Η Super League ζητά αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. για τη χειραγώγηση αγώνων

Σειρά αλλαγών στον Κωδικά Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. και ειδικότερα στις διατάξεις που αφορούν το αδίκημα των προσυνεννοημένων αγώνων, ζητεί η Super League.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το «Documento», στον Κώδικα Δεοντολογίας η ποινή ομάδας που κρίνεται υπαίτια χειραγώγησης αγώνα είναι ο υποβιβασμός.

Η Λίγκα προτείνει να προστεθεί η «δυνατότητα» να επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης έως και δέκα βαθμών, χωρίς να απαλειφθεί η πρόβλεψη περί υποβιβασμού.

H Super League προτείνει μια ομάδα να θεωρείται υπαίτια για το αδίκημα της χειραγώγησης αγώνα όταν εμπλέκονται περισσότεροι του ενός Ποδοσφαιριστές και «εφόσον αποδειχθεί ότι η ομάδα παρότρυνε αυτούς ή έστω τελούσε εν γνώσει των πράξεών τους».

Σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό μια ομάδα θεωρείται υπαίτια: (α) σε κάθε περίπτωση εφόσον υπαίτιος της προσπάθειας ή επίτευξης των ανωτέρω είναι άμεσος ή έμμεσος μέτοχος ή κάτοχος δικαιωμάτων ψήφου με ποσοστό ανώτερο του 50%, (β) κατά μαχητό τεκμήριο εφόσον υπαίτιο είναι μέλος του Δ.Σ. ή Προπονητής ή Διευθυντικό στέλεχος της ομάδας και (γ) εφόσον υπαίτιος είναι οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος της ομάδας, αν αποδειχθεί (κατά τον κανόνα του comfortable satisfaction) ότι οι πράξεις του εν λόγω προσώπου έγιναν με παρότρυνση ή εν γνώσει της ομάδας».

Επίσης η πλευρά των Π.Α.Ε. προτείνει τα πειθαρχικά αδικήματα της χειραγώγησης αγώνα ή της απόπειρας χειραγώγησης αγώνα να παραγράφονται μετά την παρέλευση πέντε ετών από την τέλεσή τους. Στον κανονισμό που ισχύει τα αδικήματα είναι απαράγραπτα.

Τέλος, ζητεί «πρόσωπα που δεν έχουν καμία ποδοσφαιρική ιδιότητα δε διώκονται κατά τον παρόντα Κώδικα». Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε γιατί «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εκδίδονται αποφάσεις κατά φυσικών προσώπων που τουλάχιστον κατά τον χρόνο εκδίκασης των οικείων υποθέσεων έχουν απωλέσει τη σχέση τους με το Ποδόσφαιρο. Στις περιπτώσεις αυτές οι χρηματικές ιδίως ποινές που επιβάλλονται δεν εκτελούνται στην πράξη…».

sdna.gr

 

Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη η έρευνα για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας του οπαδού της Ρίβερ