Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: «Με το F-4 που έπεσε έχω πετάξει κι εγώ…»

Ο Αχαιός πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ήταν αυτός που έφερε τα «Φάντομ F – 4» στη Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

«Τέτοιες επικίνδυνες ασκήσεις στα 300 και παρακάτω, δεν σου αφήνουν ούτε 1 δευτερόλεπτο ν’ αντιδράσεις, αν κάτι πάει στραβά. Είναι ανείπωτη η θλίψη μου για το τραγικό τέλος των δύο πιλότων μας…». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στην ιστοσελίδα pelop.gr.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος πριν γίνει βουλευτής, υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία, στα «Φάντομ F – 4», που ήταν… το εναέριο «σπίτι» του! Αντιλαμβάνεται και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την κορώνα και το γράμμα της ζωής, όταν βιώνεις στον αέρα συνθήκες «ανέλεγκτης» πίεσης και έντασης.

Κύριε υπουργέ, τι μπορεί να συνέβη και χάθηκαν τα δύο παλληκάρια;

Δεν επιτρέπεται στον παρόντα χρόνο η διατύπωση οποιασδήποτε άποψης. Οφείλουμε να περιμένουμε το πόρισμα. Μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία μπορούμε να μιλάμε. Ας αφήσουμε λοιπόν τους εμπειρογνώμονες να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους.

Οι αδαείς ίσως και να θεωρούν ότι δεν είναι και τόσο αξιόπλοος ένας «γερασμένος στόλος», όπως συμβαίνει με τα Φάντομ F -4 που αριθμούν 49 χρόνια ζωής…

Κατηγορηματικά, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Μια χαρά είναι τα Φάντομ F – 4. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το 2000 αναβαθμίστηκαν. Πέραν τούτου, οι επισκευές και οι επιθεωρήσεις είναι τακτικές και γίνονται με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα. Ας μην το συζητάμε λοιπόν…

Είχαν το περιθώριο οι δύο πιλότοι μας να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν το μοιραίο;

Επαναλαμβάνω, ας περιμένουμε το πόρισμα. Από τη δική μου πείρα ένα μόνο λέω: Τέτοιες επικίνδυνες ασκήσεις, αν κάτι πάει στραβά, σε «αφοπλίζουν». Δεν έχεις ούτε 1 δευτερόλεπτο στη διάθεσή σου για ν’ αντιδράσεις…!

Ο πρ. υπουργός, ως πιλότος ήταν εκείνος που μαζί με άλλους συναδέλφους του, έφεραν το 1974 τα Φάντομ F – 4 στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Θυμάται:

«Πήγαμε στην Αμερική εκπαιδευτήκαμε και πετάξαμε μαζί τους στην Ελλάδα. Ήταν η χρονιά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και η πρώτη μου αποστολή με Φάντομ F – 4 στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Έκτοτε υπηρέτησα σε διάφορες μονάδες της Αεροπορίας και «συνάντησα» πάλι Φάντομ F – 4 στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας. Είναι τα ίδια πολεμικά αεροπλάνα, με τα οποία επιχειρούν οι σημερινοί πιλότοι μας. Είναι, βέβαιο, ότι με το συγκεκριμένο, που έπεσε ανοικτά του Κατάκολου, έχω πετάξει κι εγώ. Καταλαβαίνετε τη θλίψη και τη συγκίνησή μου. Θέλω δε, με την ευκαιρία να εκφράσω την βαθιά λύπη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα για την απώλεια των δύο παιδιών, όπως και σε όλη την αεροπορική οικογένεια».

«ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ»

Επισημάναμε στον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο ότι η πολιτεία έκανε τάχιστα το χρέος της και χθες προήγαγε στον βαθμό του αντιπτεράρχου τους δύο πιλότους μας. Μας τόνισε:

«Μόλις είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στην Ιαπωνία, ότι η πατρίδα δεν θα ξεχάσει τα δύο παιδιά της, ήμουν σίγουρος ότι θα αποδιδόταν η ύψιστη τιμή στα δύο παλικάρια. Ήταν άμεσα τα αντανακλαστικά της Πολιτείας. Αξίζουν κάθε τιμής οι πεσόντες στην υπηρεσία του καθήκοντος και της πατρίδας. Πόσο μάλλον όταν συνειδητά αυτά τα παιδιά ρισκάρουν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης. Σημαίνει ότι εμφορούνται απ’ όλες εκείνες τις υπέρτατες αξίες, οι οποίες τους καθιστούν δικαίως ήρωες στα μάτια ων Ελλήνων…».