Γ. Σταμάτης στον Antenna Star: Παρουσίαση του έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας Δ. Στερεάς Ελλάδος (Ηχητικό)

Στην αξιόλογη πορεία της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος από την ίδρυσή της το 1974 μέχρι και σήμερα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Σταμάτης, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Αυτή είναι η Ζωή» με τη Νάντια Μπούτα στον Antenna Star 103.5.

Ο κ. Σταμάτης μίλησε για το όραμα του ιδρυτή της Εταιρείας Θωμά Μποκώρου για την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής παράδοσης και ιστορίας των νομών Αιτωλ/νίας και Ευρυτανίας, κάνοντας αναφορά στους μετέπειτα Προέδρους και στο έργο τους.

Ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Εταιρείας είναι η συνεργασία της με τον αείμνηστο καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα στην ολοκλήρωση της ανάδειξης του βυζαντινού Ναού Αγίας Τριάδας Μαύρικα Αγρινίου, το 2004.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σταμάτης στην εκδοτική δραστηριότητα της Εταιρείας, η οποία έχει εκδώσει μελέτες για την ιστορία της Αιτωλικής Συμπολιτείας, την αρχαία Ακαρνανία, την ιστορία του Αγρινίου, τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας κ.α.

Ο Πρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της Εταιρείας για τη δημιουργία ενός «Καπνικού Μουσείου» στο διατηρητέο κτίριο των καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα σε μια κατεξοχήν «Καπνούπολη».

Τέλος, ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στο πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό αρχείο της Εταιρείας από μνημεία της περιοχής τα οποία δε σώζονται σήμερα, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας ή ως αποτέλεσμα της κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων και τεχνητών λιμνών, όπως αυτό της Παναγίας Πρεβέντζας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος κ. Γιώργου Σταμάτη στον Antenna Star 103.5: