Σπάνιο φύλλο της χειρόγραφης εφημερίδας «Ο Αχελώος»

Πρόκειται για την τρίτη χειρόγραφη εφημερίδα της επαναστατικής περιόδου, που εκδιδόταν στο Βραχώρι (Αγρίνιο) τουλάχιστον κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 1822.

Ο «Αχελώος» μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος των μετέπειτα επίσημων εφημερίδων της Διοίκησης, αφού σε αυτόν δημοσιεύονταν κατά κύριο λόγο θεσπίσματα και αποφάσεις της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, ενώ στον τίτλο του χρησιμοποιήθηκε και η σφραγίδα του σώματος. Συντάκτης της ήταν, πιθανόν, ο Νικόλαος Λουριώτης, ο οποίος ήταν επίσης αρχιγραμματέας της Γερουσίας. Μαζί με τις αποφάσεις δημοσιεύονταν επιπλέον ειδήσεις, κυρίως σχετικές με τη λειτουργία της Γερουσίας και τη δράση του προέδρου της, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.

Να τονίσουμε ότι η «Πρωτοβουλία 1821-2021» συγκροτήθηκε το 2018, εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας 16 εκ των μεγαλυτέρων Ιδρυμάτων της χώρας, με κοινό όραμα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο ένα παράδειγμα ενότητας και συνεργασίας με αφορμή την σπουδαία επέτειο!

Σύνδεσμος τεκμηρίου εδώ

protovoulia21.gr