Να σχεδιάσει η Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προτείνει στους «27» ο Μισέλ

Να ανατεθεί στην Κομισιόν ο σχεδιασμός συγκεκριμένης πρότασης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τη σύνδεσή του με τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, προτείνει στους «27» της Ε.Ε., ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενόψει της Συνόδου της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στην επιστολή του: “έχουμε προχωρήσει αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες και θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω όλους για το εποικοδομητικό σας πνεύμα και τις τολμηρές σας ενέργειες μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση”.

Η υγεία των πολιτών μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Θρηνούμε τις πολλές ζωές που χάθηκαν και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Αυτή η πανδημία αγγίζει όλους μας σε κάθε κράτος μέλος και σε κάθε νοικοκυριό. Δεν γνωρίζει σύνορα και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερο συντονισμό και ενότητα. Πιστεύω ότι πρέπει να επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας“, αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι γιατροί έχουν εργαστεί ασταμάτητα και ακούραστα. Δεν μπορούμε να τους δείξουμε αρκετή ευγνωμοσύνη. Αντιπροσωπεύουν το καλύτερο στην Ευρώπη. Επιδοκιμάζουμε την αφοσίωση εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του ιού και εκείνων που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό“, σημειώνει.

Τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών σε ορισμένες από τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας, συνεχίζουν να διαταράσσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των οικονομιών μας, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση του ιού και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για να σταματήσουν σταδιακά οι περιορισμοί“, τονίζει ο Πρόεδρος Μισέλ.

Έχοντας υπόψη αυτόν τον διπλό στόχο και σύμφωνα με την εντολή που μας δώσατε πριν από τρεις εβδομάδες, την περασμένη εβδομάδα η Ούρσουλα και εγώ δημοσιεύσαμε έναν κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού COVID-19, καταγράφοντας τον καλύτερο τρόπο για την άρση των εξαιρετικών περιορισμών χωρίς να προκαλέσουμε αρνητικές επιδράσεις. Η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται στενά και θα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας που σχετίζονται με την άρση των περιορισμών, ιδίως όσον αφορά τη θερινή περίοδο“, αναφέρει ο Σ.Μισέλ.

Προσθέτω τώρα σε αυτήν την πρόσκληση έναν χάρτη πορείας για ανάκαμψη με ένα ισχυρό επενδυτικό στοιχείο, το οποίο καθορίζει ορισμένες σημαντικές αρχές και καθορίζει τέσσερις βασικούς τομείς δράσης. Πιστεύω ότι αυτοί οι χάρτες πορείας παρέχουν ένα συνεκτικό και χρήσιμο πλαίσιο για την κοινή μας δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την πρόοδο“, σημειώνει.

Στην τελευταία μας τηλεδιάσκεψη, αναθέσαμε επίσης την Ευρωομάδα σε περιεκτική μορφή να παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης. Στις 9 Απριλίου, η Ευρωομάδα συμφώνησε σε ένα πακέτο αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για κράτη, για ιδιωτικές εταιρείες και για την προστασία της απασχόλησης. Πρέπει να δώσουμε το προβάδισμα σε αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες και να επιμείνουμε να γίνουν διαθέσιμες το συντομότερο δυνατό. Ο στόχος πρέπει να είναι να τεθούν σε λειτουργία και να λειτουργήσουν αυτά τα τρία δίχτυα ασφαλείας έως την 1η Ιουνίου“, ξεκαθαρίζει ο Σάρλ Μισέλ.

Η ολοκληρωμένη οικονομική απάντηση στην κρίση περιλαμβάνει επίσης ένα τέταρτο στοιχείο που συζητήθηκε από την Ευρωομάδα, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, δηλαδή την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρότασή μου είναι ότι συμφωνούμε να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους, να απευθύνεται στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και να είναι αφοσιωμένο στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης“, καταγράφει στην επιστολή του προς τους 27.

Προς τούτο, προτείνω να αναθέσουμε στην Κομισιόν να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να αποσαφηνίσει τη σχέση με το ΠΔΠ, το οποίο εν πάση περιπτώσει θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συμβολής της Ε.Ε. στην ανάκαμψη και θα πρέπει να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση και τις συνέπειές της“, προτείνει ο Πρόεδρος.

Είναι ζωτικής σημασίας να συζητήσουμε αυτά τα θέματα ανοιχτά μεταξύ μας και να προχωρήσουμε επειγόντως για να σημειώσουμε πρόοδο“, αναφέρει.

Για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διεθνή ή εσωτερικά της Ε.Ε., τα οποία σχετίζονται λιγότερο άμεσα με αυτήν τη συγκεκριμένη κρίση, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα τα αντιμετωπίσουμε μαζί σε εύθετο χρόνο“, σημειώνει.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα Βρυξελλών στις 23 Απριλίου με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια οι 28 θα προχωρήσουν στη συζήτησή παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου της Ευρωομάδας.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου – real.gr