Στήριξη Μητσοτάκη σε Κικίλια

Η Ελλάδα θα πάρει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί, με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την εξέλιξη της επιδημίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά της Covid-19 που βρίσκονται σε φάση δοκιμών. Συνεπώς, επισήμανε, με τη λελογισμένη αισιοδοξία που γεννά η επιστημονική πρόοδος, και μέχρι να έρθει το εμβόλιο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από αυξημένη εγρήγορση.

«Θέλω καταρχάς να κάνω μία συμπληρωματική αναφορά στις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Και συνέχισε: «Εξηγούμαι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη-μέλη να συνάπτει για λογαριασμό των κρατών-μελών συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την περασμένη Παρασκευή, ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca, η οποία δουλεύει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια, για την προαγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, με τη δυνατότητα αγοράς ακόμα 100 εκατ. δόσεων.

Η AstraZeneca διαθέτει το εμβόλιο σε τιμή κόστους. Το συνολικό κόστος έρευνας για την εταιρία πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο. Από αυτά τα 336 εκατ. θα πληρωθούν στην AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από τα κράτη-μέλη. Και όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση αυτού του συμβολαίου προαγοράς δόσεων, το λεγόμενο Advance Purchase Agreement να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. Να πουν, δηλαδή, ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια. Διαφορετικά δεσμεύονται, τα κράτη-μέλη, να προχωρήσουν στην προαγορά.

Προφανώς και εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να αποχωρήσουμε από αυτή τη συμφωνία και θα συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για να προαγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών αυτό το εμβόλιο. Σύμφωνα, λοιπόν, πάντα με αυτό το συμβόλαιο και εφόσον -το τονίζω, το τονίζω- όλα πάνε καλά και το εμβόλιο αποδείξει στις κλινικές δοκιμές ότι είναι αποτελεσματικό, ναι έχουμε την ελπίδα ότι θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Αυτό ορίζει η ευρωπαϊκή συμφωνία που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εταιρεία και η Ελλάδα παίρνει την ποσόστωση που της αναλογεί

Επομένως, θα ήθελα να πω σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν άδικα τον Υπουργό ότι προανήγγειλε κάτι το οποίο δεν υπάρχει να δουν τα πραγματικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο προαγοράς για ένα εμβόλιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν θα δουλέψει, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει. Το εμβόλιο αυτό το νωρίτερο που μπορεί να έρθει στην Ελλάδα είναι τον Δεκέμβριο του 2020».

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις ψευδείς ειδήσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν «κυρίως μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών οι οποίοι έχουν δει στην πράξη τι σημαίνει κορονοϊός».

Τονίστηκε, επίσης,  ότι είναι επιβαρυμένη η κατάσταση σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς. Για αυτούς θα ανακοινωθούν σήμερα πρόσθετα μέτρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό πλέον νεότερες ηλικίες ενώ οι θάνατοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας. Επίσης, σημειώνεται ότι ήταν αρνητικό το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τροφίμων.

Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία και η διάταξη δυνάμεων στο Σύστημα Υγείας. Με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων, σε συγκεκριμένες υγειονομικές μονάδες, τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής σύστασης στους διοικητές των νοσοκομείων, για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων από το υγειονομικό προσωπικό.

AgrinioTimes | Συντακτική ομάδα