Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης: «Ο Προσκυνηματικός Τουρισμός στη Δυτική Ελλάδα»

Την περασμένη Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής τής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησε ψηφιακή Ημερίδα με τίτλο: «Θρησκευτικός τουρισμός: Ευεξία Σώματος και Πνεύματος», υπό την Αιγίδα τού Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 

Με αφορμή την παραπάνω πραγματοποίηση τής Διαδικτυακής, πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας, θα ήθελα να κάνω «κοινωνούς» όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς τού τόπου μας, με την ευχή, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί ανοιχτή στο κοινό Ημερίδα ή Συνέδριο όπου θα λάβουν χώρα και στους τρείς Νομούς τής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο θέμα, πρόταση την οποία κατέθεσα και στον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη στο περιθώριο τής Ημερίδας.

Ο Προσκυνηματικός ή κατ’ άλλους Θρησκευτικός Τουρισμός στην Δυτική Ελλάδα είναι «ανενεργός» (δεν μου ηχεί σωστά το «ανεκμετάλλευτος» ορισμένων). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερα και στον χαιρετισμό μου, «στην Δυτική Ελλάδα έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό και πολύτιμους θησαυρούς με ιστορική αλλά και θρησκευτική αξία». Με «φάρο» τον υπερμεγέθη Ιερό Ναό τού Αποστόλου Ανδρέου στην πόλη των Πατρών, τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα και έχοντας «θησαυρισμένους» την Κάρα τού Πρωτοκλήτου των Αποστόλων αλλά και τον Σταυρό Μαρτυρίου του, η ανάδειξη και η ταυτόχρονη «γνωριμία» των Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών, των λοιπών μνημείων και περιοχών τής Δυτικής Ελλάδας, είναι επιτρέψτε μου να αναφέρω, επιβεβλημένη για πολλούς λόγους!

Δυστυχώς έχουν περάσει χρόνια πολλά με διοικήσεις Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης σε όλους τους Νομούς, με αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα αρκετές – κυρίως προεκλογικά -, αλλά κανείς έως τώρα δεν έχει ασχοληθεί θερμά με το συγκεκριμένο θέμα.

Η Δυτική Ελλάδα την περίοδο τής Ελληνικής Επανάστασης το 1821 είχε πρωταρχική θέση και ο ρόλος τής Εκκλησίας σημαντικός ή καλύτερα πρωταγωνιστικός. Ενδεικτικά αναφέρω την Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα και το εκεί θησαυρισμένο ως ανεκτίμητος θησαυρός «Λάβαρο τής Επαναστάσεως». Αρκετοί Ιστορικοί Ναοί και Ιερές Μονές τής Δυτικής Ελλάδας με σημαντική θρησκευτική και αρχαιολογική αξία. Η απαρίθμηση μνημείων και στους τρεις Νομούς είναι ατέρμονη…

Τα οφέλη από την ανάδειξη και προβολή όλων αυτών θα είναι πολλά για πολλούς. Για να γίνουν πράξη όμως όλα αυτά τα πολύ ωραία που ακούσαμε στην Ημερίδα ή που έχουμε ακούσει κατά καιρούς από τους εμπλεκομένους, θα πρέπει να υπάρχει αρχικά ζήλος και ασφαλώς να παραμερίσουμε τις όποιες τάσεις αυτοπροβολής που πιθανόν να υπάρξουν αλλά και πρόταξης διαφόρων εμποδίων από ορισμένους.

Ο επισκέπτης που θα έρθει λόγου χάρη να επισκεφθεί τον Άγιο Ανδρέα στη Πάτρα, θα πρέπει να γνωρίζει  εκ των προτέρων, ότι στο πρόγραμμά του να έχει συμπεριλάβει να επισκεφθεί το Ρωμαϊκό Ωδείο, τον Ρωμαϊκό Ιππόδρομο στην Ηφαίστου, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το Αρχαιολογικό Μουσείο κ.ά. Μόνο και μόνο γι’ αυτά θα πρέπει να παραμείνει στην πόλη μας τουλάχιστον δυο ημέρες, με ό,τι περιλαμβάνει μια τέτοια παραμονή. Μια επίσκεψή του εν συνεχεία στην Παναγία Τρυπητή στο Αίγιο, στην Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα, το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά, ακόμα και την χειμερινή περίοδο το Χιονοδρομικό Κέντρο και αλλού, θα «αναγκάσει» τον επισκέπτη να μείνει ακόμα κάποιες ημέρες στον τόπο μας. Εννοείται ότι η αναφορά μου μόνο στον Νομό Αχαΐας είναι ενδεικτική. Άλλωστε το ιστορικό Μεσολόγγι, η Ναύπακτος ή η Αρχαία Ολυμπία δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους. 

Το οργανωμένο tour ή και το με διάφορα μέσα προβολής όλων των παραπάνω και ακόμα περισσοτέρων, χρειάζεται οργάνωση και συνεργασία Φορέων. Περιφέρεια, Δήμοι, Ιερές Μητροπόλεις, Επιμελητήρια, Ταξιδιωτικοί Πράκτορες, Ξενοδόχοι, κ.ά. με μοναδικό σκοπό πάντα – αν θέλουμε να πετύχουμε – το καλό τού τόπου μας.

Προβάλλοντας τα Θρησκευτικά αλλά και ιστορικά μνημεία τής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ωφελημένος είναι μόνο ο τόπος μας και εμείς που ζούμε σε αυτόν και θα αισθανόμαστε υπερήφανοι που ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. 

Επιτέλους πρέπει από τα λόγια να περάσουμε στα έργα!

«Ο Προσκυνηματικός Τουρισμός στην Δυτική Ελλάδα»

Σπύρου Ν. Σκιαδαρέση

Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Αχαΐας

Τομεάρχη Παιδείας, Θρησκευμάτων & Νεολαίας

Τής Παράταξης «Δικαίωμα στη Πρόοδο»