμή

Σούκη Ελένη

Σ.Δ.  Μικροβιολογικού τμήματος

Δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας της Ν.Μ. Αγρινίου

Μέλος της  ΕΙΝΝΑΑ